Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 29. 09:34

Androidon is számon kérik a minőséget

Gyenge felhasználói élményt és elavult felületet kapott az Outlook.com levelezőszolgáltatás androidos kliense, a felhasználók lepontozzák. Pedig a Microsoft tud jó androidos szoftvert fejleszteni, de nem mindig akar.

Ma már nem fogad el bármilyen minőségű alkalmazást az Android-felhasználók tábora - vonhatjuk le a következtetést az Outlook.com mobilalkalmazás Google Play-beli fogadtatásából. A szintén elavult, szegényes Hotmail.com app átmárkázásával kapott szoftvert a Play Store közönsége a programozók teljesítményének megfelelően jutalmazta, jelenleg a 485 értékelés több, mint fele, 296 egyetlen csillagot adott az alkalmazásnak.

Az ingyenes szoftver kinézete kifejezetten elavultnak számít ma, jellemzően az Android 2.1 és azelőtti alkalmazások irányelvét követi, ami bő egy évvel az Android 4.0 megjelenése után már nagyon túlhaladottnak számít, különösen a mobilos Gmailre, vagy akár az Outlook.com letisztult, modern felületével összehasonlítva. Az app tud push emailt, tehát az üzeneteket megérkezésük pillanatában mutatja a készüléken és képes névjegyzékünket, illetve naptárbejegyzéseinket is szinkronizálni a szolgáltatások között. Hiányzik azonban a levelek spammé minősítése, 30 napnál régebbi leveleket pedig nem tud szinkronizálni.

Többet várunk

Az Outlook.com szolgáltatás elindítása kapcsán a Microsoft a Gmail-felhasználókra hajtott rá. A mobilalkalmazást is bejelentő blogbejegyzés szerint a redmondiak külön tanulmányt is készítettek, amelyben aktív Gmail-felhasználókat kértek meg az Outlook.com kipróbálására. Az eredmény szerint az alanyoknak tetszett a felület letisztultsága, a kéretlen reklámok, illetve az automatikus küldemények jobb szelektálása, valamint a fotómegosztás és az Office dokumentumok jobb kezelhetősége. A Microsoft kedvence a tanulmány végső megállapítása: a megkérdezett alanyok négyötöde váltana Outlook.comra.

A blogposzt szerint egyébként a szolgáltatás kifejezetten sikeres, a júliusi indulás óta már 25 millió felhasználót gyűjtött, számuk pedig egyre gyorsabban nő. A rendszer fejlesztése pedig nem állt le, a Microsoft folyamatosan csiszolgatja a felületet és újabb funkciókat vezet be, a bejegyzés szerint az utolsó körben bekerültek a billentyűkombinációk, a keresési kulcsszavak, illetve megérkezett a beszélgetési szálak (threadek) lehetősége is. A felület nem tökéletes, a magyar változatot például szemmel láthatóan nem tesztelték Chrome alatt, az "Üzenetelőzmények" hosszú ő-je hibásan jelenik meg, de ettől függetlenül jól látszik, hogy a Microsoft nem csak a Windows 8-ra és az Office 2013-ra koncentrált az elmúlt időben, hanem igyekszik érteni a webes szolgáltatásokat is és innovációra is képes a területen.

Tudnak jobbat, de nem mindig akarnak

De nem csak a webes Outlook.com utal arra, hogy a Microsoft ennél jobbat is tud, a saját fejlesztésű Skydrive és OneNote Mobile alkalmazások vagy épp az Xbox SmartGlass is szépen igazodnak az Android alapvető design-irányelveihez, miközben funkcionális, jól használható alkalmazások, a felhasználói élményre pedig kevés panasz érkezett a Play Store-ban (tehát azt sem lehet állítani, hogy az Outlook.com kapcsán az elfogult Google-felhasználók húznák a szájukat).

MSN Mainap, OneNote Mobile, Skydrive

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft legnagyobb androidos dobása az elmúlt időszakban az on{X}. A béta státuszú szoftver egyelőre Android-exkluzív, segítségével haladó felhasználók fantasztikus lehetőségekhez jutnak. Az alkalmazásban ugyanis JavaScript-kódot írhatunk a telefon egyes szenzoraira illetve egyes eseményekre. Az alkalmazással automatizálható például, hogy a készülék bekapcsolja a WiFi-t ha beérünk a munkahelyünkre, üzenetet küldjön barátnőnknek ha épp lemerülőben a telefonunk vagy indítsa el a Foursquare-t ha több, mint tíz percig kedvenc vendéglőnkben ücsörgünk - a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Érthetetlen, ki hagyhatta jóvá

A Microsoft keze alól azonban a levelezőkliensek kívül is kerültek ki értelmezhetetlenül gyenge alkalmazások, kérdés például, hogy milyen termékmenedzser bólinthatott rá az MSN Mainap (MSN World) alkalmazás feltöltésére. Az app semmi egyebet nem csinál, mint egyetlen vezérlőgombok nélküli felületen megjeleníti a beállításokban kiválasztott ország MSN honlapját, ez Magyarországon az msn.mainap.hu. Az app fejlesztői nemhogy arra nem vették a fáradtságot, hogy mobiloldalt jelenítsenek meg, de még a nagyítás-kicsinyítés gesztus is kimaradt belőle. A sokadrangú, névtelen fejlesztők is jobb alkalmazásokat produkálnak ennél a szoftvernél, nagy kérdés, hogy hogyan kerülhetett rá a Microsoft Corporation neve erre a termékre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról