Szerzők: Dojcsák Dániel, Folyó Gergely

2012. augusztus 6. 08:37

Activision Blizzard: PC-n is lehet zajos sikert aratni

Noha az Activision Blizzard még mindig ugyanarra a két-három márkára támaszkodik, ezeket a címeket okosan gondozza. A Diablo III konzolos játékokat megszégyenítő teljesítményt mutatott fel PC-n, miközben a Call of Duty sorozat Kína felé terjeszkedik - szintén kizárólag számítógépen. A World of Warcraft csillaga viszont leáldozóban

Noha a számítógépet, mint játékplatformot rendszeresen temeti a szakma, az sosem volt titok, hogy megfelelő árazással, pozicionálással, illetve tisztességes iparosmunkával nem lehetetlen megélni a PC-s játékfejlesztésből. Az Activision Blizzard is ezt használja ki, persze neki könnyű: a Blizzard évről-évre szállítja a minőségi PC-exkluzív címeket, és most sem okozott csalódást.

10 millió Diablo III

Az Activision Blizzard tegnap közzétette az idei naptári év második negyedére vonatkozó pénzügyi helyzetjelentését, ebből kiderült, hogy a kiadó messze felülmúlta a várakozásait, és növekedést is el tudott érni a tavalyi teljesítményéhez képest. A vállalat 1,05 milliárd dolláros forgalmat jelentett az elmúlt három hónapra, valamint 20 centes részvényenkénti eredményt könyvelhetett el, miközben 2011 hasonló időszakában 699 millió dollárnyi bevételt és 10 centes részvényenkénti eredményt tudhatott maga mögött. Az online csatornákon lebonyolított forgalom 497 millió dollárra rúgott, ez a teljes árbevétel közel felét jelenti.

A második negyedéves, illetve az első féléves eredmények rekordnak számítanak Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója szerint, ami alapján a vállalat az első számú játékkiadó Amerikában és Európában. A Call of Duty: Modern Warfare 3 továbbra is kelendő, míg a Skylanders: Spyro’s Adventure nemcsak videojátékként arat, hanem az akciófigurák között is nagyon népszerű - a játék lényege, hogy a videojáték új karaktereit műanyag figurák formájában vásárolhatjuk meg, amik azután egy speciális kiegészítő segítségével elevenednek meg a képernyőn.

A Blizzard továbbra is hódít: a Diablo III elképesztő rajtot produkált, több mint 10 millióan játszanak vele a májusi megjelenés óta, miközben még mindig a World of Warcraft a legnépszerűbb havidíjas MMORPG - igaz, az előfizetői bázis folyamatosan apad, ma már “csak” 9,1 millió aktív játékost tudhat maga mögött a Blizzard.

Leáldozóban a WoW csillaga

A 8 éves World of Warcraft 2010 októberében volt a csúcson, akkor 12 millió aktív előfizető játszott vele, azóta viszont folyamatosan csökken Azeroth lélekszáma. Három hónapja esett 10 millió alá a játékosok száma, a Diablo III megjelenése pedig csak felerősítette a fogyást, mostanra már csak kevesebb mint 9 millió előfizető van. Ezzel persze még mindig a WoW a világ legnagyobb MMO-ja, de ha ebben az ütemben fogynak az előfizetők, 2014-re végleg kihalhatnak a hős elfek, orkok és taurenek.

A struktúra felépítése persze nagyon sokáig képes megőrizni a játékélményt, ugyanis a 10 millió játékos sosem egyetlen virtuális térben létezett, hanem néhány tízezrenként külön szerverekre osztva játszhattak. A Blizzard kezében mindig ott a lehetőség, hogy szervereket összevonjon, a kisebb lélekszámúakat becsatolja máshová, Ezzel megakadályozható, hogy egy bizonyos pontnál élvezhetetlen legyen a játék. A Blizzard azonban nem aggódik, Mike Morhaime, a cég elnöke szerint a hirtelen hullámvölgy csak  “nyári szünet”, amikor a WoW-játékosok kipihenik magukat őszig a Diablo III-ban. Akkor viszont érkezik a Mist of Pandaria nevű kiegészítő, amivel újra erőre kaphat az MMORPG.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ma már azonban a kiegészítők sem húznak akkorát a World of Warcrafton mint az első három esetben. Hiába alakult át jelentősen a játék, az eseti játékosok már megunták, a hardcore rétegnek pedig nehéz új kihívásokat állítani. A legutolsó kiegészítőben már extrém ismétlődések voltak, egyes feladatok teljesítéséhez hónapokon keresztül kellett minden nap ugyanazokat a műveleteket újra elvégezni.

A World of Warcraft üzleti modellje nehezen ismételhető: egyre reménytelenebb tízmillió játékost rávenni arra, hogy havidíjat fizessen egyetlen játékért, amennyiben az első néhány órányi élményen túl is érdekli az. Az Electronic Arts féle Star Wars: TOR például teljesen elkaszálta az előfizetési díj intézményét, amikor 1 millió alá esett a játékosok száma. A Blizzard képes volt rávenni sok előfizetőt, hogy havi 3 ezer forintot fizessenek, de ez biztosan nem fenntartható: jól látszik, hogy a Diablo III esetében is a valódi pénzes aukciósház a bevétel alapja. Úgy tűnik azonban, a Blizzard ezzel nem jár rosszabbul.

És ez így megy tovább

A játékkiadó az éves előrejelzésein is változtatott, december végére a korábban várt 4,53 milliárd dollár helyett 4,63 milliárd dolláros forgalomra számít, míg a részvényenkénti eredményét 95 cent helyett 99 centre taksálja. A célok elérésében olyan játékok állnak majd a rendelkezésére, mint a Transformers: Fall of Cybertron, a Skylanders Giants, a Call of Duty: Black Ops II és a World of Warcraft: Mists of Pandaria, Kínában pedig hamarosan elindul a free-to-play üzleti modell szerint működő, multiplayerre kihegyezett Call of Duty Online.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról