:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 23. 11:20

Tükör nélküli cserélhető objektíves gép a Canontól is

Immár alulról és felülről is belépett az átmeneti, a kompaktok és a DSLR-ek közötti gépek piacára a Canon. A G1 X után most itt az EOS M, amely cserélhető optikával és a 650D műszaki hátterével rendelkezik, a tükörrendszer elhagyása miatt optikai kereső nélkül, de jóval kisebb méretben.

Teljes erővel beszáll a Canon a tükör nélküli cserélhető objektíves kamerák (MILC, mirrorless intechangeable lens) piacára - jelentette be a gyártó hétfő hajnalban. A Canon lépése várható volt, a Nikon J1 és V1, a Sony NEX-sorozata és az Olympus és a Panasonic rendkívül sikeres mikro négyharmados kamerái mellé eddig semmit nem tudott letenni a gyártó. Korábban ugyan bemutatták a G1 X-et, amely a Canon csúcskompaktjai közé hozta le a mikro-négyharmadosokkal egyenértékű szenzort, a cserélhető objektív azonban akkor még kimaradt.

A japán cég első versenyzője az EOS M lesz, amely specifikációiban megegyezik a 650D-vel, azonban annál jóval kompaktabb kialakítással rendelkezik. A nagy testvérrel megegyező 14 megapixeles felbontású szenzor és DIGIC 5 képfeldolgozó processzor került a házba, és a hátlapi kijelző is megegyezik a két kameránál. Az új méretosztályhoz (sajnos) új bajonett is dukál, az EF-M formátumhoz egyelőre két, egy 22 milliméteres fixfókuszú és egy 18-55 milliméteres objektívvel készült a Canon. Akinek ez nem elegendő, a géphez vásárolható EF-M - EF átalakítót, így a Canon nagygépes optikáit is használhatja, a gyártó ígérete szerint funkciók és minőség elvesztése nélkül.

A Canon illetékesei szerint az EOS M legnagyobb vonzereje a videózás lesz, a kamerát inkább a videós félprofik és profik felé pozicionálja a gyártó, fényképezésre az árkategóriában a rendszernek pedig továbbra is a G1 X-et ajánlja. A megfelelő videós formátumokra és kezelhetőségre ennek megfelelően a fejlesztés során külön hangsúlyt fektettek. A gép MPEG-4 kódolással, .MOV formátumban rögzít videót, felbontástó függő épsebességgel, amely 1080p (FullHD) mellett is eléri a 30 fps-t, 720p esetén pedig ennek kétszerese.. A Canon Movie Servo AF hibrid autofókusz rendszer mellékszenzor nélküli fázisérzékelést kombinál kontrasztérzékeléssel, ami gyors, folyamatos fókuszálást tesz lehetővé videózás közben is. A hangrögzítést beépített sztereó mikrofonnal oldja meg a kamera, akinek ez nem elegendő, használhatja az audiobemenetet külső mikrofon csatlakoztatására.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kamera kijelzője 1,04 millió pixeles, 3 hüvelykes átlójú, érintésérzékeny darab, azonban nem forgatható el semmilyen irányba. Ez a felület egyébként a kamera legtöbb beállításának helye, dedikált hardveres beállításokból nem kapott sokat az eszköz. A tapasztalatok szerint az érintőkijelző pontos, jól használható, így csak néhányan érzik majd visszalépésnek a dedikált gombok és forgótárcsák elvesztését.

Az EOS M közönsége nagyon sokrétű, egyrészt a kompaktok felől érkező amatőr fotósok igényeit kell kiszolgálnia, másrészt a profik számára is vonzó lehet a kisebb, hordozhatóbb második gépnek. A változatos vásárlóközönségnek megfelelően a kamera fekete, fényes fehér, szürke és vörös színben is elérhető lesz, Magyarországon előreláthatólag szeptember elejétől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.