Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 22. 10:20

Stormshield: új márka az európai IT-biztonsági piacon

A StormShield nevet vette fel az egykori Netasq és az Arkoon egyesítéséből született IT-biztonsági gyártó, amely pár éven belül az európai piac egyik meghatározó szereplője kíván lenni.

Az Airbus Group (korábban EADS) a legnagyobb európai fegyvergyártó kimondottan védelmi elektronikai rendszerekre szakosodott leányvállalata, a Cassidian CyberSecurity még 2012-ben szerezte meg a tűzfalairól ismert Netasq-ot, 2013-ban pedig hozzávásárolta a szintén francia illetőségű, biztonsági szoftverekben utazó Arkoont is.

A Netasq 1998-ban alakult Franciaországban, a vállalatnak az azóta eltelt időben ügyfele lett több európai kormányzati és katonai szervezet, valamint vállalat (pl. NATO, Galileo, Európai Védelmi Ügynökség), illetve maga az Airbus is. A tűzfalgyártót 2012-ben kockázati tőkebefektetőktől szerezte meg a EADS, nehogy esetleg tönkremenjen, netán külföldi kézre kerüljön. 2013-ban az EADS célul tűzte ki maga elé, hogy egy nemzetközi szinten is jelentősnek számító IT-biztonsági üzletágat épít fel, ennek alapköve volt a Netasq, ehhez csatlakozott 2013-ban a szintén francia Arkoon, amely tűzfalon kívül végpontvédelmi és titkosítási megoldásokat fejlesztett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Lapunk nem hivatalos információi szerint a két francia vállalat már évekkel korábban is tárgyalt az egyesülésről, azonban végül nem tudtak megegyezni a feltételekről - most az üzlet némi kerülőúton ugyan, de létrejött. A Netasqot és az Arkoont is birtokló Airbus Defence and Space CyberSecurity pedig július elején egy új brandet vezetett be, ezzel is jelezve, hogy komolyan gondolja az IT-biztonság terén a terjeszkedést.

A választás a Stormshieldre esett, valószínűleg a marketingesek is sokat játszottak a Diablo III-mal, ezért nevezték el a szervezetet és a termékeket a játék egyik "legendás" pajzsáról. Az átalakulásnak és a termékvonalak egységesítésének áldozatul esett az Arkoon tűzfala, amelynek fejlesztése teljesen le is állt - feltehetően úgy látta az új tulajdonos, a Netasq megoldása jobb és erre érdemes a jövőben építeni. Az egykori Netasq-tűzfal mellett a kínálat része a Stormshield Endpoint Security végpontvédelmi szoftver és a csoportmunka-rendszerek titkosítására szolgáló Data Security, utóbbi kettő az Arkoon egykori terméke.

A cég legfőbb érve saját termékei mellett azok minőségén kívül az európai fejlesztés, amely sok helyen számít jó ajánlólevélnek, miután sorra reppennek fel a pletykák arról, hogy játszanak össze az amerikai informatikai gyártók a titkosszolgálattal (a kínai gyártók pedig a kínai kormánnyal). Ez a piaci környezet pedig felértékeli a "független" fejlesztőket. A Stormshield célja, hogy pár év alatt a vezető európai IT-biztonsági gyártók közé emelkedjen, a vállalat 2017-re 500 millió eurós bevételt célzott meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról