Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 11. 13:37

Megjelent a PostgreSQL 9.2

Megjelent a PostgreSQL nyílt forrású adatbázis 9.2 verziója, ami nagyjából egy évvel követi a 9.1-et. Támogatói szerint a szoftver egyre inkább alkalmas a nagyvállalati használatra, a fejlesztések is ebbe az irányba mutatnak.

Elkészült és letölthető a PostgreSQL 9.2, amely gyakorlatilag az összes kurrens platformon működőképes nyílt forrású, közösségi támogatású adatbázis. A szoftver története az 1980-as évekig vezethető vissza, az első Postgres 1995-ben jelent meg, majd a szoftver 1997-ben kapta meg a PostgreSQL nevet - ekkor a 6.0 verziónál járt a program.

Azóta nagyjából évente érkeznek az újabb verziók az adatbázisból, tavaly augusztusban futott be a 9.1, most pedig megjelent a 9.2 is, amely leginkább nagyvállalati felhasználóknak igyekszik a kedvében járni a fejlesztésekkel. "A világ legfejlettebb nyílt forrású adatbázisa" - ezzel a mondattal határozza meg magát a PostgreSQL, amelyet világszerte széles körben használnak különféle területeken: PostgreSQL-re épül például az Instagram mobilos képmegosztó és a SourceForge is.

Gyorsabb és jobban skálázódik

Fontos előrelépés a skálázhatóság terén, hogy egy instance már nem 16, hanem 64 processzormagig képes nyújtózni, a skálázódás ráadásul lineáris, állítják a fejlesztők, így igazán nagy teljesítményigényű adatbázisokat is a PostgreSQL-re lehet már bízni. A szoftver teljesítménye is javult, felgyorsultak az írási és olvasási műveletek, előbbiekből 14 ezret, utóbbiból 350 ezret tud másodpercenként kezelni a 9.2-es változat, ami 4-5-szörös növekedést jelent. Csökkent a CPU-igény is, vagyis azonos teljesítményű hardveren is gyorsabb a PostgreSQL 9.2 mint a korábbi verziók. A fejlesztők külön kiemelték az index only scanek futása bizonyos esetekben hússzorosára gyorsult - ez főképp adattárház-jellegű feladatok alatt javítja a PostgreSQL használhatóságát.

Az új adatbázis érkezését bejelentő rövid közlemény kiemeli a "cascading replication" implementálását. Ez a replikációs eljárás a master szervert tehermentesíti azzal, hogy az adatokat először "read only" továbbítószerverekre replikálja, innen kerülnek tovább a replikaszerverekre. A cascading replikáció bevezetése révén még nagyobb horizontálisan skálázott telepítések hozhatók létre PostgreSQL-ből, legalábbis ezt állítják a fejlesztők. A lockok kezelése is javult az előző verzió óta.

Újdonságok fejlesztőknek

A nagyvállalati relációs adatbázis olyan képességekkel is bővült, amelyek a NoSQL-felhasználók számára lehetnek vonzók leginkább. Ezek közé tartozik a natív JSON (JavaScript Object Notation) támogatás, ami nem merül ki a JSON-ok tárolásában, hanem az adatbázis sorai és oszlopai és konvertálhatók JSON-be. Ezzel a PostgreSQL nagy lépést tett afelé, hogy a webalkalmazások fejlesztőinek egyik kedvenc adatbázisává váljon, akik NoSQL kulcs/érték tárolóként is bevethetik és közvetlenül jQueryvel vagy PL/V8 JavaScript segítségével írhatnak és olvashatnak adatokat - a PostgreSQL gondoskodik róla, hogy azok JSON formátumban kerüljenek be és még azt is ellenőrzi, hogy a JSON string megfelelő formátumú-e.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szintén fejlesztők számára érdekes az új tartomány (range) típusok megjelenése, amelyek kompakt formában teszik lehetővé egész számok, numerikus értékek, időbélyegek és dátumok tárolását - a PostgreSQL fejlesztők szerint ezzel az adatbázisra könnyen építhetők naptárkezelő, tudományos és pénzügyi alkalmazások.

A PostgreSQL 9.2 tegnap óta letölthető a projekt weboldaláról a legtöbb elterjedt operációs rendszerre (Windows, Linux, Solaris, BSD, OS X) előre fordított binárisként, valamint forráskódként,  az újdonságok részletes listája itt érhető el. A PostgreSQL-hez vállalati szintű támogatást kínáló EnterpriseDB továbbra is a PostgreSQL 9.1-re épül, azonban mivel a társaság a nyílt szoftver egyik legfontosabb fejlesztője, a 9.2 egyes képességeit, például a 64 mag támogatását visszaportolták bele. A PostgreSQL 9.2-n alapuló új Postgres Plus Advanced Server még az idén bemutatkozik, ígéri a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról