Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 15. 12:55

Ügyesen élte túl saját megszűnését a Virusbuster

Augusztusban beszüntette szoftverfejlesztési tevékenységét a Virusbuster, amely 15 éve alakult. A vállalatból a Sophos hazai Gold minősítésű kereskedelmi partnere, illetve magyar fejlesztő- és víruskutató központja jött létre.

"A VirusBuster Kft. fejlesztési üzletága a jelenlegi formában gazdaságilag rentábilisan fenntarthatatlanná vált, megszüntetése indokolt. A VirusBuster tulajdonosi köre úgy döntött, hogy vírusvédelmi termékeit 2012. október 1-vel a piacról kivezeti és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásait megszünteti" - jelent meg a vállalat weboldalán 2012. augusztus 6-án.

Nem bírta a versenyt a Virusbuster

Bozsó Julianna, a Virusbuster korábbi vezetője egy mai sajtóbeszélgetésen elmondta, a cégképtelen volt lépést tartani a nemzetközi IT-biztonsági vállalatok fejlesztési ütemével és az ügyfelek igényeivel. Egyre inkább erősödött a  kereslet az egyszerűen kezelhető, mégis átfogó biztonság megoldások iránt, a szerver- és kliensoldali víruskeresőt fejlesztő magyar vállalat pedig nem tudott önerőből megfelelő választ adni erre a kihívásra. Az utolsó szöget a 2008-ban kitört pénzügyi, majd az ezt követő gazdasági válság verte be a vállalat koporsójába, amikor a nagy nemzetközi biztonsági cégek komplettebb biztonsági termékportfóliót kezdtek kínálni a VirusBuster árai alatt, hogy fenntartsák korábbi növekedésüket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Virusbuster már korábban sem a végfelhasználókból élt elsősorban, víruskereső motorjának a licenceléséből származott a bevétel mintegy 60 százaléka. A Virusbuster motorja megtalálható volt többek között a Microsoft Forefront termékekben is, a redmondi cég azonban a válság kitörése után újratárgyalta a szerződést a Virusbusterrel, és csak jelentősen kisebb összegre kötötte meg azt újra, mondta el Bozsó. Egy szeptemberi bejelentés szerint a Forefront biztonsági termékcsalád legtöbb tagját az év végén teljesen meg is szünteti a Microsoft.

Sophos-partner és fejlesztőközpont alakult

Miután a fejlesztési tevékenység finanszírozhatatlanná vált, a vírusirtót fejlesztő magyar vállalatból a nyáron egy új cég alakult, amely a NewCo Trading nevet kapta. Ez a jelenleg 7 főt foglalkoztató, de folyamatosan bővülő vállalat a Sophos Antivirus biztonsági portfóliójának magyarországi támogatási- és kereskedelmi partnereként működik tovább, kizárólag a vállalati ügyfeleket célozva. A Virusbuster korábbi vállalati ügyfeleinek a NewCo a saját fejlesztésű víruskeresőre szóló licencük lejártáig a Sophos helyettesítő termékeit biztosítja, míg az egyéni felhasználóknak az Agnitum megoldásait.

A Virusbuster fejlesztői és támogatási kompetenciája sem "vész kárba", a több mint 30 szakemberből a Sophos magyarországi fejlesztőcsapata és víruslaborja jött létre, mondta el Bozsó. A közvetlen helyi jelenlétnek köszönhetően a NewCo a Sophos termékek mellé gyors reagálású magyar nyelvű ügyfélszolgálatot és támogatási szolgáltatásokat is tud biztosítani.

Az amerikai és angliai központú Sophos a Symantec és a McAfee mögött a harmadik legnagyobb és egyben a leggyorsabban növekedő végpontvédelmi gyártó, mondta el Vaspöri Ferenc, a NewCo operatív és kereskedelmi igazgatója. A vállalat nagy reményeket fűz a Sophos hazai értékesítéséhez, elsősorban a mobil eszközök védelme területén.

a címlapról