Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 20. 10:28

ARM helyett Intel-alapon jön a HP ultrasűrű szervere

A Moonshot kódnevű projektet tavaly novemberben óriási hírverés közepette még ARM-alapú Calxeda processzorok okon jelentette be a HP, az első gyártásba kerülő gépbe mégis Intel processzorok kerülnek.

Egy tegnapi eseményen a HP nyilvánosságra hozta, még az idén hozzáférhető lesz a Moonshot projekt keretében fejlesztett első szervere, amely Intel Centerton processzorra épül. A lépés 180 fokos fordulót jelent a tavaly őszi bejelentéshez képest, amikor a HP még ARM-alapú Calxeda chipekkel képzelte el a mikroszervereinek, vagy ahogy a cég nevezi őket, ultrasűrű szervereinek jövőjét.

A kimondottan alacsony teljesítményigényű, jól párhuzamosítható feladatokra szánt mikroszerverek kategóriája csak nemrég született meg, ezek a gépek nagy népszerűségre számíthatnak olyan területeken mint a webhoszting, az emailkiszolgálás vagy a közösségi szolgáltatások futtatása. Ezen feladatok közös jellemzője a masszív párhuzamosság, a gépek magas száma miatt pedig az üzemeltető cégek számára kritikus szempont az energiahatékonyság és az alacsony bekerülési költség. Ennek oldalán hajlandóak ugyanakkor feláldozni a teljesítményt és a megbízhatóságot - a hibatűrés szoftveres oldalról biztosított, az elromlott kiszolgálókat csak kicseréli a személyzet. Az Intel előrejelzése szerint pár év múlva ezek a gépek a teljes szerverpiac 10 százalékát is adhatják, ami évente közel 1 millió darabot jelent.

Először Intel Centerton

A HP által indított Moonshot projekt célja extrém alacsony fogyasztású, masszívan skálázható szerverek építése, ennek az erőfeszítésnek volt az első gyümölcse a Redstone kódnévre hallgató platform, amely 288 Calxeda EnergyCore ECX-1000 processzoros szervert zsúfol egy 4U magas keretbe. A vállalat azonban már akkor is jelezte, a Redstone csak kísérleti platform és egyáltalán nem biztos, hogy valaha megjelenik a piacon. A HP tegnapi közleménye szerint a "64 bites támogatás, hardveres virtualizáció, ECC memória, alacsony fogyasztás, nagyobb teljesítmény és széleskörű szoftveres ökoszisztéma" miatt esett a választás a Centerton chipekre.

A tegnap bejelentés során a HP képviselői egyszer sem ejtették ki szájukon az ARM vagy a Calxeda nevét, kizárólag az Intel Centertonra koncentráltak. A Centerton a legnagyobb processzorgyártó alacsony fogyasztású lapkája szerverek számára, amelyhez az alapokat az Atom adja. Az első Centertonok két 64 bites Atom processzormagot tartalmaznak, de a Hyper-Threading révén négy utasításszál egyidejű futtatására képesek, támogatják az ECC memóriákat és a VT-x hardveres virtualizációs funkciók is megtalálhatók bennük. A 32 nanométeres technológiával gyártott Centeron-változatok TDP-értékét 6 watt alá ígéri az Intel - részletesebb specifikációk egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A HP egy olyan Gemini gépet demózott, amelyen egyetlen Centerton-alapú csomópont működött, ez 300 párhuzamos webszerver folyamatot ("session") szolgált ki, miközben a teljes fogyasztása 13 watt körül alakult. "Néhány éve úgy gondoltuk, egy 65 wattos Xeon alacsony fogyasztású" - mondta Jason Waxman, az Intel Datacenter Group nagy sűrűségű szerverekért felelős vezetője. Az ügyfelek igényei azonban időközben megváltoztak, egyre nagyobb az igény az energiahatékony és helytakarékos rendszerekre, ezt pedig az Intelnek is követnie kellett - a növekedő szegmens felé mozog maga az ARM is, valamint az AMD, amely a közelmúltban megvásárolta a mikroszerverek úttörőjeként számon tartott SeaMicro vállalatot.

Csak jegelik az ARM-ot

Waxman elmondta, az Intel és a HP szorosan együttműködött a Centerton processzorok fejlesztése során, a lapka megalkotásánál a HP kifejezett kéréseit is figyelembe vették az Intel mérnökei. A HP első Centerton-alapú gépe a Gemini kódnevet viseli, azonban a fejlesztések jó része (pl. redundáns tápok és hűtők, belső kialakítás, összeköttetések) független a processzorarchitektúrától és akár egy ARM-alapú rendszer is profitálhat belőlük - egy elejtett megjegyzés szerint egy Gemini szerverben akár keverhetők is lesznek a különféle processzorra épülő szerverek, vagyis a HP még nem tett le az ARM-alapú szerverek piacra dobásáról. A cégnél feltehetően úgy vélik, a szoftveres infrastruktúra még nem elég fejlett, persze az is elképzelhető, hogy a Calxeda EnergyCore chipek nem hozzák a várt teljesítményt vagy a gyártásuk körül nehézségek merültek fel.

Az első Gemini kódnevű szerverek már üzemelnek a HP laborjában, a Moonshot projekt weboldalát is egy ilyen gép szolgálja ki. A gépek még a második félév során elérhetők lesznek a HP közeli partnerei számára, kereskedelmi forgalomba pedig az év legvégén kerülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról