Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 28. 12:50

Korlátozza az ingyenes zenehallgatást a Pandora

A folyamatosan emelkedő online jogdíjak miatt kénytelen volt korlátozni az ingyenes zenehallgatást a Pandora, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb streamingzene-szolgáltatója.

Havi 40 órában korlátozza z ingyenes mobilos zenehallgatást a Pandora, jelent meg a vállalat blogján tegnap. Bár a cég szerint a korlátozás csak a felhasználók 4 százalékát érinti, jól mutatja, hogy az ingyenes online zene még az Egyesült Államokban sem tud üzlet lenni.

Több országhoz hasonlóan az USA-ban is egyre népszerűbbek az előfizetéses zeneszolgáltatások, amilyent például a Pandora is kínál: az előfizetők valamilyen rendezőelv mentén összeállított tematikus rádiókat hallgathatnak - adott előadók vagy műfajok szerint lehet személyes csatornát indítani, de a felhasználók korábbi hallgatási szokásai alapján is jöhetnek a számok

A zeneiparban újabban végbement átalakulás, a hallgatók online csatornák felé mozdulása a kiadókat is váltásra sarkallta, ennek eredményeképp az online lejátszások jogdíjai meredeken megnövekedtek az utóbbi években. A Pandora blogja szerint az elmúlt három évben 25 százalékkal drágult az online hallgatás jogdíja és a következő két évben további 16 százalékos emelkedés várható. Jelenleg egy zeneszám lejátszása után 0,12 centet fizet a Pandora, két év múlva ez 0,14 centre nő.

A megnövekedő díjakat a vállalat előfizetői bázisának bővülése egyelőre nem tudja követni. Hiába veszik igénybe sokan a Pandora szolgáltatását, a felhasználók zöme az ingyenes modellt választja, amelyet reklámokkal támogat a cég. Ez azonban láthatóan nem működőképes modell, a kevés előfizető és a reklámbevételek nem tudják eltartani az ingyenes hallgatókat. A legutóbbi pénzügyi negyedévében a Pandora jogosítással kapcsolatos kiadásai 75 százalékkal ugrottak meg - eközben a hallgatók száma 47 százalékkal bővült.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mostani döntés szerint ezentúl legfeljebb 40 óra ingyen zene jár egy hónapban. A vállalat szerint a változás csak előfizetőinek 4 százalékát érinti, ennyien vannak azok, akik havi 40 óránál többet hallgatják a Pandorát mobil eszközön és még nem fizettek elő valamelyik prémium csomagra. Akik elérik a havi 40 órás limitet, jelképes, 1 dolláros összegért vásárolhatnak további hallgatási jogosultságot a hónap hátralevő részére, illetve előfizethetnek a One prémium csomagra, amely szintén korlátlan hallgatást tartalmaz, de reklámok nélkül.

A Pandora - sok más zeneszolgáltatáshoz hasonlóan - nem érhető el Magyarországon, de a mostani lépése az egész ipar számára jelzésértékű: jól mutatja, hogy a zeneipar digitalizálódása, a zeneterjesztés online-ná válása még távolról sem lefutott ügy, az erőviszonyok még alakulnak, az üzleti modellek formálódnak. Utóbbiból a Pandora is még csak keresi a magáét, az elmúlt négy évben a társaság bevétele több mint tízszeresére emelkedett, de még mindig veszteséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról