:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 23. 09:41

Ősszel jöhet a Windows 8.1 következő frissítése

Még ősszel újabb frissítést adhat ki Windows 8.x operációs rendszereihez a Microsoft, állítja egy magát WZornak nevező ismeretlen forrás, de a mindig jól értesült Mary Jo Foleynak is erről csiripeltek céghez közeli informátorok.

Felgyorsulni látszik a Windows kiadási üteme. A Windows 8-at megelőzően a vállalat meglehetősen kényelmes tempót diktált, de az alaposan megváltozott piaci körülmények közepette fel kellett gyorsítsa az operációs rendszer kiadási ütemtervét. Erre egyfelől az okostelefonok és tabletek felől érkező nyomás, másfelől pedig a Windows 8 sokat kritizált hiányosságai kényszerítették a céget. Ennek jegyében egy évvel a Windows 8 után bemutatkozott a Windows 8.1, majd alig fél év múlva, 2014 áprilisának elején a Windows 8.1 Update.

Ősszel érkezik a második Update

Több független forrás úgy tudja, a Microsoft még az idén készül egy új frissítéssel, erről azonban egyelőre nagyon keveset tudni - az nem ismert még, mi lesz a neve. Korábban úgy tűnt, a Windows 8.1 frissítése Windows 8.1 Update 1 néven érkezik, a Microsoft azonban végül Update néven adta ki, ami arra engedett következtetni, több "Update" már nem lesz ehhez az operációs rendszerhez.

"Meggyőződésem, hogy érkezik egy Windows 8.1 Update 2 vagy Windows 8.2 október kerül" - írta a Redmondmagnak Wes Miller, a Direction on Microsoft elemzőcég szakértője. "Valószínűleg elkészül augusztusra vagy szeptemberre, de nem adják ki októberig, az ünnepi szezon kezdete előtt." A titokzatos WZor információi szerint a frissítés szeptemberre készül el, Mary Jo Foley forrásai viszont augusztusi dátumot emlegetnek.

Ilyen lehet a Start menü

A frissítés tartalmával kapcsolatban is nagyon kevés információ áll a rendelkezésre. A Windows 8.1 Update részletes ismertetésekor a Microsoft már elárulta, a jövőben visszatér a desktopra a klasszikus Start menü (igaz, kissé kibővítve, akár élő csempék integrációjával), a modern alkalmazásokat pedig ablakban is lehet futtatni a desktopon. Elképzelhető, hogy ezeket a képességeket az őszi frissítés hozza el az operációs rendszerbe, de az is lehet, hogy ez csak a jövő tavaszra pletykált Windows 9-ben lesz benne végül. A titokzatos WZor értesülései szerint egyébként kétféle Start gomb/menü lesz a Windowsban a jövőben, az egyik érintőképernyőre és érintéses használatra kihegyezett, a másik pedig billentyűzetes-egeres vezérlésre optimalizált.

Jöhet az ingyenes otthoni Windows?

Sokkal érdekesebb ennél az a pletyka, amely a Windows üzleti modelljével kapcsolatos és szintén WZortól származik. A titokzatos forrás szerint a Microsoft azt fontolgatja, a jövőben a Windows "alapváltozatát" ingyenesen elérhetővé teszi mindenki számára, az extra képességeket pedig fizetős csomagokban lehet majd bekapcsolni. Ezzel a váltással a vállalat biztosíthatná a Windows hegemóniáját a desktopon, az ingyenes elérhetőséggel ki tudná húzni a konkurensek (pl. Chrome OS, Android és a különféle desktop Linuxok) méregfogát, ugyanakkor továbbra is megtarthatná a Windows bevételtermelő képességét.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Mára a Microsoft árbevétele elég diverzifikált ahhoz, hogy ne fájjon a cégnek a Windows-eladások egy részének elvesztése, a csatolt szolgáltatások (pl. OneDrive, Skype, stb.) pótolhatnák a kiesés egy részét. A cég az Office esetében már kísérletezik ezzel a modellel, az Office iPaden futó verziója például ingyenesen letölthető és használható, ez azonban csak a dokumentumok megjelenítésére alkalmas, a szerkesztés funkciókat csak az Office 365 előfizetők érhetik el.

Terry Myerson

A Windows jövőbeli története biztosan tartogat egy-két érdekes fordulatot. Egy közelmúltbeli interjúban a kliens operációs rendszerekért felelős vezető, Terry Myerson nem cáfolta, hogy a Microsoft össze készül olvasztani a telefonos és tabletes operációs rendszert. Ez a változat viszont alighanem nélkülözi majd a klasszikus desktopot, vagyis csak a telefonos és modern alkalmazásokat futtatja, cserébe minden bizonnyal ingyen hozzáférhető lesz a telefon- és tabletgyártók számára. A cég nemrég világossá tette, a 9 hüvelykes vagy ennél kisebb kijelzős eszközökre ingyen licenceli a Windowst - valószínűleg Redmondban is belátták, máshogy nem tudnak versenyezni az Androiddal.

Nem lenne váratlan lépés Redmondtól, ha az otthoni és a vállalati Windowsokat még jobban szétválasztaná. Az otthoni használatra szánt operációs rendszert akár ingyen is adhatná a cég, cserébe ebben kevesebb funkció kapna helyet, a céges, fizetős verzióba pedig bekerülhetnének a vállalatok számára fontos biztonsági, felügyelhetőségi és más képességek. Myerson a múltkori interjúban azt is pedzegette, a Microsoft is látja, az otthoni felhasználóknak és a cégeknek egész más elvárásaik vannak egy operációs rendszerrel kapcsolatban, otthon nem probléma akár évente többször is frissíteni az OS-t, céges környezetben azonban inkább a kiszámíthatóság és stabilitás a fő szempont. Az otthoni és vállalati Windows szétválasztásával a cég úgy tud gyorsabb kiadási ütemre kapcsolni és gyakran frissíteni, kedvezve az otthoni felhasználóknak, hogy közben az intézményeket nem kényszeríti rá a folyamatos update-re.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.