Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 31. 12:29

Gartner: 2,5 milliárd személyi eszközt veszünk idén

Közzétette az idei és 2015-ös számítástechnikai piacra vonatkozó előrejelzéseit a Gartner. Eszerint az Android elképesztő növekedési pályája folytatódni fog, miközben az iOS/OS X és a különböző Windows platformok alig tudnak bővülni. Megjegyzés: Android nem egyenlő Google.

Az előrejelzés szalagcíme szerint idén két és félmilliárd eszköz talál majd gazdára világszerte, a hagyományos PC-k, tabletek, mobiltelefonok és hibrid eszközök alkotta kontinuumban. Ráadásul ez a szám folyamatosan növekszik, 2014-ben 160 millióval, 2015-ben pedig 147 millióval bővül a teljes kombinált piac. A növekedést továbbra is a hagyományos PC-s szegmens fogja vissza, a desktopok és notebookok eladásai fokozatosan olvadnak a következő években. Ezt ellensúlyozni tudja azonban egy új, harmadik PC-s szegmens, a hibrid eszközöké (más néven szétszedhető notebook vagy dokkolható tablet), amelynek piaca megháromszorozódik a következő két évben.

A gyártók számára jó hír, hogy a Gartner szerint a tabletvásárlók extrém árérzékenysége lassan a múlté. Míg az elmúlt években a legtöbben kizárólag az árcédula alapján vásároltak tabletet, a gyenge felhasználói élményből a többség tanult és következő vásárlásánál már egyéb szempontokat is figyelembe vesz majd (mobilnet, kijelzőméret, stb.). Paradox módon annak ellenére, hogy a vásárlók a belépő szinttől továbblépnek a közép- és felső kategória felé, az általános árcsökkenés trendje folytatódni fog, a gyártók közötti árverseny miatt.

Ökoszisztémák csatája

Ezeknél a trendeknél is beszédesebb és fontosabb az ökoszisztéma-tulajdonosok szerinti bontás. Kezdjük előbb az óriási egyéb kategóriával, amely az apró alternatív okostelefonos platformokat (pl. BlackBerry) és (leginkább) a butatelefonokat jelenti. Ez a szegmens még tavaly is hatalmas volt, 873 millió darabos eladással, azonban idén és jövőre mintegy harmada eltűnik ennek, ahogy a fejlődő országokban is az okostelefonok veszik át a belépő szintet. Az sejthető, hogy ezek a termékek még hosszú ideig kelendőek lesznek, az árverseny és a zsugorodó piac miatt azonban ez a kisebb márkák játszótere lesz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Látványos ugyanakkor a különbség az Android és a két másik platformtulajdonos, az Apple és a Microsoft között. Míg az androidos készülékek eladásai továbbra is elképesztő tempóban nőnek idén és jövőre, a Windows, illetve az iOS/OS X növekedése ehhez képest nevetségesen alacsony, különösen abszolút értékben: míg az androidos eszközök eladásai két év alatt 478,5 millió darabbal nőnek, a teljes Windows-ökoszisztéma (Windows Phone+Windows RT+Windows) csupán 54,2 millióval, az Apple két platformja (iOS+OS X) pedig 83,1 millióval bővül majd.

Az Android előretörését azonban érdemes kontextusba helyezni. Amit ugyanis a Gartner ebbe az ökoszisztémába sorol, az korántsem csak a "hivatalos", Google-féle Androidot jelenti, ennek bizony részei a forkolt rendszerek is, például ide tartozik a Nokia X is, ha piacra kerül. Az Asymco által összegyűjtött adatok szerint pedig ez a kategória, a nyílt forráskódú rendszer Google-mentes verziója 2011 óta gigantikusra nőtt, és ma már hasonló méretűvé dagadt, mint az "eredeti" rendszer. Ebben elsősorban a kínai piacnak van szerepe, ahol a Google Play Store és a Google-szolgáltatások helyett a helyi alternatívák viszik a prímet.

Egy szót az előrejelzésekről

A Gartner adatait lehet kritikusan fogadni, de nem nagyon érdemes. A középtávú adatok alapját a piaci szereplők várakozásai adják, vagyis a NAND-lapkák, az alkalmazásprocesszorok vagy épp akkuk gyártóitól vonatkozó adatokra építkeznek. E szereplők várakozásai pedig jobbára önbeteljesítőek, a 2015 második felében a boltok polcaira kerülő notebookba szánt akku gyártását lassan már most elő kell készíteni, a gyártókapacitást a szereplők már lekötötték, az alapanyagokra (például ritkaföldfémek) a határidős ügyleteket megkötötték. Némi hibahatár persze van a számokban, lehet elképesztő siker a Windows Phone 8.1 vagy a Windows 9, lehet csúfos kudarc az Android 4.5 vagy a következő iPhone, az ilyen váratlan hatásoktól eltekintve ezek a várakozások nagy eséllyel tarthatóak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról