Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 17. 16:22

Nem lesz idén negyedik mobilszolgáltatónk

Megsemmisítette a bíróság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly kiírt frekvenciaaukcióját lezáró határozatot, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a negyedik mobilszolgáltató idei elindulását. Az MPVI Zrt. mellett a Vodafone-nak is fájhat a döntés.

Idén biztosan nem érkezik új, saját hálózattal rendelkező szereplő a magyarországi mobilpiacra, miután az illetékes bíróság a három, már meglévő mobilszolgáltató beadványára másodfokú eljárás keretén belül megsemmisítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly meghirdetett frekvenciaaukcióját lezáró rendeletét. A döntés az állami cégek alkotta MPVI Mobil Zrt. mellett a Vodafone-nak fájhat a legjobban, a bíróság egyben kimondta, nem indulhatott volna állami szereplő az aukción.

Egy éve húzódik

Az NMHH tavaly ősszel írt ki frekvenciaaukciót a 900 MHz-es E-GSM és az 1800 és 2100 MHz-es sávok szabad blokkjaira. Az eredeti kiírás szerint az aukció jelentkezési határideje tavaly október 20. volt, a lezárást december 12-ére tervezte a hatóság. Az NMHH a kiírási dokumentációban később ezeket a határidőket december 8-ra és 2012. január 31-re változtatta. Az aukción az MPVI mellett két új pályázó jelent meg, ezek ajánlatát azonban különböző formai és jogi okokra hivatkozva elutasította az NMHH, így az MPVI egyedüli versenyzőként a január 31-i lezáró határozat értelmében nettó 10 milliárd forintért jutott hozzá összesen 35 MHz-nyi frekvencia használati jogához a fent említett sávokban.

Ezt a lezáró határozatot támadta meg a három hazai operátor, ám a hatóság első fokon elutasította a kifogásokat, a másodfokú testület azonban már helyt adott a beadványban foglaltaknak. A mobilszolgáltatók eljárási hibákra hivatkozva támadták meg a határozatot, elsősorban azt kifogásolva, hogy az eredeti kiírás szerint állami cég nem is indulhatott volna el az aukción - ehhez képest az MPVI Mobil Zrt. egy kizárólag állami nagyvállalatok alkotta konzorcium.

A másodfokú döntéssel nem csak az MPVI-től veszik el a frekvenciahasználat jogát, hanem a három másik mobilszolgáltatótól is elveszik azt az összesen 5,8 MHz-nyi, korábban E-GSM szolgáltatára elkülönített frekvenciablokkot, amire nagyságrendileg 33 milliárd forintért licitált a Telenor, a Magyar Telekom és a Vodafone. Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül új határozathozatali eljárásban, rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülhet az MPVI mellett a Vodafone is, mely már használatba is vette az elnyert 2 MHz-nyi blokkot, melynek segítségével gyakorlatilag országos lefedettségűvé növelte 3G-s hálózatának elérését. A cég ráadásul ezt a lépést többször, több kampányban is kommunikálta.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az MPVI-nek egyébként az eredeti kiírási dokumentáció értelmében december 31-ig kellett volna elindítania a mobilszolgáltatást Budapest belső területein, 2014-ig pedig a legnagyobb városokat és a főbb tömegközlekedési útvonalakat is le kellett volna fednie. A szakmát rendkívüli módon megosztották az új szolgáltató létrejöttének körülményei, illetve az üzleti modell. A legtöbb szakértő úgy vélte, a telített magyar mobilpiacon nincs mozgástere egy új szereplőnek, egyedül az adattermékek esetében lehet még beszélni növekedésről, a három versenytársnak azonban itt is erős pozíciói vannak.

Egyre nehezebb lesz

A döntés kapcsán kerestük az MPVI illetékeseit, a projektcég sajtószóvivője lapunknak a következő nyilatkozatot küldte: "Elemezzük a határozatot, és tulajdonosainkkal mérlegelni fogjuk a teendőket. A döntés következtében a szolgáltatók a mobilinternet piacára is átmenthetik azt a háromszereplős struktúrát, amelyben a hazai előfizetők európai összehasonlításban is magas díjakat fizetnek. Ha valaha is új szereplő lép a hazai piacra, feladata az idő múlásával egyre nehezebb lesz, s megmarad a magyar mobilpiac mozdulatlansága, amely az előfizetők érdekeivel ellentétes. Minél több idő telik el, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a hazai mobilpiac alapvetően továbbra is három főszereplőre épül majd. Ennek legnagyobb vesztesi az ügyfelek lesznek".

Szerettük volna megkérdezni a Vodafone-t is a lezáró határozat megsemmisítésének a cégre vonatkozó következményeiről, a szolgáltatónál azonban egyelőre nem kívánták kommentálni a bíróság mai döntését.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról