Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 2. 14:52

Lassan áll talpra a Sony telefonos részlege

Visszafogta kilátásait a Sony, a tévék és a kézi konzolok nem fognak a korábban előrejelzett ütemben fogyni. A tévék iránt már most rendkívül gyér a kereslet, az okostelefonokkal és a fényképezőgépekkel foglalkozó részlegek azonban erős keresletről és növekedő eladásokról számoltak be.

Több mint 1500 milliárd jenes (19,14 milliárd dolláros) forgalmat ért el a Sony a második naptári (első pénzügyi) negyedévben, ami mindössze 1,4 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A bővülést elsősorban a mobiltelefonos és kamerás eladások húzták, a PC-k, a szórakoztató elektronika és a félvezetőgyártás azonban jelentősen visszaesett.

Feltámad az Xperia?

A telefonokkal és PC-kkel foglalkozó részleg forgalma több mint megduplázódott az előző év hasonló időszakához képest, amit a Sony Ericsson teljes beolvasztása magyaráz. Ezzel egyébként ez a részleg generálja már a legnagyobb bevételt a Sony-n belül, a negyedév során 285 milliárd jent. A divízió forgalma azonban ettől a torzító tényezőtől függetlenül is egészséges ütemben, 14 százalékkal nőtt, amit elsősorban a termékmix okostelefonok felé történő eltolódása és ezzel párhuzamosan az átlagos eladási ár növekedése magyaráz.

Emellett nagyon jól szerepelt az Xperia S és a japán belpiacos Xperia acro HD is, a gyártó azonban pontos eladási adatokat nem közölt ezekről. Az okostelefonok szereplése sokkal jobb egyébként a részleg 14 százalékos növekedésénél, a PC-eladások zsugorodása azonban visszahúzta a divíziószintű eredményt, annyira, hogy a negyedévet végül jelentős, 28 milliárd jenes (356 millió dolláros) veszteséggel zárta. Ebben szerepe volt a Sony Ericsson átvételével megszerzett eszközök jelentős értékcsökkenésének, a PC-k gyenge eladásainak és bizonyos jogdíjak fizetésének is.

Aggodalomra adhat okot, hogy a Sony játékokkal foglalkozó üzletága is veszteségbe fordult, pedig tavaly ilyenkor még vékony nyereséget tudott produkálni. Az eladások 14,5 százalékkal estek vissza (137 milliárdról 118 milliárdra), amit elsősorban a PS3 és a PSP iránti kereslet visszaesése magyaráz. A részleget erősen visszahúzta az erős jen is, e tényezőket pedig a PS Vita mérsékelt sikere nem tudta ellensúlyozni. Asztali konzolból (PS2, PS3) összesen 2,8 millió fogyott, hordozható játékgépből (PSP, PS Vita) 1,4 milliót adott el a Sony - mindkettő jelentős visszaesés tavalyhoz képest. A játékszoftverek forgalma is jelentősen csökkent 2011 azonos időszakához képest.

A korábban legnagyobbnak számító divízió, a szórakoztatóelektronika forgalma esett vissza a leginkább, az eladások több mint egynegyede tűnt el, a bevétel 26,2 százalékkal csökkent, 341 milliárd jenről 251 milliárdra. Ezt az LCD-tévék japán, amerikai és európai visszaesésével magyarázza a gyártó, a tévék forgalma 35 százalékkal zuhant meg - az olimpiai év ellenére is. A részleg tavaly is veszteséges volt, ezt az költségek agresszív leszorításával sikerült némileg mérsékelni, így 13,6 milliárd helyett csak 10 milliárd jent veszített a részleg.

A Sony divíziói közül a képalkotási (fényképezőgépek és kamerák, konzumer és professzonális termékek együtt) illetve a félvezetőgyártás termelt csak profitot, illetve vékony nyereséget hozott a Sony Music is. A képalkotási részleg 7,6 százalékos bevételnövekedésről számolt be (193 milliárd jen), köszönhetően a MILC (tükör nélküli, cserélhető optikás) kamerák iránti erős keresletnek, valamint annak, hogy a professzionális termékek gyártása helyreállt a tavalyi földrengést és cunamit követően.

Borús kilátások

A Sony új előrejelzései szerint a pénzügyi év márciusi zárásáig a korábban előrejelzett 17,5 millió tévé helyett csak 15,5 millió fog fogyni, köszönhetően a fokozatosan visszaeső keresletnek. A kézi eszközök (PS Vita és okostelefonok) eladásai 16 millió helyett csak 12 milliót tesznek majd ki. A PlayStation 3-eladásokra vonatkozó előrejelzés azonban érdekes módon maradt továbbra is 16 millió. A Sony új előrejelzése a profitot is érinti, a cég immár 180 milliárd jen helyett csak 130 milliárd jent (1,66 milliárd dollár) vár a pénzügyi évre, ez nagyjából megfelel a szakértői konszenzus 139 milliárd jenes értékének.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Sony problémáit az eurózóna válsága is súlyosbítja, a fokozatosan gyengülő európai valuta (és az erősödő jen) miatt a Sony termékei egyre kevésbé versenyképesek az európai piacon. A Sony európai kitettsége pedig nagyobb mint a többi japán vállalaté, a gyártó bevételeinek egyötöde származik Európából, míg a Panasonic vagy a Sharp esetében ez az arány csak 10 százalék.

A japán gyártó átszervezésekkel rázná magát gatyába, számos komponens gyártását kiszervezte az elmúlt évben, így fontos költségektől szabadult meg. Az átszervezések nyomán mintegy tízezer embert ki is rúg a vállalat világszerte - ez a japán vállalatok kultúrájától merőben elütő, kétségbeesett lépés, amelyet a Sony tavalyi megdöbbentő, 6,4 milliárd dolláros vesztesége indokolt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról