Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 3. 15:08

Fejenként 25 ezer forinttal támogatják a digitális átállást

Átlagosan 25 ezer forintnyi állami támogatást kapnak azok a háztartások, melyek bekerültek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság televíziós digitális átállásra létrehozott tesztprogramjába.

Nagyjából bruttó 25 ezer forintba kerül átlagosan egy háztartás digitális tévézésre való átállítása abban a tesztprogramban, melynek szerelési szakasza augusztus elején kezdődik. A Telefonközpont blog értesülései szerint ebben az összegben a vevődekóder, a szerelési költségek és - ahol szükséges - az antenna ára is benne van annál a 448 háztartásnál, melyre a tesztprogram kiterjed. Aki inkább havi előfizetéses rendszerben szeretne tévézni, annak két szolgáltató kínál kedvezményes díjcsomagokat.

A tavasszal indult tesztprogram első lépéseként az NMHH a szociálisan leginkább rászorulók adatait gyűjtötte össze a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és a települési önkormányzatok jegyzőitől. A hatóság felmérői ezt követően májusban összesen 4255, a nyilvántartás szerint szociálisan rászorult személy háztartását keresték fel Sopronban és a Barcsi kistérségben. A két térségben végül összesen 506 háztartás jelezte, hogy igénybe venne állami támogatást ahhoz, hogy a tévékészüléket a digitális adás vételére fel tudja készíteni - a háztartások többsége ehhez az ingyenesen fogható DVB-T vételt választotta.

Az ehhez szükséges "átalakítás" szinte kivétel nélkül azt jelenti, hogy a digitális adás vételére önmagában nem alkalmas tévékészülék és az antenna közé be kell építeni egy dekódert (set-top boxot), mely az Antenna Hungária által sugárzott adást analóg jellel továbbítja a televízió bemenetére. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Telefonközpontnak elmondta, a közbeszerzési eljárás nyomán átlagosan nettó 19500 forintba kerül egy ilyen digitalizálási folyamat, ebben benne van az eszköz árán túl a beszerelési költség, az antenna esetleges költsége, valamint a felhasználók betanítása az eszköz használatára. A blog úgy tudja, hogy a háztartások Conax-kártyával ellátott dekódert kapnak (egy ilyen egység piaci ára nagyjából 15 ezer forint körül alakul), vagyis a fizetős DVB-T adásokat is lehet velük fogni.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A blogbejegyzésből kiderül továbbá, hogy két magyarországi szolgáltató kínál vezeték nélküli vételi módot havi díj fejében a rászorulóknak. A Hello HD Kft. és a Magyar Telekom Nyrt. műholdas csomagjaiban jobbára a három közszolgálati adó és a két országos kereskedelmi tévécsatorna szerepel. A havi díj a Hello HD-nél 730, a Magyar Telekomnál 950 forint, emellett a hűségszerződés vállalásától függően 0-16500 forintnyi egyszeri belépési díjat is kérnek a szolgáltatók (az állami támogatáson felül).

Az egyelőre korántsem biztos, hogy az országos átállás során ugyanezek a konstrukciók lesznek érvényben. Az NMHH a tesztprogram elindítása során leszögezte, hogy a mostani projekt elsősorban tapasztalatszerzésre lesz jó, nagyobb volumenű háztartás átállítása eszközszinten fajlagosan akár olcsóbb is lehet. Az adminisztrációs és edukációs célokra szükséges források nagyságát ugyanakkor egyelőre megbecsülni sem lehet.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.