:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 24. 08:19

Nincs Windows 8-Android átjárás az inteles tableteken

Nem telepíthető majd Windows 8 az Intel-alapú androidos tabletekre, és fordítva, nem futtatja az Androidot a Windows 8-hoz ajánlott platform. A szegmentációnak műszaki és üzleti okai egyaránt lehetnek.

Nem portolja az Androidot a Clover Trail platformra az Intel - írja az amerikai Computerworld belsős információkra hivatkozva. A lap értesülései szerint a hamarosan piacra kerülő Clover Trailt a Microsoft új operációs rendszeréhez szabta az Intel, egyéb operációs rendszer pedig várhatóan nem fog rajta futni. Ezzel a chipgyártó az utolsó platformot is lelőtte, amelyen párhuzamosan futtatható lett volna a két operációs rendszer.

A Wintel él!

Az első Clover Trailt használó Windows 8-as tabletek egyébként még idén, várhatóan az október 26-i Windows 8 rajttal egy időben, vagy röviddel utána piacra kerülnek. Az Intel szerint mintegy 20 ilyen gép van jelenleg a rajzasztalokon, a partnerek között a legnagyobb gyártók találhatóak meg, eddig azonban csak az Acer mutatta be Clover Trail alapú termékeit nyilvánosan is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A belsős információk szerint az Intel és a Microsoft szorosan együttműködött a platform és az operációs rendszer összecsiszolásán, a kombinációhoz mindkét cég nagy reményt fűz. Az Intel és a Microsoft is azt várja, hogy komolyabb részesedést tudnak szerezni az úgynevezett "médiatabletek" piacán, ahol egyelőre mindkét szereplőnek elenyésző részesedése van és az Apple iPad az úr. Érdekes, hogy egyikük sem fogadott kizárólag a Wintel együttműködésre, a Windows 8 Windows RT formájában ARM-os gépeken is elérhető lesz, az Intel Medfield platformon pedig Android is fut majd.

Az Intel ugyanis nagy rajongója az Androidnak is, komoly erőfeszítéseket tett korábban, hogy a Google operációs rendszerét egészében portolja x86-ra. Az a munka azonban kimerült a Medfield kódnevű Atom processzorok támogatásában, a hagyományos számítógépekhez architektúrájában sokkal közelebb álló Clover Trailhez nem készültnek androidos illesztőprogramok.

Nem egy piac

Bár a Windows 8-as tabletek megjelenésétől azt vártuk, hogy az androidos és a windowsos tabletek között teljes folytonosság jön létre, ez egyelőre nem válik valóra. Az x86-os rendszerek között az Intel döntése értelmében nem lesz átjárás a Windows 8 és az Android között: a Medfield ugyan x86-os utasításkészletet használ, azonban nem a szabványos PC-s architektúra szerint épül fel, így asztali Windowst nem képes futtatni.Az ARM-os rendszerek lezárt bootloaderje pedig szintén elválasztja egymástól a két rendszert - egyszerű felhasználó számára nem lesz elérhető opció, hogy az androidos tabletjére Windowst telepítsen vagy fordítva.

Nem zárható ki természetesen, hogy független fejlesztők vagy készülékgyártók elvégzik azt a munkát, amit az Intel nem, és lesz Android a Clover Trail platformra, esetleg feltörik a Windows RT-s tabletek védelmét és a Google operációs rendszerét telepítenek rá, de ezek a megoldások az egyszerű felhasználó tudását és érdeklődési körét messze meghaladják. A PC-s világ ma ismert szabadsága (egy hardveren több operációs rendszer is futtatható) így a tabletek világába sajnos nem szivárog le.

Januárig él a korlátozás

Korábban kiszivárgott, hogy a Microsoft elsősorban a lapkagyártókkal működik együtt a Windows RT fejlesztése során, a hardvergyártó partnereket csak később vonták be ebbe a kooperációba. A Microsoft korlátozása szerint minden lapkagyártó (NVIDIA, TI, Qualcomm) maximum két számítógépgyártóval dolgozhat együtt és mindenik gyártó csak egyetlen készüléket dobhat piacra első körben.

Az iparági információk szerint az NVIDIA a Lenovót és az ASUS-t kapta, a Texas Instruments a Toshibát választotta, a Qualcomm pedig a Samsunggal és a HP-val működött együtt. A rendszerből azonban a HP visszalépett, a pletykák szerint helyére a Dell került. Korábban iparági informátorok azt is tudni vélték, hogy a HTC mindenképp szeretett volna Windows RT-s tabletet építeni, a redmondiak azonban elutasították a kérést, így a tajvani gyártó csak második körben fér hozzá az operációs rendszer licencéhez.

A friss információk immár azt is tudni vélik, hogy mikor jöhet ez a "második kör". Az Unwired szerint már januárban érkezhet a Windows RT-s eszközök második hulláma, tehát pont a rendkívül fontos ünnepi időszak után, viszont épp időben az "iPad 4" várható bejelentésének idejére. A pletykák szerint a gyártók a CES-re időzítik a tabletek bemutatását, a piaci rajtra pedig még az első negyedévben sor kerülhet. Ezzel az első körös gyártók legalább három hónapos előnyt kapnak, az öt eszköz (plusz a Microsoft saját tabletje, a Surface) köré pedig fókuszáltabb marketingkampányt építhet a redmondi óriás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.