Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 17. 16:22

Nem lesz idén negyedik mobilszolgáltatónk

Megsemmisítette a bíróság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly kiírt frekvenciaaukcióját lezáró határozatot, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a negyedik mobilszolgáltató idei elindulását. Az MPVI Zrt. mellett a Vodafone-nak is fájhat a döntés.

Idén biztosan nem érkezik új, saját hálózattal rendelkező szereplő a magyarországi mobilpiacra, miután az illetékes bíróság a három, már meglévő mobilszolgáltató beadványára másodfokú eljárás keretén belül megsemmisítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly meghirdetett frekvenciaaukcióját lezáró rendeletét. A döntés az állami cégek alkotta MPVI Mobil Zrt. mellett a Vodafone-nak fájhat a legjobban, a bíróság egyben kimondta, nem indulhatott volna állami szereplő az aukción.

Egy éve húzódik

Az NMHH tavaly ősszel írt ki frekvenciaaukciót a 900 MHz-es E-GSM és az 1800 és 2100 MHz-es sávok szabad blokkjaira. Az eredeti kiírás szerint az aukció jelentkezési határideje tavaly október 20. volt, a lezárást december 12-ére tervezte a hatóság. Az NMHH a kiírási dokumentációban később ezeket a határidőket december 8-ra és 2012. január 31-re változtatta. Az aukción az MPVI mellett két új pályázó jelent meg, ezek ajánlatát azonban különböző formai és jogi okokra hivatkozva elutasította az NMHH, így az MPVI egyedüli versenyzőként a január 31-i lezáró határozat értelmében nettó 10 milliárd forintért jutott hozzá összesen 35 MHz-nyi frekvencia használati jogához a fent említett sávokban.

Ezt a lezáró határozatot támadta meg a három hazai operátor, ám a hatóság első fokon elutasította a kifogásokat, a másodfokú testület azonban már helyt adott a beadványban foglaltaknak. A mobilszolgáltatók eljárási hibákra hivatkozva támadták meg a határozatot, elsősorban azt kifogásolva, hogy az eredeti kiírás szerint állami cég nem is indulhatott volna el az aukción - ehhez képest az MPVI Mobil Zrt. egy kizárólag állami nagyvállalatok alkotta konzorcium.

A másodfokú döntéssel nem csak az MPVI-től veszik el a frekvenciahasználat jogát, hanem a három másik mobilszolgáltatótól is elveszik azt az összesen 5,8 MHz-nyi, korábban E-GSM szolgáltatára elkülönített frekvenciablokkot, amire nagyságrendileg 33 milliárd forintért licitált a Telenor, a Magyar Telekom és a Vodafone. Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül új határozathozatali eljárásban, rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülhet az MPVI mellett a Vodafone is, mely már használatba is vette az elnyert 2 MHz-nyi blokkot, melynek segítségével gyakorlatilag országos lefedettségűvé növelte 3G-s hálózatának elérését. A cég ráadásul ezt a lépést többször, több kampányban is kommunikálta.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az MPVI-nek egyébként az eredeti kiírási dokumentáció értelmében december 31-ig kellett volna elindítania a mobilszolgáltatást Budapest belső területein, 2014-ig pedig a legnagyobb városokat és a főbb tömegközlekedési útvonalakat is le kellett volna fednie. A szakmát rendkívüli módon megosztották az új szolgáltató létrejöttének körülményei, illetve az üzleti modell. A legtöbb szakértő úgy vélte, a telített magyar mobilpiacon nincs mozgástere egy új szereplőnek, egyedül az adattermékek esetében lehet még beszélni növekedésről, a három versenytársnak azonban itt is erős pozíciói vannak.

Egyre nehezebb lesz

A döntés kapcsán kerestük az MPVI illetékeseit, a projektcég sajtószóvivője lapunknak a következő nyilatkozatot küldte: "Elemezzük a határozatot, és tulajdonosainkkal mérlegelni fogjuk a teendőket. A döntés következtében a szolgáltatók a mobilinternet piacára is átmenthetik azt a háromszereplős struktúrát, amelyben a hazai előfizetők európai összehasonlításban is magas díjakat fizetnek. Ha valaha is új szereplő lép a hazai piacra, feladata az idő múlásával egyre nehezebb lesz, s megmarad a magyar mobilpiac mozdulatlansága, amely az előfizetők érdekeivel ellentétes. Minél több idő telik el, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a hazai mobilpiac alapvetően továbbra is három főszereplőre épül majd. Ennek legnagyobb vesztesi az ügyfelek lesznek".

Szerettük volna megkérdezni a Vodafone-t is a lezáró határozat megsemmisítésének a cégre vonatkozó következményeiről, a szolgáltatónál azonban egyelőre nem kívánták kommentálni a bíróság mai döntését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról