Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 26. 15:56

Csekkdíjat vezet be a UPC is

Csekkdíjat vezet be november közepétől a vezetékes szolgáltatásokat kínáló UPC Magyarország. A HWSW értesülései szerint a sárga csekkes számlabefizetés díja ugyanannyi lesz, mint a Magyar Telekomnál, de a mentesség nem kérvényre, hanem alanyi jogon jár a nyugdíjasoknak.

November közepétől fizetniük kell az úgynevezett sárga csekkes számlabefizetés után a UPC Magyarország ügyfeleinek, kivéve a rászoruló (nyugdíjas) előfizetőket, akik automatikusan mentességet kapnak a bruttó 142 forintos díj befizetése alól. A szolgáltató álláspontja szerint a cég nem tudta vállalni tovább az ügyfelek után a postai utalvánnyal történő befizetés jelentős többletköltségét.

Szűcs László, a UPC Magyarország kommunikációs igazgatója a HWSW-nek elmondta, a UPC-nek éves szinten eddig mintegy 700 millió forintjába került a sárga csekkes számlabefizetési rendszer díjmentes fenntartása az ügyfelek felé. Bár az elektronikus számlafizetésre több alternatíva is létezik már (a Díjnet rendszerén keresztül, online ügyfélszolgálaton, csoportos beszedési megbízással), a UPC ügyfelek jelentős része, nagyjából az előfizetői bázis háromnegyede továbbra is a költségesnek és elavultnak tekintett sárga csekkes módszerrel egyenlíti ki a számláit.

Hasonló indíttatásból - a költségek csökkentése érdekében - vezette be a sárga csekkes és ügyfélszolgálaton keresztüli befizetések után a tranzakciós díjat május elején a Magyar Telekom, mely szintén 142 forintot számláz pluszban annak az előfizetőnek, aki ragaszkodik a postai utalványhoz. A tranzakciós díj bevezetését óriási felháborodás kísérte, a Magyar Telekom így a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz tartozó Média- és Hírközlési Biztossal folytatott egyeztetés után kidolgozott egy méltányossági rendszert, mely kérelem alapján mentességet ad a csekkdíj alól, de csak a csupasz T-Home vezetékes telefonszolgáltatást használó nyugdíjasoknak.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Lapunk információi szerint a UPC Magyarországnál is mentességet kapnak a csekkdíj befizetése alól a rászorulók, a szolgáltató azonban a Magyar Telekommal ellentétben alanyi jogon nyújt felmentést minden 62. életévét betöltött nyugdíjasnak (a szolgáltató az előfizetői adatbázisból kinyert adatok alapján állapítja meg, hogy ki tartozik ebbe a korcsoportba). A mentességet ugyanakkor itt is kizárólag csak a telefonszolgáltatásra előfizetők kaphatják meg, az internettel, vagy tévéelőfizetéssel (is) rendelkező ügyfelek nem.

A UPC egyszer már próbálkozott hasonló díjtétel bevezetésével, 2008-ban azonban nem csekkdíjat, hanem számlaküldési díjat számolt fel a szolgáltató néhány hónapig, a rendkívül heves tiltakozást követően azonban végül visszatáncolt a cég. A számlaküldési díj bevezetése ráadásul nem is minden szempontból volt összeegyeztethető a hatályos jogszabályokkal, a csekkdíj esetében azonban nem áll fenn ilyen aggály.

A UPC és a Magyar Telekom mellett hasonló csekkdíjat - bruttó 127 forintot - kell fizetniük a Telenor Magyarország ügyfeleinek is, valamint az Invitelnél is létezik ilyen díj.

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról