Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 25. 14:06

Megjelent a GNU Compiler Collection 4.8

Huszonhat éve fejlesztik már a GCC-t, amely az évek során az egyik legszélesebb körben használt szabad szoftverré nőtte ki magát. A fordítónak a hétvégén megjelent a 4.8.0 verziója.

A GCC kezdetben mint GNU C Compiler kezdte a pályafutását, de az évek során több nyelvet is "megtanult" (pl. Java, Fortran, Objective-C), így a rövidítés mára a GNU Compiler Collection elnevezést takarja. A hétvégén megjelent a 4.8.0 verzió, amely a szoftver verziószámozását tekintve nem, kiadási ütemét tekintve viszont főverziónak számít.

Az új verzió legfontosabb jellemzője, hogy már C++ nyelven készült. A GCC projekt több év alatt állította át a fordító implementálásánál használt nyelvet C-ről C++-ra, a döntésük indokaként annak széles körű elterjedtségét, használatát, valamint a jobban írható és olvasható kódot megjelölve, amelyek egyszerűsíthetik a kódbázis karbantartását és további fejlesztését, illetve esetleges forkok létrehozását is. A C++-ra váltás egyben azt is jelenti, hogy aki a GCC-ből saját verziót, szeretne létrehozni C++ 2003 kompatibilis fordítóval kell rendelkezzen.

A GCC 4.8 összes újdonságát felsorolni nehéz és felesleges is lenne, aki részletesen szeretne ezekről tájékozódni, megtalál minden információt a kiadási jegyzékben. A fordító fejlesztői egyébként nem meglepő módon az optimalizációra helyezték a hangsúlyt, ami a fordított kódra, illetve magára a GCC-re egyaránt vonatkozik. Kisebb memóriahasználat, gyorsabb futás a fő kulcsszavak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Új képességek terén az AddressSanitizer és a ThreadSanitizer látszik a legérdekesebbnek - mindkettő a Google berkein belül indult projekt, amelyek a GCC riválisának számító LLVM-ben már megtalálhatók. Az AddressSanitizer a gyakori memóriakezelési hibákat próbálja meg kiküszöbölni, a használatával felderíthetők a use-after-free sérülékenységek, illetve a memóriatúlcsordulási hibák (heap, stack, buffer overflow) a C/C++ programokban. Az AddressSanitizer az LLVM-nek a 3.1 verzió óta része, most bekerült a GCC-be is. A fejlesztők szerint a használata kétszeres lassulást okoz a futásban.

A ThreadSanitizer szintén Google-eredetű technológia és a szálak közti versenyhelyzetek ("race condition") felderítését szolgálja - a technológia eredetileg a Valgrindra épül és a becslések szerint a használata 5-15-szörös lassulást eredményez..Az AddressSanitizerhez hasonlóan a ThreadSanitizer a támogató fordító mellett egy futásidejű könyvtárat is igényel. A két új technológia közül az előbbi egyelőre csak IA-32/x86-64/x32/PowerPC/PowerPC64 GNU/Linux és x86-64 Darwin környezetben működik, utóbbihoz pedig x86-64 GNU/Linux szükséges.

A GCC 4.8.0 szokás szerint elérhető a projekt weboldalán és az ott felsorolt tükörszerverekről. A szoftvert GPLv3 licenc alatt adják ki.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról