Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 20. 11:51

Nyomtatóra fejlesztenek appokat a BME-n

Az alkalmazásfejlesztésről manapság az okostelefonok jutnak mindenkinek eszébe, pedig appokat lassan mosógépre is lehet készíteni, minden csak azon múlik, hogy a készülékgyártók mennyire rugalmasak és megnyitják-e a platformjaikat a fejlesztők előtt.

A Canon ebből a szempontból pozitív példaként jelenik meg, ugyanis a multifunkciós irodai készülékei közül az újabbak már szinte kivétel nélkül támogatják a “MEAP” vagyis Multifunctional Embedded Application Platformot. Ez egy Java-alapú futtatási környezet, ami lehetővé teszi egyedi, a készülék szoftverétől független alkalmazások telepítését. A fejlesztők egyrészt elérhetik és vezérelhetik a készüléket kívülről egy böngészőből vagy egy másik alkalmazásból, másrészt az MFP kijelzőjét használva bővíthetik az eszköz képességét akár cloudszolgáltatásokhoz csatlakozó appokkal.

Ugyan a vállalati környezetben használt nyomtatók szoftverei viszonylag kötöttek, a MEAP révén mégis futtatható akár 18 különböző alkalmazás egy időben, illetve 9 app funkcióit akár a gyári menübe is be lehet illeszteni, így a natív funkciókkal vegyesen mutatkozhatnak, a felhasználó már nem is feltétlenül kell tudja, hogy ez egy egyedi képesség. Alkalmazásokat fejleszthet a Canon is, de gyakorlatilag bárki más is. Idén februárban, a Budapesti Műszaki Egyetem által üzemeltetett Demola kutatási-innovációs hálózat keretein belül egy együttműködés indult, ahol a Canon támogatásával a BME Villamosmérnöki Kar és a BGF hallgatói közösen kezdték vizsgálni, hogy a megnyitott alkalmazásplatformra milyen megoldásokat lehetne fejleszteni, ami technológiai szemmel is érdekes, de üzleti oldalról is hasznos.

Nyomtató okosítás

A MEAP platform egy izgalmas kombinációt valósít meg, hiszen nagyvállalati környezetben, eddig a gyártók által uralt eszközparkok képességeit lehet a felhasználó vállalat igényeire szabni akár előtérben, akár a háttérben futó alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal. Mindez nem csak helyi, hanem akár webes szolgáltatásokkal és dinamikus dokumentumgenerálással is kiegészül, bevonhatóak okostelefonok és egyéb mobil eszközök, illetve fontos, hogy a MEAP-et támogató eszközök többsége már nagyfelbontású színes kijelzőt használ, ami komplexebb felhasználói interfészt is megenged. Nem meglepő, hogy a hallgatók fantáziája be is indult, a tavasszal induló projekthez több tucat projektötlet érkezett be, amiből végül négy kiválasztottnak a megvalósítása el is kezdődött.

A vállalati nyomtatás egyik kritikus problémája a költségelemzés, a kiválasztott projektek egyike is ezzel foglalkozik. A háttérben futó alkalmazás nem egyszerűen oldalszámok alapján készít költségbecsléseket, hanem figyelembe veszi az adott nyomtatásnál a fedettséget, a felhasznált festéket vagy festékport, a színes és fekete-fehér arányokat. Az app képes arra is, hogy akár felhasználónként vagy dokumentumonként pontos kimutatást adjon forintra pontosan, hogy mennyibe kerültek a nyomtatásai. Mindezt az adminisztrátorok valós időben, akár egy böngészős felületen keresztül is lekérdezhetik.

Pontos költségelemzés és dinamikus dokumentumgenerálás

Ha már a kontrollról van szó, akkor fontos, hogy a vállalati nyomtatókat üzemeltetők ne csak utólag értesüljenek arról, hogy a dolgozók pazarlóan nyomtattak, de az sem szerencsés, ha meghibásodást vagy bármilyen problémát a felhasználóknak kell jelezni, mert akkor már biztosan nem lehetett kinyomtatni valamit, amire szükség lett volna. Az alkalmazással az üzemeltető aprólékosan meghatározott riasztási rendszert írhat, az app a háttérben fut, a használatot nem befolyásolja, de akár arra is képes, hogy a szervizesnek az okostelefonjára értesítést küldjön, ha kifogyott a festék, ha Gizike a negyvenedik színes oldalt nyomtatja ki, vagy ha ugyanaz a dokumentum újra és újra a nyomtatási sorba kerül.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A következő alkalmazás a felhasználói élményt igyekezne javítani és a MEAP-képes készülékek menürendszerét, kezelőfelületé szabná testre és egységesítené a megrendelő igényei szerint. A nagyfelbontású LCD-kijelzők alkalmasak arra, hogy akár a vállalat saját arculata is visszaköszönjön, de ha speciális igények vannak, akkor a menüt a gyáritól teljesen eltérőre is lehet alakítani.

A Dynamic Print projekt keretein belül a hallgatók képessé tették a nyomtatókat arra is, hogy az irodák folyosóin szétszórva információs szolgáltatást nyújtsanak. Ez lehet akár horoszkóp vagy időjárás, de céges hirdetmények terjesztése is, vagy akár a heti ebédmenüt is le lehet kérni, ha a megfelelő webes szolgáltatások be vannak kötve az app mögé. A felhasználó odamehet a nyomtatóhoz, lekérheti egy adott környék időjárását, forgalmi adatait, kérhet útvonaltervezést, tőzsdei információt vagy bármilyen adatbázisból előállított dokumentumot, amit az alkalmazás létre is hoz egyedileg, majd természetesen az egyszeri eredmény azonnal nyomtatható is.

Jó üzleti kilátások

A negyedik megoldás egy mobilos nyomtatóvezérlés, ahol az app a hálózaton keresztül automatikusan felderíti a csatlakozott készülékeket, a mobilokról közvetlenül elérhető a nyomtató kezelőfelülete, de a mobilon lévő fájlok is közvetlenül nyomtathatóak. Ezen felül mobiloldalon keresztül letölthetőek és kitölthetőek űrlapok, amik szintén nyomtathatóak PC közbeiktatása nélkül.

A projektek jelenlegi helyzetben még csak teszttermékek, de némelyiknek van esélye akár arra is, hogy később gyári Canon alkalmazásként köszönjön vissza. A projektben résztvevő BME-s és BGF-es hallgatók birtokolják a kódok szerzői jogait, így előttük van a választás lehetősége, hogy a sikeresnek ítélt megoldásokat értékesítik a Canonnak vagy valamely partnerének, esetleg saját vállalkozásként külső fejlesztői appot hoznak létre és azt önmaguk dobják piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról