Szerző: Koi Tamás

2012. december 17. 14:29

Rekordbevétel a holland frekvenciaaukción

Európai viszonylatban is kiemelkedően magas, a helyi piacon pedig abszolút rekordnak számító bevételre tett szert a holland állam a múlt pénteken zárult frekvenciaaukcióból. Hollandiában jöhet a negyedik mobilszolgáltató.

Az állam számára rekordbevételt, a piacnak pedig egy új versenytársat hozott a múlt pénteken lezárult holland frekvenciaaukció, melyen összesen 41 új blokkot értékesített a helyi kiíró hatóság a 800, 900 és 1800 MHz-es sávokban, valamint meghosszabbította a korábbi koncessziókat. A piaci szereplők mindezért összesen 3,8 milliárd eurót (vagyis több mint ezermilliárd forintot) fizettek.

Mindent beleadtak

A holland frekvenciaaukcióra beadott licitek messze felülmúlták a kormányzat várakozásait: az illetékes szervek a hét hétig tartó árverés előtt nagyjából 480 millió eurós bevétellel számoltak, ennek végülis a nyolcszorosa folyhat be az államkasszába. Csak a piacvezető KPN 1,35 milliárd euróért vett frekvenciahasználati jogosultságot - ennek hatására egyébként a szolgáltató idén nem fizet osztalékot részvényeseinek.


A Tele2 amszterdami főhadiszállása: rákapcsolnak

Az aukción a KPN, a Vodafone Hollandia, a T-Mobile Hollandia, a Tele2, valamint a UPC és a Ziggo helyi leányvállalatainak konszernje is elindult, de utóbbi később visszalépett, miután az árak a licit során túl magasra szöktek. A Tele2 új piaci szereplőként 10 MHz-nyi duplex blokkot vásárolt magának a 800 MHz-es sávban (összesen 121 millió euróért), melyen a cég korábbi közlése szerint LTE-szolgáltatás indul. A vállalat korábban is jelen volt egyébként a holland piacon virtuális mobilszolgáltatóként (a T-Mobile hálózatát használta), emellett elsősorban vezetékes internetszolgáltatást kínál ügyfeleinek - az új hálózatot vélhetően a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatás önálló elindításához használja majd fel a cég.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az aukció legnagyobb licitjét - 1,38 milliárd eurót - a Vodafone helyi leányvállalata adta be, a cég ezért összesen kilenc frekvenciablokkhoz jutott hozzá. A licit érdekessége, hogy a KPN és a Vodafone gyakorlatilag lemásolta egymást az aukción, végül nagyjából ugyanannyi pénzért cserébe ugyanannyi frekvenciához is jutott hozzá a két cég.

Élénkülhet a verseny

A holland mobilpiac penetrációja kis mértékben nagyobb (22 millió előfizetővel körülbelül 130 százalékos) mint a magyar, a két piac szerkezete a versenyzők jellegét tekintve ugyanakkor megegyezik. A három szolgáltató közül a legkisebb súllyal a T-Mobile Hollandia van jelen a piacon, a cég azonban nem volt érdekelt abban, hogy az árakat leszorítsa, mivel anyacége, a Deutsche Telekom a vezetékes infrastruktúrák értékének megőrzését tekinti egyik stratégiai céljának.

Az előfizetési díjak a fentiek ellenére így is jóval alacsonyabbak Hollandiában mint a többi olyan országban, ahol alapvetően inkumbens szereplők kezében van a piac. Az egy előfizetőre vetített mobiladat-forgalom ugyanakkor mind szintben, mind éves növekedési ütemben jelentősen elmarad Európa élmezőnyétől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról