Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Samsung Blu-ray lejátszókba költözik az Opera

Koi Tamás, 2013. április 30. 17:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Opera technológiájára épül a Samsung asztali Blu-ray kínálatának több új, idén forgalomba kerülő tagja. A norvég böngészőfejlesztő cég régóta készít különféle szórakoztatóelektronikai eszközökhöz szoftveres alapot, a Samsunggal kötött megállapodás jelentős mérföldkő ebben.

Rövidesen piacra kerülhetnek azok a Samsung asztali Blu-ray lejátszók, melyek az Opera Software technológiájára épülve kínálnak különféle smart funkciókat. A norvég cég a különféle platformokhoz fejlesztett böngészőkön túl régóta próbálja megvetni a lábát a szórakoztatóelektronikai készülékek piacán, így több tévé, beltéri egység illetve akár játékkonzol (pl. a Nintendo Wii) is részben az Opera megoldására épül.

A Samsung asztali Blu-ray lejátszói a többi otthoni szórakoztatóelektronikai eszközhöz hasonlóan az Opera Devices Software Development Kitre (SDK) épülnek, melyek többek közt a készülékek leggyakrabban használt internetes funkcióinak, így például a YouTube-lejátszónak és az iPlayer streaming felületnek biztosítják az alapot. Az Opera Devices SDK egyébként webes szabványok széles tárházát támogatja, így többek közt HTML5, CSS, JavaScript, SVG, 2D Canvas és WebGL-támogatást nyújt.

A koreai gyártó láthatóan igyekszik differenciálni az idén januárban sokadjára megújult saját okostévés platformját és a különböző audiovizuális szórakoztatóelektronikai berendezésekhez kínált smart felületet - erre biztosíthat lehetőséget a norvég céggel kötött együttműködés. Az Opera tévés megoldásával egyébként eddig jellemzően olcsóbb berendezéseken lehetett találkozni, a Samsunggal kötött megállapodás révén az Opera Devices a prémium eszközökre is utat törhet magának.

A norvég fejlesztői csoporthoz kapcsolódó további hír, hogy az Opera nemrég beperelte egy korábbi munkatársát, illetve külső szakértőjét, aki 1999 és 2006 közt belsősként, 2009-ben és 2010-ben pedig tanácsadóként dolgozott a cégnek. Az ismert művész, Trond Werner Hansen elsősorban a böngésző kezelőfelületén dolgozott többedmagával - a norvég cég most ipari titkok kiszivárogtatása miatt 20 millió koronás kártérítést követel Hansentől, aki az Opera szerint a Mozillának is átadott olyan fejlesztéseket, melyekért a norvég cég fizetett.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.