Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 6. 14:44

Huszonöt országban jelenik meg a Surface Pro 3

Az USA és Kanada után augusztus végén végre 25 további országban kezdődik meg a Surface Pro 3 forgalmazása, köztük számos európai országban is. Magyarországon persze nem.

A sajtó kedvezően fogadta a MIcrosoft májusban bemutatott új tabletjét, a Surface Pro 3-at, sokak nagy fájdalmára azonban a tabletet eddig csak két országban az Egyesült Államokban és Kanadában forgalmazta a vállalat. Most ez megváltozik, augusztus végén 25 további országban lesz elérhető a gép. Magyarország sajnos nincs köztük, de a közeli országok, illetve magyarok által gyakran látogatott területek közül Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc és az Egyesült Királyság igen. Emellett többek között Ausztrália, Malajzia, Dél-Korea, Tajvan és Thaiföld csatlakozik a gépet hivatalosan is áruló országokhoz.

12" kijelző, Core processzor

A Surface Pro 3 megjelenése némileg meglepetésként érte a piacot: mindenki egy 8 hüvelykes "Surface Mini" érkezésére számított, amivel a Microsoft is belépett volna a tabletpiac legnagyobb növekedését generáló szegmensébe, ehelyett Redmond egy 12" kijelzős géppel állt elő, Surface Mininek pedig azóta sincs nyoma. A Microsoft vélhetően nem szeretett volna közvetlen összetűzésbe kerülni a Windows 8-ra tabletet építő gyártókkal (pl. ASUS, Toshiba, Lenovo) és inkább egy egészen új szegmens felé terjeszkedett.

A Surface Pro 3 kijelzőjének felbontása 2160x1440 pixel, ami ekkora méretnél nagyjából 213 ppi pixelsűrűséget jelent. Szokatlan módon a képaránya pedig 3:2, a Microsoft tervezői valószínűleg arra gondoltak, a webböngészés és az olyan mindennapi feladatok mint a szövegszerkesztés vagy táblázatkezelés kényelmesebbek a magasabb képernyőn. Az érintőkijelző, stylussal is kezelhető, az érintőtoll ráadásul 256 nyomásszintet tud megkülönböztetni, továbbá a táblagép vékony üvegének köszönhetően szinte olyan érzést nyújt, mint ha egyenesen a panelre írnánk vele.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 800 grammos Surface negyedik generációs Intel Core i3, i5 és i7 processzorokkal, Intel HD Graphics 4400 grafikával, illetve 4 vagy 8 gigabájt RAM-mal felszerelt konfigurációkban lesz kapható. Az SSD mérete opcionálisan 64, 128, 256 vagy 512 gigabájt lehet. A gépen egy teljes értékű USB 3.0-t és egy Mini DisplayPortot is találunk, ezen felül egy headset és egy töltőbemenet, illetve egy microSD-kártyaolvasó is helyet kapott rajta. A géphez "touch cover" és "type cover" is kapható, mindkettő touchpadet is tartalmazó billentyűzet, előbbi inkább szőnyegszerű gombokkal, utóbbi viszont vékony, de valóban létező billentyűzettel.

Útmutató

Az új Microsoft-tablet célja (hasonlóan a korábbi próbálkozásokhoz), hogy egyfajta irányt mutasson a hardvergyártó partnerek számára. A Surface (mára már) bevallottan nem tömegtermék, hanem inkább afféle "piaccsináló. A gépet egyértelműen nem az iPad vagy a hasonló tabletek ellen küldi harcba a cég, hanem inkább a vékony és könnyű noteszek ellen pozicionálja. A Surface Pro 3 feladata megmutatni, hogyan néz ki a Microsoft szerint a jövő "produktív" PC-je, amelyet videózásra vagy játékra is lehet használni ugyan, de elsősorban munkára találták ki - ezt szolgálja a billentyűzet és a stylus is, valamint a nagy pixelsűrűségű kijelző.

A Microsoft Surface Pro 3 legolcsóbb, Core i3 processzorral és 64 gigabájt belső tárhellyel szerelt konfigurációja 799 dollárért vehető meg, ezt tekinthetjük a "csali" modellnek, hiszen bár a mindennapi munkához elég, ekkora tárterülettel azonban egy idő után szükség lehet kompromisszumokra. A Core i5-tel szerelt modell 999, az i7-es pedig 1549 dolláros indulóáron kerül a boltokba. A Type Cover 130 dollárért kapható, fekete, piros, lila, illetve világos- és sötétkék színekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról