Szerzők: Gálffy Csaba, Hlács Ferenc

2014. május 21. 11:20

Bemutatkozott a Microsoft Surface Pro 3

Megérkezett a Microsoft legújabb táblagépe a Surface Pro 3. A készülék a várakozásokkal ellentétben nem kisebb, hanem nagyobb lett mint elődei, a tablettel a gyártó elsősorban a notebookokkal próbál rivalizálni. Az eszköz sokat fejlődött a korábbi generációkhoz képest, noha kérdéses, hogy egyes újítások a vállalatot vagy a felhasználókat szolgálják.

A Microsoft tegnapi sajtóeseménye előtt sokan arra számítottak, hogy a vállalat egy "Mini" verzióval egészíti ki Surface táblagépeinek sorát, a cég azonban végül éppen egy, az eddigieknél nagyobb tabletet jelentett be, a Surface Pro 3-at.Redmond valószínűleg nem véletlenül döntött az apróbb változat elvetése mellett, hiszen egy kisebb, mondjuk 8 hüvelykes táblagéppel veszélybe sodorta volna a hasonló, Windows 8.1-es eszközök egyelőre viszonylag kicsi, de stabil piacát.

Nagyobb kijelző, okosabb stylus

Az előző generáció 10,6 hüvelykes érintőkijelzője ezért itt 12 hüvelykre hízott, a ClearType panel felbontása figyelemre méltó 2160x1440 pixel, ami ekkora méretnél nagyjából 213 ppi pixelsűrűséget jelent. Érdekes továbbá a szokatlan, 3:2-es képarány, ami nagy változást jelent a korábbi modell 16:9-es kijelzőjéhez képest: a webböngészés és az olyan mindennapi feladatok mint a szövegszerkesztés vagy táblázatkezelés is kényelmesebbek a magasabb képernyőn.

Az érintőkijelző, ahogy a szériától eddig megszokhattuk, stylussal is kezelhető, a készülékkel érkező érintőtoll ráadásul komoly fejlődésen esett át: 256 nyomásszintet tud megkülönböztetni, továbbá a táblagép vékony üvegének köszönhetően szinte olyan érzést nyújt, mint ha egyenesen a panelre írnánk vele. A cég szerint továbbá az élmény gyakorlatilag teljesen késésmentes - ez főként a grafikai területen dolgozók számára teheti vonzóvá az eszközt.

A legújabb Surface negyedik generációs Intel Core i3, i5 és i7 processzorokkal, Intel HD Graphics 4400 grafikával, illetve 4 vagy 8 gigabájt RAM-mal felszerelt konfigurációkban lesz kapható. Az SSD mérete opcionálisan 64, 128, 256 vagy 512 gigabájt lehet. A tablet 802.11ac szabványú Wi-Fi-re is tud kapcsolódni, érdekes azonban, hogy választható a hagyományos 802.11 a/b/g/n-képes modullal is, továbbá Bluetooth 4.0-n keresztül is csatlakozhatunk hozzá.

A Surface Pro 3-ra előlapi és hátoldali kamera is került, 5-5 megapixel felbontással, továbbá ugyancsak mindkét oldalra jutott mikrofon is. Ami a csatlakozókat illeti, a táblagépen egy teljes értékű USB 3.0-t és egy Mini DisplayPortot is találunk, ezen felül egy headset és egy töltőbemenet, illetve egy microSD-kártyaolvasó is helyet kapott rajta. A készülék alján pedig szokás szerint a gyártó saját billentyűzettel felszerelt tokjának csatlakozói találhatók.

Vékony, de tényleg ez a legfontosabb?

A készülék a Microsoft szerint a világ legvékonyabb Core i7-es processzorral felszerelt tablete: mindössze 9,1 milliméteres és 800 grammot nyom. 12 hüvelyken ez szinte az ARM-os eszközökkel is felvehetné a versenyt, ami igen figyelemreméltó teljesítmény a gyártótól - ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy továbbra is egy táblagépről beszélünk, 800 gramm pedig 800 gramm: viszonyítás ide vagy oda, ekkora tömegnél valószínűleg kevesen használják majd a Surface-t ténylegesen táblagépként.

Tévedés ne essék, hatalmas mérnöki bravúr, hogy a Samsung Galaxy NotePro méretébe és tömegébe sikerült a Microsoftnak egy teljes Core i7-es rendszert belepasszírozni, nagy a veszélye azonban annak, hogy ez vívmány öncélú, a felhasználó számára pedig kevés értéket teremt. A 10 hüvelykes Surface-család is erősen kompromisszumos eszköz volt, amely mind a tablet, mind a PC szerepét el akarta látni, azonban egyiket sem tudta maradéktalanul. A Surface Pro 3 a kompromisszumot erősen a notebook irányba tolja el, tehát inkább annak funkcióit szeretné átvenni.

Persze az is igaz, hogy a Microsoft elsősorban az olyan laptopokra "vadászik" termékével mint például a MacBook Air, aminél a tablet valóban jóval könnyebb, egyelőre azonban kétséges, hogy sikerül-e átcsábítania a vékony és könnyű noteszek felhasználóit. A készülékhez idén is érkezik Type Cover, azaz teljes QWERTY billentyűzettel és touchpaddel ellátott fedőlap, ami 294 grammot ad a Surface tömegéhez, amit illik hozzászámolni, ha már ultrabook versenytársként kezeljük: az együttes tömeg tehát 1094 gramm, amely nem lóg ki látványosan az ekkora gépek átlagából.

Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a tabletes használathoz 7-9 hüvelyk közötti eszközök kellenek, 400-500 gramm körüli tömeggel, amelyet még kényelmesen lehet egy kézben használni. A Samsung óriástabletjét, a Galaxy NotePrót tesztelve mi is meggyőződtünk arról, hogy egy ekkora eszközt nem lehet "hagyományos" tabletként működtetni, ennek az asztalon a helye. Ezt persze a Microsoft is tudja, nem véletlenül kapott még egy fokozatot a hátsó támasz, amellyel már ölbe véve, vagy asztalon maguk elé helyezve is jól használható ez a gép, de ettől függetlenül nem lehet versenytársa egy iPadnek vagy 7-8-9 hüvelykes androidos tableteknek, azokat nem képes kiváltani.

Surface, újradefiniálva?

Az első két Surface-generáció kimondott hivatása a Windows 8 ökoszisztéma felébresztése és beindítása volt. A Microsoft koncepciójában a Surface az a színpad, amelyen a Windows 8 méltó módon bemutatkozhat a felhasználóknak, a gyártópartnereknek pedig útmutatásul szolgál saját termékfejlesztéseikhez. Mintegy mellékesen a Microsoft kipróbálta magát a PC-gyártásban is, ennek eredménye egy közel egymilliárd dolláros értékvesztési leírás lett.

Nagy kérdés, amire a tegnap esti bemutatón nem kaptunk választ, hogy ez a koncepció hogyan fejlődött tovább 2014-re? Mi a Surface Pro 3 szerepe most a Microsoft stratégiájában? A cég a high-end ultrahozdozható PC-k piacán akar komoly részesedést kiharcolni? Erre utal, hogy a bemutató során folyamatosan az Apple MacBook Air jelent meg referenciaként, versenytársként. Nehezen hihető, hogy az évente mintegy 10 millió darabos piac megszerzése lenne a Microsoft célja - nagy erőfeszítés mellett (a céghez mérten) apró profitot ígér ez a szegmens.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legközelebb valószínűleg akkor járunk az igazsághoz, ha a Google Nexus programjával vonunk párhuzamot, a Surface pedig továbbra is a színpad a Windows és Office innovációinak bemutatkozásához. A stylus jó példa arra, hogy a Microsoft egyes, a felhasználói élmény szempontjából kritikus területeken messze a PC-ipar előtt jár, az úttörő fejlesztések pedig a következő generációkban fokozatosan leszivároghatnak a Windows-ökoszisztéma alsóbb szintjeire is.

Nem érdemes várni rá

A Microsoft Surface Pro 3 legolcsóbb, Core i3 processzorral és 64 gigabájt belső tárhellyel szerelt konfigurációja 799 dollárért lesz megvásárolható, ezt tekinthetjük a "csali" modellnek, hiszen bár a mindennapi munkához elég, ekkora tárterülettel azonban egy idő után szükség lehet kompromisszumokra. A Core i5-tel szerelt modell 999, az i7-es pedig 1549 dolláros indulóáron kerül a boltokba. A Type Cover 130 dollárért lesz kapható, fekete, piros, lila, illetve világos- és sötétkék színekben.

A HWSW kérdésére Tóth András, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának vezetője elmondta, hogy egyelőre a Surface termékcsalád hazai bevezetését a cég nem tervezi, így minden bizonnyal nem kerül a hazai boltok polcaira az új modell sem. Ha valaki mégis be megvenné a Surface Pro 3-at, akkor valószínűleg online boltokból, vagy a környező országokban (például Ausztria) szerezheti be. A Microsoft legújabb táblagépe az Egyesült Államokban már júniusban kapható lesz, az európai indulás pedig a Microsoft brit boltja szerint augusztus végére várható, a belépő modell mintegy 240 ezer forintos bruttó áron lesz kapható.

Frissítés: A Microsoft Magyarország elmondta, hogy a cég németországi online boltjából itthonra is előrendelhető a Surface Pro 3 és lépéseket kezdeményeztek annak érdekében is, hogy az országunk felkerüljön a brit bolt szállítási célpontjai közé is. A német boltban a tablet induló (bruttó) ára 800 euró, ami jelenleg mintegy 243 ezer forintnak felel meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról