Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Napi 1,3 millió új androidos eszközt aktiválnak

Dojcsák Dániel, 2012. szeptember 06. 12:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Eric Schmidt időről-időre elhinti, hogy mennyi androidos készülék talál gazdára világszerte, s a meredeken növekvő számokból úgy tűnik, hiába minden jogi, üzleti és marketing fondorlat a konkurensek részéről, a Google operációs rendszere megállíthatatlan.

Schmidt ezúttal a Motorola termékbejelentését választotta egy újabb elképesztő szám közzétételére. A tegnap délutáni eseményen a Google-vezér elmondta, ma már minden nap 1,3 millió androidos készüléket aktiválnak a világon. A szám azért megdöbbentő, mert alig két hónappal ezelőtt lépte át a platform a napi 1 milliós, azaz a növekedés még az év közepén is masszívan gyorsul. Sőt, ha az év elejétől nézzük, akkor csak az első kilenc hónapban duplázott az operációs rendszer a napi aktiválások számában.

Másodpercenként 15 darab

Ha nem a napi aktiválások számát, hanem a teljes készletet nézzük, akkor is egy nagyon fontos mérföldkőhöz közelítünk. Ha a napi 1,3 milliós értékkel számolunk, akkor két hét múlva az aktivált androidos eszközök száma átlépi a félmilliárdot. Soha semmilyen termék nem húzott ilyen meredek vonalat az elterjedésben, a 2009-ben rajtoló Android alig több mint három év alatt az okostelefon-piacon 60 százalékos részesedést ért el, lesöpörve minden addigi platformot, többek közt a mintául szolgáló iOS-t is.

Sokan az Android sikerét kizárólag az olcsó, igénytelen mobilok tömeges áradatának tulajdonítják, de az Egyesült Államokban a négy legnagyobb mobilszolgáltató közül háromnál több Samsung okostelefont adnak el, mint iPhone-t. Bár a többivel ellentétben ez nem egy visszafordíthatatlan trend, egyszerűen arról van szó, hogy a Samsung Galaxy S III már piacon van, míg az idei iPhone még csak ebben a hónapban mutatkozik be. Várhatóan a következő negyedévben az iPhone visszaveszi a vezetést, de egy év múlva már nem biztos, hogy meg tudja ugyanezt ismételni.

Az Android jelen pillanatig egyetlen akadályt nem tudott csak megugrani, a tabletpiacot: a napi 1,3 millióból naponta mindössze 70 ezer tablet. A cég célja nyilván az, hogy ezen a területen is fordítson, de egyelőre nem látszik sem az, hogy a partnerek, mint a Samsung tablet termékei, vagy akár a saját Nexus 7 sikeresen tudná tolni ezt a szekeret. A nagyon kevés androidos tablet miatt pedig a fejlesztők sem igyekeznek igényes és fejlett, tabletre optimalizált appal előrukkolni, ami miatt szintén kevésbé kívánatos a kategória.

Ítéletet mondani felette jelen pillanatban viszont még nagyon korai lenne, az okostelefonos piac példája is mutatja, hogy egy erőszakos ütemezéssel robbanásszerű ugrást lehet elérni, s ahogyan az Android az iOS farvizéről felemelkedett, úgy lehet elsőszámú tablet platform is, akár 1-1,5 éven belül. Ráadásul az Android már most univerzális operációs rendszer, ami a klasszikus eszközökön túl már fényképezőgépekben, tévékben, autókban, de szinte bármilyen műszaki cikkben visszaköszönhet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.