Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 9. 10:44

Hajlékony kijelzős lesz az új Galaxy Note

Dél-Koreában mostanság nagy divatja van a hajlékony kijelzők fejlesztésének. Nemrégiben az LG-t bízta meg a kormány, hogy köztéri kijelzők fejlesztésénél induljanak ebbe az irányba, most pedig a Samsung szállhat be mobil fronton rugalmas AMOLED-del.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a várhatóan e hónap végén megjelenő új Galaxy Note a zsebünkbe csavarható lesz és akár papírrepülőt is hajthatunk belőle. Leginkább azért, mert a hajlékony, de inkább mondhatni rugalmas kijelző mögött található többi hardver, mint például az akkumulátor, alaplap továbbra is merevek.

A technológia elsődleges előnye inkább az, hogy az eddig üvegből készült, így mindenféle védőréteg ellenére sérülékeny felület helyett a mobil teljes első oldalát kitöltő kijelző strapabíróbb lesz. A hajlékony, rugalmas felület leejtéskor ha szilárd felületre, kőre, lépcsőre, betonra esik, akkor valószínűbb, hogy visszapattan, nem nyeli el a becsapódás energiáját. A mostani kijelzők esetében ha egy kőre ejtjük nagyobb lendülettel és nem a tokozás, a keret vagy a hátlap fogja fel az ütést, hanem a kijelző, akkor szinte biztos, hogy darabokra törik a kijelző üvege.

Csavaros eszű okostelefon

A jelenlegi Galaxy Note bemutatása után hosszú ideig a legerősebb okostelefon volt a piacon, illetve fizikai méreteit tekintve is a monstrum kategóriába tartozik. Azt viszont nem tudni, hogy a cég az aktuális 5,3 hüvelykes kijelzővel, 1,5 GHz-es processzorral és 16 GB belső memóriával szerelt Note milyen irányba fejlődik tovább. Augusztus 29-én Berlinben az IFA-n mutatkozhat be az utód. A találgatások szerint lehet, hogy az új verzió 5,5 hüvelyk képátlót kap, de a felbontás biztosan nőni fog, illetve a processzorra is van tipp: négymagos 1,6 GHz-es verziót várnak a szakértők.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hajlékony kijelzőnek van még egy további előnye, mégpedig az, hogy a mostaniaknál jóval vékonyabb, ami miatt vékonyabb lehet az egész készülék, de akár a mostani dimenziók megtartásával egy nagyobb akkumulátor is beférhet. A Note következő generációja mellett valószínűleg bemutatja új tablet modelljét is, a Galaxy Note 10.1-et. Erre a már a berlini esemény előtt jövő héten, New Yorkban sor kerülhet.

A dél-koreai hajlékony kijelző projektekről részletesen a Korea IT Times cikkében lehet olvasni. A fejlődés biztosan nem áll meg itt, s a merev tokozású, de hajlékony kijelzős mobilok csak az első lépést jelentik. Érdekes adalék ehhez a hírhez, hogy párhuzamosan a kijelző evolúcióval, szintén Dél-Koreában hajlékony akkumulátort is fejlesztenek, amivel akár tényleg lehetséges felcsavarható tabletet gyártani. A kijelzővel szemben ez viszont csak prototípus állapotban van egyelőre, néhány éven belül nem érdemes kalkulálni vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról