Szerző: Koi Tamás

2013. május 29. 15:21

Cisco: csökkenteni kell a cellák méretét

A mobilhálózatok folyamatosan növekvő terhelését csak bizonyos szintig lehet újabb spektrumok felhasználásával csökkenteni, illetve a forgalmat hatékonyan elvezetni. A Cisco szerint a szolgáltatóknak a szoftver optimalizálása és a mikrocellák rendszerbe építése lehet az egyik kiút a forgalmi dugóból.

Az internetes adatforgalom dinamikus növekedését prognosztizálja a következő években a Cisco, mely ma publikálta legfrissebb, a globális internethasználat sarokszámait bemutató statisztikagyűjteményét a Visual Networking Index (VNI) új kiadását. A prognózis szerint 2017-re több mint tízmilliárd mobilinternetes eszköz és mobilkapcsolat várható, ebből 8,6 milliárd konkrét felhasználóhoz köthető terminál, míg 1,7 milliárd gép-gép (M2M) közti kapcsolatot takar. A Cisco szakemberei szerint a növekedési igényt nem lehet kiszolgálni pusztán az adatforgalomra felhasznált rádióspektrum bővítésével.

A video és az LTE hoz bővülést

A vállalat nem túl meglepő módon a videós tartalomfogyasztás ugrásszerű növekedésében látja az adatforgalom bővülésének legfőbb okát. A cég szerint az internetes videoforgalom a globális internetforgalom (vezetékes és mobil) 53 százalékát fogja kitenni 2017-re a régiónkban, emellett az új generációs hálózatok kiépítése és a lefedettség növelése is jelentős mértékben hozzájárul az adatforgalom bővüléséhez. Utóbbi kapcsán érdekes adat, hogy az LTE-alapú kapcsolatok a régió adatforgalmának 37 százalékát tehetik majd ki az ötéves időszak végére.

A vállalat hangsúlyozza, a mobilszolgáltatók a növekvő adatforgalom-mennyiséget újabb szoftveres megoldásokkal, hatékonyabb csomagelemzéssel- és optimalizálással, valamint a mikrocella-hálózat bővítésével kezelhetik. Utóbbiak különösen nagyvárosi, nagy forgalmat lebonyolító cellákat tehermentesíthetnek a jövőben - a Cisco ezen a területen több felvásárlással is erősítette termékportfólióját az elmúlt időszakban, így egyebek mellett most zárult le az angol Ubiquisys felvásárlása.


Ubiquisys femtocella SFR színekben

A mikrocellák, vagyis a femto- és pikocellák alkalmazása jelenleg az egyik leghatékonyabb módszernek számít a heterogén mobilhálózatok tehermentesítésére. A berendezések a terminál felé lényegében pont úgy viselkednek, mint a hagyományos cellák, vagy makrocellák, a besugárzási területük azonban sokkal kisebb, egyben fókuszáltabb is, így a mikrocellák ideálisan alkalmazhatók nagyobb forgalmi gócpontok feloldására, vagy a nagyobb cellák lefedettségi területén kívül eső területek ellátására.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cisco szakemberei egy mai sajtóbeszélgetésen elmondták, a magyarországi szolgáltatók kínálatában a mikrocella-megoldások kevéssé számítanak elterjedtnek, mint egyes nyugat-európai országokban. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a magyar hálózatok bizonyos paramétereiket, így a terheltségi-kihasználtsági mutatókat illetően jobb helyzetben vannak, mint például a Londonhoz vagy Párizshoz hasonló, sűrűn lakott metropoliszokban üzemelő hálózatok.

Be kell vetni a Wi-Fit

A gyártó emellett felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatóknak idővel a különféle Wi-Fi megoldások bevetésével is tehermentesíteniük kell a hálózataikat - a vállalat a Wi-Fi és 3G technológiák ötvözésére is kínál már megoldást, a Cisco Aironet hozzáférési pontok például már bővíthetők 3G-s rádiós modullal. Itthon - akárcsak a mikrocelláké - a Wi-Fi hozzáférési pontok száma is elmarad több régiós ország átlagától, ennek egyik oka, hogy a mobilszolgáltatók alapvetően a mobiladat-szolgáltatások értékesítésében és a mobilhálózati forgalom élénkítésében lehetnek érdekeltek.

Ennek ellenére hazánkban a Cisco által prognosztizált robbanásszerű forgalomnövekedést nehéz tetten érni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által rendszeresen közzétett havi mobilnet-statisztikák szerint például az országban egy év alatt mindössze 13 százalékkal nőtt a mobiladat-forgalom, míg az előfizetői szám ennél jóval nagyobb mértékben, 40 százalékkal bővült (áprilisi adatok). A Cisco szerint ennek egyik lehetséges oka, hogy hazánkban egyelőre nem terjedtek el azok az over-the-top videoszolgáltatások, melyek jelentős forgalomnövekedést hozhatnak mind a mobil-, mind a vezetékes hálózatokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról