:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 25. 09:02

Ubuntu: vissza az ablakba a menüvel!

Elkészült az Ubuntu Unity felületének alapos újraírása, amely már támogatja a gtk3 CSS témákat és lehetővé teszi a menüsor áthelyezését az ablakok címsorába. A notebook-felhasználók örvendhetnek, nem kell már annyit simogatni a touchpadet.

"Helyére" kerülhet az asztali alkalmazások menüsora az Ubuntu soron következő, 14.04-es kiadásában - jelentette be a disztribúciót fejlesztő Canonical.. A döntés értelmében a hagyományos menüsor immár az ablakok címsorában kap helyet, nem pedig OS X-szerűen, a kijelző tetején. Az apró, de jelentős módosítással az Ubuntu a touchpadet használóknak szeretne kedvezni.

"Visszahelyezzük a menüt az ablakok helyéhez azzal, hogy a címsorba tesszük át. Így marad a megnövelt hely a tartalom számára, azonban lényegesen kevesebbet kell a touchpaden dolgozni. És mint mindig, használaton kívül a menük eltűnnek, így nincs vizuális szennyezés a munkaterületen" - mondja a videóban Stephen Webb, a Canonical mérnök-igazgatója.

01:05
 

Ubuntu Unity Locally Integrated Menus

Még több videó

Az Ubuntu jelenlegi kiadásában a menüsor a képernyő tetején húzódó sávban található, függetlenül attól, hogy az alkalmazás ablaka pontosan hol van. Ez azt jelenti, hogy nagyobb monitorokon a menü és az ablak nagyon messze kerülhet egymástól, ezzel megnyújt a kurzorral bejárt út is a menü használatához. Ez egérrel még nem is akkora probléma, de notebookon, touchpadet használva ez sokszor azt jelentette, hogy egy gesztus helyett két-három simítás is lehet az út, majd ugyanennyi vissza a munkaterülethez. Ezt elégelték meg a fejlesztők, a jövőben az egeret az ablak címsorára húzva jön majd elő a klasszikus menüsor.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A triviálisnak tűnő fejlesztés mögött komoly munka zajlott, az áthelyezett menü első prototípusa már pár éve készen áll, az implementáció azonban számos függőség miatt nem volt életszerű. "Nem lebecsülendő az elvégzett műszaki munka, amelyet ez az implementáció igényelt. Az egyik akadály a 12.04 esetében az elavult Compiz Decor plugin és a gtk-window-decorator volt. Ezek az elmúlt években kielégítően működtek, de használatukkal a koncepcióváltást nem léphettük volna meg. Az első lépés ezért a régi gtk2-alapú ablakdekorációk kidobása volt, helyükre vadonatúj, gtk3 CSS témázást is támogató dekorációk kerültek. Ez egy hatalmas munka volt, de jelentős további előnyökkel is járt, például gyorsult az ablakok átméretezése, szebb lett a megjelenítés és végre támogatni tudjuk a nagy pixelsűrűségű kijelzők esetében a dinamikus skálázódást" - magyarázta el Webb.

A menüsor új helye egyébként kapcsolható lesz, a kinézetet szabályozó menüben állítható majd, hogy hol szeretnénk látni ezt a felületelemet. Azt egyelőre nem tudni, hogy mely beállítás lesz az alapértelmezett, valószínű azonban, hogy a címsorban kap helyet

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.