Szerző: Koi Tamás

2012. június 28. 09:48

Élénkíteni kell a versenyt a kábelszolgáltatók közt

Gyorsabban és olcsóbban el lehetne érni az európai digitális menetrendben lefektetett célokat a kábelhálózatok segítségével, ehhez azonban először is versenyhelyzetet kéne teremteni a szolgáltatók közt - állítja egy tanulmány.

Az Európai Unió méltatlanul kis szerepet szán a nemzetközösség digitális fejlődési útját kijelölő, 2020-ig több lépcsőben megvalósuló célokat leíró Digitális Menetrendben, hívja fel a figyelmet a WIK Consult elemzőcég tanulmánya, mely a UPC tulajdonosa, a Liberty Global megrendelésére készült. A tanulmány szerint a menetrendben szereplő célkitűzések gyorsabban és olcsóbban megvalósíthatók lennének, ha az EU nem szinte kizárólag a vezeték nélküli hálózatok fejlesztését és versenyét ösztönözné.

A tanulmány szerzői többször is hivatkoznak a dokumentumban az Európai Befektetési Bank 2012-es helyzetelemzésére, mely felhívja a figyelmet a verseny élénkítésének hatásaira a kábelszolgáltatók közt, illetve a kábelszolgáltatók bevonásával. Sz az össze uniós országban nagyságrendileg mintegy 30 százalékkal csökkenthetné a gyors, DOCSIS 3-alapú kábelhálózatok kiépítését, fejlesztését.

Az elemzőcég emellett rámutat, hogy a kábelhálózatok erősödése katalizátorként hatna a nagyobb szolgáltatók FTTx/xDSL fejlesztéseire azokon a területeken, ahol az inkumbens nem rendelkezik saját kábeles infrastruktúrával. Ilyen területek egyébként Magyarországon is akadnak szép számmal, nem véletlen például, hogy az Invitel Szegeden elsők közt kezdett optikai hálózatfejlesztésbe, hiszen a dél-alföldi városban a cégnek a Magyar Telekom jelentős konkurenciát támaszt modern kábelhálózatával.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kábelszolgáltatók közti verseny élénkítése kapcsán az európai szabályozói politika alapvetően az infrastruktúra-semleges megközelítést preferálja, igaz ez a tagországok szintjén nem minden esetben érvényesül. Magyarországon a hurokátengedés intézményének bevezetése sem vezetett komoly versenyhez a régebbi technológiák esetében, a rendszer kiterjesztése a kábelhálózatokra pedig egyelőre nem látszik megvalósulni.

Az Európai Bizottság digitális politikáért felelős biztosa, Neelie Kroes neve által fémjelzett Digitális Menetrend előírásai szerint jövőre az európai lakosság 100 százaléka számára elérhetővé kell tenni valamilyen szélessávú internetelérési lehetőséget. 2020-ra a csatlakozások száz százalékának képesnek kell lennie legalább a 30 Mbps letöltési sávszélesség elérésére, a végpontok fele pedig legalább 50 Mbps letöltési sávszélessége kell biztosítson.

a címlapról