Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 16. 12:59

Minden kiderült a Google Glassról

Már csak egyetlen hónap van hátra a kategóriateremtő Google Glass valódi debütálásáig. Ezúttal a Google nem egy újabb promóciós videóval próbálja fenntartani az érdeklődést, hanem a tényleges specifikációkat közölte, amikből kiderül, hogy miből is áll pontosan a hardver.

A Google publikálta a pontos technikai specifikációit a hamarosan megjelenő Google Glassnak, amiről így már pontosan elmondhatjuk, hogy nem egy önálló okoseszköz, hanem egy okostelefon kiegészítő lesz. A fejen hordható eszköz kijelzőjének felbontása 640x360 pixel, ami a Google szerint egy 25 hüvelyk képátlójú HD kijelző 2,5 méterről nézett képének felel meg.

Kijelző egy centire a szemtől

A megjelenítésen túl, a rögzítésről egy 5 megapixeles kamera gondoskodik, ami 720p videók rögzítésére is alkalmas. Az FCC-hez benyújtott engedélykérelemből kiderül az is, hogy a szemüvegben egy csontvezetéssel működő hangkeltő is helyet kap. Így a Google Glass anélkül tud hanggal kommunikálni a felhasználóval, hogy a külső zajok zavarnának, vagy éppen el lennének nyomva, illetve kifelé sem hallatszik, ha a Glass belesuttog valamit az ember fülébe. A katonai eredetű technológia egyre jobban kezd beszivárogni a fogyasztói és sportszer piacokra is.

A Glass ugyan nem lesz teljesértékű okoseszköz, tehát nem telepíthetünk rá alkalmazásokat, nem jelenik meg külön felületként, de ettől függetlenül a hardver felépítése hasonló az okostelefonokéhoz. Beépített memóriát itt is találunk, mégpedig 16 gigabájtot, amiből 12 szabadon használható adatok tárolására. Itt főként fotókra, videókra érdemes gondolni, amiket egyébként a Google Drive megoldása alatt kivitelezett szinkronizáció észrevétlenül pumpál át az eszközből a bárhonnan elérhető felhős tárolóba.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hálózatokhoz vezetéken keresztül microUSB-n keresztül kapcsolódik az eszköz, drótok nélkül pedig Wi-Fi 802.11 b/g és Bluetooth 4.0 áll rendelkezésre. Az akkumulátor töltése a már említett microUSB adapteren keresztül történik és elvileg egy tipikus felhasználás mellett egy teljes napot kibír az eszköz. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy folyamatos videórögzítés vagy videótelefonálás mellett pár óránál hosszabb ideig bírná, de minden kétséget kizáróan erről a megjelenés után lehet majd többet tudni. Az Explorer Edition-t tavaly előrendelők a következő napokban, hetekben megkapják példányaikat, hamarosan biztosan ellepik a webet az első valós használat alapján írt beszámolók.

Párosan szép

A Glass minden Android 4.0.3 vagy annál újabb verziót futtató okostelefonnal kompatibilis lesz, ezekre mind letölthető lesz majd a MyGlass alkalmazás, amin keresztül menedzselni lehet a szemüveget. A navigáció és az sms funkció például csak akkor működik majd, ha párosított okostelefon is van a közelben. Az appot egyébként bárki letöltheti, de a Google figyelmeztet, hogy Glass nélkül csak időpocsékolás, semmilyen extra részlet nem derül ki belőle. Az alkalmazás elsődleges célja, hogy végig segítse a szemüveg konfigurálását és használatát, értelemszerűen Glass nélkül az első lépésen sem lehet túljutni.

Ha valaki többet szeretne megtudni a rendszer működéséről, akkor sokkal inkább érdemes fejlesztőként a Mirror API dokumentációját átnéznie, amiből kiderül, hogy pontosan milyen funkciókkal indul a Google Glass. Az alkalmazásfejlesztők számára egy komoly kihívás lesz, hogy saját programjaikat felzárkóztassák és ellássák a Glass támogatásával. Ugyan kezdetben nem lesz sok felhasználó, de a trendeket meghatározó fejlesztőknek presztízskérdés is lehet, hogy mit tudnak kihozni a nem konvencionális formátumból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról