Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 10. 11:55

Dömpinggyanú a ZTE és a Huawei ellen

Messze a tisztességes ár alatt kínálja telekommunikációs termékeit a Huawei és a ZTE - állítja egy, az Európai Bizottság által végzett elemzés. Vizsgálat, szankció egyelőre nincs, Kínától várnak hivatalos választ az illetékesek.

Az Európai Unió egy belső elemzése szerint a két nagy hálózati eszközöket gyártó kínai cég, a Huawei és a ZTE súlyos károkat okoz az európai versenytársaknak azzal, hogy dömpingárakon kínálja termékeit. A Wall Street Journal értesülései szerint az illetékes európai hatóságok most arról döntenek, hogy milyen lépéseket foganatosítsanak, beindítsák-e a hivatalos versenyjogi vizsgálatot a gyártók ellen.

Dömpinggyanú

Az Európai Bizottság által belső használatra készített elemzés megállapításai szerint a Huawei és a ZTE rendkívül alacsony áron dobják piacra hálózati eszközeiket, mintegy 35 százalékkal a tisztességes piaci ár alatt. A dokumentum szerint a kínai gyártók alacsony áraihoz nagyban hozzájárul a hazai kormányzat által nyújtott preferenciális hitel, amelyet a Huawei és a ZTE mellett a vásárlóik is igénybe vehetnek. "Mivel ebben az iparágban a finanszírozás kulcsfontosságú, bármilyen tisztességtelen gyakorlat azonnal destabilizálja a piacot és tisztességtelen előnyhöz juttatja [a kínai gyártókat] az amúgy nagyon versenyképes uniós iparral szemben" - állítja a Wall Street Journal birtokába jutott dokumentum.

A kínai gyártónak juttatott kormányzati támogatás mértéke ráadásul erősödő tendenciát mutat, a ZTE például múlt héten írt alá egy új egyezményt az állami Kínai Fejlesztési Bankkal, amely szerint a gyártó hitelkerete 15 milliárd dollárról 20 milliárd dollárra nő. A nemzeti kormányok felé idén már eljuttatott elemzés szerint nagy a veszélye, hogy az európai gyártók egyszerűen kilépnek a piacról, amennyiben az EU nem lép közbe. "Ez a tisztességtelen gyakorlat cselekvésre kényszeríti az EU-t, mivel a cégek nagyon hirtelen ki tudnak szállni a piacról" - állítja az elemzés.

A telekommunikációs ipar mind Európa, mind Kína számára kulcsfontosságúnak számít. Az európai illetékesek munkahelyteremtő erőként számítanak erre az iparágra mind a gyártás, mind a kutatás-fejlesztés kapcsán. Ugyanígy Kínában is érzik a terület fontosságát, az utolsó ötéves terv a telekommunikációs eszközök gyártását stratégiailag fontos szektornak minősítette.

Hosszútávú károk

Tény, az Ericsson, a Nokia Siemens Networks és az Alcatel-Lucent is egyre erősebben érzi a kínai nyomást, utóbbi kettő masszív leépítésekkel, 17 ezer, illetve 5,5 ezer alkalmazott elküldésével válaszolt az öldöklő versenyre. A svéd gyártó működik egyelőre a legegészségesebben, de az eredményhányad ott is elolvadt, a vezetés pedig csak múlt hónapban 1550 állás megszüntetése mellett döntött. Az európai cégek nehéz helyzetét fokozza, hogy a dömpingárú eladások miatt nem csak a saját termékeik iránt csökkent a kereslet, de a jövedelem jelentős részét adó hosszútávú támogatási-szolgáltatási szerződésektől is elesnek így, a gyanú szerint tisztességtelen árazási gyakorlat tehát még hosszú évekig súlyos pénzügyi zavarokat okozhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az európai illetékesek egyelőre nem indítottak vizsgálatot a kínai gyártók magatartását illetően, de erre jó eséllyel hamarosan sor kerül majd. Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa szerint a vizsgálatot valószínűleg az európai gyártók panasza nélkül is elindítják. Erre azért lehet szükség, mert a gyártók vonakodnak panaszt tenni a kínai versenytársak ellen, a későbbi állami retorziótól tartva.

A vizsgálat indítása (és a büntetővámok esetleges bevezetése) azt a veszélyt hordozza, hogy a kínai kormányzat bosszúból hasonló korlátozásokat vezet be az európai importra vonatkozóan, vagyis kereskedelmi vámháború robbanna ki a két nagyhatalom között. Ezért az EU egyelőre jelezte fenntartásait és a probléma megoldását kérte a kínai vezetéstől, a vizsgálatot pedig az erre adott választól tette függővé.

Terjeszkedik a Huawei

A Huawei jó időzítéssel, ma jelentette be, hogy megduplázza európai alkalmazottjainak számát a következő néhány évben és kutatási központot hoz létre - Finnországban. "Európa kifejezetten nyílt üzleti környezetnek bizonyult a számunkra" - nyilatkozta a Huawei szóvivője a Reutersnek. A kínai gyártó jelenleg 7000 európai munkavállalató foglalkoztat, ezt a számot 14 ezerre szeretnék feltornázni a következő három-öt évben. Emellett 70 millió eurós beruházással kutatás-fejlesztési központ jön létre Finnországban, az európai mobilkommunikációs ipar egyik igazi fellegvárában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról