Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 12. 08:47

HP ProLiant: a belépő szintet is elérte a Gen8

Egy évvel a nagy testvérek után immár elérhető a belépő szintű szerverek között is a HP Gen8 szerverrendszere. A Haswell-alapú processzorokat használó szerverpáros alatt a legendás MicroServer is utódot kapott, immár Intel-alapokon.

A héten zajló Las Vegas-i HP Discover konferencián mutatta be a gyártó a nyolcadik generációs szervereinek belépő szintű modelljeit. Az új DL320e és ML310e hasonló műszaki alapokon, Haswell-generációs Xeon processzorokkal, de eltérő kialakításban, rack, illetve torony formátumban érkezik. Utódot kapott a roppant sikeres MicroServer is, az abszolút minimum-szerver kétmagos Ivy Bridge processzorokkal indul versenybe.

Belépő szerverek

A ProLiant DL320e-t a gyártó kifejezetten olyan környezetbe szánja, ahol elegendő a legegyszerűbb szerver is, a felhasználó azonban nem akar lemondani a kompakt kialakításról és a fejlett képességekről. Az eszköz mindössze 1U magas, mélysége azonban kevesebb mint fele a szabványos rack méretnek. A DL320e egyfoglalatos, egyetlen négymagos Xeon E3-1220 v3 vagy E3-1240 v3 processzort képes fogadni, amely már az Intel legújabb, Haswell kódnevű mikroarchitektúráját használja. A rendszer négy memóriafoglalattal rendelkezik, így jelenleg maximum 32 gigabájt RAM-ot támogat.

A torony kialakítású rendszer specifikációi jobbára megegyeznek az előzővel, Haswell-alapú négymagos processzorokat fogad, amelyek mellett négy memóriafoglalat kapott helyet. A bővíthetőséget itt is két PCIe 3.0 x8 foglalat biztosítja, a merevlemezek vezérlését pedig a HP B120i végzi. Azonban míg a kompakt rendszer két 3,5 hüvelykes vagy négy 2,5 hüvelykes lemezt kezel, a toronyba kétszer ennyi (négy 3,5" vagy nyolc 2,5" lemez) fér. A hálózatért itt is az alaplapra integrált dual gigabites csatlakozók felelnek.

A rendszerek Windows Servert, Red Hat Enterprise Linuxot és SUSE Linux Enterprise Servert támogatnak, valamint a VMware ESXi 5.1 U1 hypervisort képesek futtatni.

Új MicroServer

Megújult a legendás, itthon is roppant sikeres HP MicroServer is, teljes nevén immár ProLiant MicroServer Gen8. A rendszer legnagyobb változása, hogy szakít az AMD-s alapokkal, a jövőben Celeron (G1610T) és Pentium (G2020T) processzorokkal lesz kapható. Az Ivy Bridge generációs lapkák két maggal rendelkeznek és egységesen 35 wattot fogyasztanak, így nem igényelnek aktív hűtést. A számítási teljesítmény természetesen messze elmarad a négy- vagy többmagos, netán többfoglalatos nagy kiszolgálókétól, de az előző generációs AMD Athlon Neo processzorokhoz képest látványos előrelépést jelent. A maximális támogatott (akár ECC) memória mérete 16 gigabájt, a rendszer egy PCIe 2.0 x16 bővítősínnel rendelkezik. A négy meghajtórekesz maximálisan 12 terabájt kapacitásig fogadja a diszkeket (4x3 TB), a vezérlésről itt is a HP B120i gondoskodik.

Választható színű előlappal, switch-csel a tetején - az új MicroServer.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A MicroServer piaci célpontját továbbra is az olyan kisvállalatok jelentik, amelyek még nem rendelkeznek egyáltalán kiszolgálóval. A HP által ismertetett kutatás szerint a következő néhány évben mintegy ötmillió apró cég fog ilyen kis szervert venni, amelyre változatos feladatokat (fájlszerver, nyomtatószerver) bíznak. A MicroServer a harmatos processzor ellenére is vérbeli kiszolgálónak számít, támogatja például a HP saját menedzsment-rendszerét, az iLO 4-et, valamint igény szerint kérhető kiterjesztett támogatással is. A MicroServer hálózatba illesztését segíti a kifejezetten mellé tervezett PS1810 nyolcportos switch, amely automatikusan felismeri a hálózatba kötött MicroServereket, hasonló formaterve révén pedig közvetlenül a szerverre építhető.

A HP MicroServer a nagy testvérekhez hasonlóan Windows Servert, RHEL-t és SLES-t támogat, az ESXi 5.1 azonban nem támogatott. A felhasznált processzorok rendelkeznek VT-x kiterjesztéssel, a VT-d azonban hiányzik. A rendszer induló ára merevlemezek nélkül 450 dollár, hamarosan magyarországi listaárat is kap.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról