:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 26. 14:54

Itt az iOS 6 második bétája

Habár az Apple még épp csak két hete jelentette be a WWDC-n az iOS6-ot, a fejlesztők máris nekieshetnek és elkezdhetnek ismerkedni az új rendszer második bétájával. A cupertinoi vállalat az első fejlesztői béta verzióhoz képest több fejlesztést és számos hibajavítást végzett.

Anno, amikor az iOS5 megérkezett, óriási szakadékot ugrott át az előző, iOS 4-től indulva és számos olyan hibát, hiányosságot javított ki, ami akkoriban már szinte kínos volt még a saját felhasználók előtt is. Ilyen volt például az értesítési funkciók rendberakása, vagy éppen az iMessages bemutatása, amivel egységes platformkommunikációs eszközt kapott kezébe minden iPhone, iPad és iPod Touch használó.

Ehhez képest az iOS 6 messze nem ilyen korszakalkotó, pedig sokan azt várták, hogy a teljes kezelőfelület megújul. Valójában alig történik érdemben valami, leszámítva a térképrendszer cseréjét, az operációs rendszer nem változik, s nem is fejlődik jelentősen. Akik paradigmaváltásra számítottak, azok most hoppon maradtak, ugyanis ez inkább egy erős csiszolás csupán. A 3D-s térképnézet és a turn-by-turn navigációt leszámítva a bejelentett újítások nagy része sem eredeti ötlet, a jailbreakelt iOS-t használók körében ezek többsége már régi ismerős.

Óvatos duhajkodás

Figyelembe véve, hogy az Android 4 is erősen összeállt, egységes és egyre használhatóbb, barátságosabb, másrészt azt, hogy a WP8 egy teljesen új, izgalmas felületet nyújt át a piacnak, furcsa az Apple konzervatív hozzáállása. Az iOS ötödik éve gyakorlatilag érintetlen, amennyire fejlett volt akkor, annyira elavult ma. Persze hozzá kell tenni, hogy a működése és logikája cseppet sem veszített értékéből, rosszabb nem lett, csak a többiek nőttek fel közben.

A végleges kiadásig persze még számos verzió jelenik majd meg, előfordulhat, hogy kapunk valami meglepetést, bár a fejlesztői verziónak valamennyire tükröznie kell a végleges állapotokat, így kizárólag marginális területeket érintő finomításokra érdemes kalkulálni, a rendszer gerincét érintő dolgokra nem. A végfelhasználók várhatóan év végén vehetik kezükbe az egyelőre még nem ismert hardvert és a csak részben látott szoftvert.

Az iOS 6 béta 1-et használóknak nem kell iTunes-on keresztül kábellel frissíteni, a menüből egyszerűen a Software update pontra bökve indítható a telepítés. A funkció, ahogyan minden más fejlesztői lehetőség is, kizárólag az ellenőrzött, azonosított, regisztrált UDID-jű fejlesztői eszközökön működik. Ugyan a fájlcserélőkön is terjednek fájlok és telepítők, de mindenkit óva intenénk attól, hogy ezekkel kísérletezzen, amennyiben nem tudja mit csinál. Akit tényleg érdekel, az évi 99 dollárért csatlakozhat az Apple fejlesztői programjába, amivel minden ilyesmihez idő előtt hozzájut, akkor is ha egyébként nem szándékozik alkalmazásokat fejleszteni.

Az újdonságok listáján fontos még a Shared Photo Streamhez megjelent főkapcsoló, amivel globálisan kikapcsolható a funkció. A gomb megjelenik a Photos és az iCloud beállítások menüben is. Megjelent továbbá a rendszerszintű új Twitter ikon, ami nem egy lényeges pont, de még a frissítés előtt kiderült, milyen lesz a Twitter új vizuális megjelenése.

A Hálózatok beállítások közt is van néhány változás, megjelent a “Reading List” szinkronizálásának letiltása 3G hálózatok alatt az iCloud dokumentumok és az iTunes kapcsolók közt is. Az értesítési központ is felújításra került, immár látszanak az események végdátumai is, csakúgy, mint a Mountain Lion értesítéseinél.

Bátran lehet mutogatni

A béta 2-ben már működik a Guided Access nevű képesség, amivel a Home gomb zárolásra kerül és bármilyen app fut éppen, az eszköz abba lesz bezárva, egyfajta célszerszámként működve. Lehetséges zárolni a képernyő bizonyos részeit is, amit nem kellene piszkálnia a felhasználóknak, vagy éppen a szenzorok is kikapcsolhatóak. Ez bemutatótermeken kívül igen hasznos lesz akkor ha valamit demózni szeretne valaki, vagy mondjuk az iPhone-t a Square fizetési megoldás termináljaként szeretné valaki üzemeltetni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az iOS 6 bemutatón is sokat emlegetett Smart Banner is megjelenik a béta 2-ben, ami lehetővé teszi bármely weboldal számára, hogy megjelenítsen egy reklámcsíkot, ami a saját appjának letöltésére buzdít. Igaz ez eddig is simán megoldható volt külső eszközökkel, bizonyára jobb lesz valamiért, ha az operációs rendszer is lefedi ezt.

A Passbook bejelentkező képernyője is okosabb lett, sokkal több információ jön át a tárcába rakott eszközökről, de ez a rész még biztosan sok átalakításon esik majd át, nem érdemes nagyon megszokni. A térképalkalmazás pedig a keresőmezőben mindig első helyen ajánlja a hazanavigálást, ami könnyebbé teszi az átmulatott éjszakák utolsó etapját. Ezekhez hasonló frissítésekből érkezett még egy tucatnyi, a mobilfejlesztők bizonyára az SDK-val kelnek fekszenek és mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban felvenni a fonalat az új verzióval.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.