Szerző: Folyó Gergely

2012. december 13. 11:58

Jöhetnek a ventilátor nélküli laptopok

Sugárhajtóművekben használt hűtési technológia ihlette a General Electic fejlesztését, amivel a vállalat száműzné a ventilátorokat a laptopokból és a tabletekből. Az újdonság vékonyabb és halkabb eszközöket szülhet.

A GE szabadalmaztatta a DCJ-t (Dual Piezoelectric Cooling Jets), és bár a technológiát konzumer termékekbe szánja a vállalat, a fejlesztést eredeti formájában sugárhajtóművekben alkalmazták. A GE kutatói szerint a DCJ a következő generációs laptopok és tabletek hűtésének alapja lehet, a ventilátorok mellőzésével azok ugyanis nem csak vékonyabbá és csendesebbé válhatnak, de az alacsonyabb fogyasztás miatt a rendelkezésre álló erőforrást is jobban ki tudják használni.

A DCJ mikrofluidikus fújtatóként viselkedik, ami működése során kitágul, hogy beszívja a meleg levegőt, majd összehúzódva, nagy sebességgel kifújja: a folyamat közben a levegő lehűl, és ezáltal az alkatrészeket is megóvja a túlmelegedéstől. A turbulens légáramlat révén a DCJ hőátadási hatékonysága tízszeresére nő a hagyományos megoldásokhoz képest.

03:41
 

Advanced Electronics Cooling Technology: GE's Dual Piezoelectric Cooling Jets (DCJ)

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mint Peter de Bock, a GE Global Research elektronikai hűtésekkel foglalkozó részlegének vezetője elmondta, a DCJ-t eredetileg azért találták ki, hogy csökkentsék a nyomásveszteség és a terhelés mértékét a repülőgépek sugárhajtóművében és a szélturbinák generátorában, az elmúlt 18 hónapot viszont azzal töltötték, hogy a jövő “ultravékony” konzumer termékeiben is életképes hűtési megoldásként jelenhessen meg az újdonság - ehhez a DCJ hangosságán, rezgésén és fogyasztásán is finomítani kellett.

A GE szerint a hűtő végleges, beépíthető formájában mindössze 4 milliméter vékony lehet, ami a jelenleg használt ventilátorokhoz képest 50 százalékos méretcsökkenést jelent, emellett a fogyasztása is fele a hagyományos megoldásoknak. Chris Giovanniello, a GE Licensing alelnöke szerint az akkumulátorok  üzemideje így akár 30 perccel is megnőhet. A DCJ ráadásul viszonylag egyszerű szerkezet, ami megbízhatóbbá teszi, végső soron pedig az eszközgyártóknak is kedvez, hiszen azok spórolhatnak a meghibásodott alkatrészek javításán. A nagyívű ígéretek szerint a DCJ működés közben egyáltalán nem hallható a felhasználók számára.

A GE mindenképpen tömegpiaci terméket varázsolna a DCJ-ből, jelenleg az eszközgyártóknál házal a technológiával, egyúttal bejelentette, hogy a japán Fujikura is közreműködik majd a gyártási munkálatokban. A vállalat várakozásai szerint az első DCJ-s kütyük 2014-ben kerülhetnek boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról