Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 30. 16:49

Megjelent a Linux Mint 15

Megjelent az Ubuntura épülő, de annak sok vitát kiváltó Unity felületét teljesen nélkülöző Linux Mint legújabb verziója. A fejlesztők szerint ez a projekt történetének "legambiciózusabb kiadása", bár a változtatások listája annyira azért nem hosszú.

Az Ubuntu vitán felül az egyik legelterjedtebb Linux, főleg az otthoni felhasználók körében, azonban a Canonical által diktált irány, a felhasználói felület továbbfejlesztései, a Unity felület bevezetése sokaknál kiverte a biztosítékot. Nekik lehet jó alternatíva a Linux Mint, amely nem csak a felületében különbözik az Ubuntutól, hanem tulajdonosi szoftvereket is tartalmaz, így már telepítés után, külön komponensek letöltése és telepítése nélkül alkalmas olyan feladatokra, amelyekre sok, tisztán szabad szoftverre épülő disztribúció a licencek inkompatibilitása miatt nem.

A Linux Mint két nagy dobást tartogat a most megjelent 15-ös verzióban. Az egyik a Driver Manager, amely könnyebbé teszi egy PC-ben található hardverekhez a megfelelő meghajtóprogramok megkeresését és telepítését. A program a software-properties-gtk-hoz nagyon hasonlóan működik, de a kinézete sokkal barátságosabb, ennek köszönhetően a felhasználó könnyebben áttekintheti, milyen gyártóktól milyen verziójú driverek érhetők el a hardvereihez. A másik nagy dobás a Software Sources, amely egy áttekinthető felületen tálalja a különféle telepítési forrásokat, megkülönböztetve egymástól a hivatalosa repositorykat és nem hivatalosakat, sebesség alapján rendezi a különféle tükörszervereket, könnyen el lehet dönteni egy csomagról annak állapotát (stabil, nem stabil, stb.) és kezeli a hitelesítési kulcsokat.

Cinnamon 1.8, MATE 1.6

Az Ubuntu 13.04-re épülő, 3.8-as kernelt tartalmazó Linux Mint két asztali környezettel érhető el, ezek a Cinnamon és a MATE - mindkettő Gnome Shell leszármazott. A Cinnamonból az 1.8-as verzió került a Mint 15-be, a készítők szerint ebben rengeteg hibát kijavítottak, a commitok száma meghaladja az ezret. A Nautilusból létrejött, Nemo nevű fájlmenedzser például nagy átalakuláson esett át, teljesen átszabták a kinézetét, például, hogy jobban illeszkedjen és integrálódjon a Cinnamon környezetébe.

A Mint 15 legfontosabb újdonságait kiemelő listán olyan Cinnamon-innovációk vannak még mint a az egyéni képernyővédő szabadon átállítható felirattal, és a widgetek (itt deskleteknek híják őket) futtatásának lehetősége, Ezeknél talán nagyobb horderejű változás a saját Control Center megjelenése, amelyből a Cinnamon összes paraméterét el lehet érni, többé nincs szükség a Gnome Contol Center megnyitására - a Cinnamon a Gnome Shell leszármazottja. Bekerült egy Spices Management panel is, ahonnan a "spice-ok" (témák, appletek, deskletek, stb.) letöltését és telepítését lehet elvégezni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A másik választható desktop környezet, a MATE is frissült, a Mint 15-be a MATE 1.6 került bele, ami 1800 helyen változott az előző verzióhoz képest. A Mint újdonságait felsoroló oldal szerint a MATE 1.6 hatalmas előrelépést képvisel, számos csomagot dobtak ki belőle és helyettesítettek a Glibben elérhetővel, olvasható az oldalon.

A Linux Mint letölthető a fejlesztői weboldalról. Az újdonságok listája itt érhető el, az összes változást pedig a kiadási jegyzékből kiindulva lehet elolvasni, itt. A használathoz x86 processzor és 5 gigabájt szabad lemezterület szükséges, legalább 1 gigabájt RAM ajánlott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról