Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 18. 10:07

Újra amerikai a legerősebb szuperszámítógép

A héten Hamburgban zajló International Supercomputing Conference első napján tették közzé a legfrissebb Top500 listát. Az évente kétszer frissülő rangsorban a világ legnagyobb teljesítményű számítógépei szerepelnek, az élen megint egy amerikai rendszer áll, amelyet nukleáris kutatások támogatására használnak.

Újra az USA az élen

2009 novembere óta nem amerikai szuperszámítógép állt a Top500 lista élén, de a Sequoia nevű rendszer most visszaszerezte a koronát. Az IBM BlueGene/Q architektúrára épülő gép tavaly novemberben került fel a listára, de akkor még nem volt teljesen kész, csak 65 ezer processzormagot fogott munkára. Időközben az IBM és a Lawrence Livermore National Laboratory mérnökei folytatták a munkát, amelynek eredményeképp már 1,572 millió (!) processzormag és 1,572 millió gigabájt memória üzemel a 96 rackszekrényben, amelyek összteljesítménye 16,32 petaflops a Linpack teszt szerint. Ez több mint másfélszer annyi mint az előző rekorder, a japán Fujitsu K Computer teljesítménye, amely így már csak a második legerősebb a világon.

Zajlik a Sequoia telepítése

A BlueGene/Q alapja egy egyedi fejlesztésű 18 magos, 64 bites processzor, mely a PowerPC A2 architektúrára épül. A lapka érdekessége, hogy egy magot az operációs rendszer futtatására tart fenn, 16-ot az aktuális HPC-feladat köt le, egy mag pedig tartalékban marad. Az IBM szerint a tartalék mag sokat segít a magas rendelkezésre állás elérésében, a több százezer processzort tartalmazó gépekben ugyanis egy-egy CPU-mag rendszeresen felmondja a szolgálatot. Ilyenkor a tartalék mag transzparens módon átveszi a hibás egység feladatát, a rendkívül hosszú ideig zajló szimulációs munkafolyamatokat pedig nem kell megszakítani.

A lista harmadik helyét egy újabb IBM BlueGene/Q gép foglalja el, az amerikai Argonne National Laboratoryban működő, Mira fantázianévre hallgató rendszer 786 ezer processzormagja 8,15 petaflops teljesítményre volt elég a Linpack tesztben. A tíz legerősebb gép között még egy amerikai található, a hatodik helyen álló Jaguar az elvégzett bővítések után már 298 ezer processzormagot mozgósít, teljesítménye ezzel 1,9 petaflops fölé emelkedett. A Jaguar egyébként hibrid felépítésű, AMD Opteronok mellett NVIDIA Tesla GPU-k is találhatók benne.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Olaszország is a szuperszámítógépes nagyhatalmak közé került, a több mint ötven egyetemet tömörítő CINECA egy 1,72 petaflops teljesítményű gépet állított üzembe, amely szintén IBM Blue Gene/Q architektúrára épül, és jelenleg a hetedik leggyorsabb a világon. A tíz legerősebb gép között az amerikaiak mellett két kínai, két német és egy francia található. A mérnöki-tudományos rendszerek fejlődését jól jellemzi, hogy a 2012 júniusi listán már 20 gép teljesítménye van 1 petaflops fölött, tavaly novemberben ezeknek a száma még csak 10 volt. A top500 listán megtalálható gépek összesített teljesítménye 123 petaflops, ez közel duplája a novemberi 74,2 petaflopsnak.

Knights Corner = Xeon Phi

A listán szereplő gépek túlnyomó többsége Intel Xeon processzorra épül, de az őszi 384 helyett már csak 372 ilyen rendszer kapott helyet a Top500-on. A HPC feladatokat megcélzó új Opteronok egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, az új listán ugyanúgy 63 Opteron-alapú gépet tartanak nyilván mint fél éve, az IBM processzoros rendszerek száma eközben 49-ről 58-ra emelkedett ősz óta. Érdemes megemlíteni, hogy a Top500 rendszer közül 57-ban találhatók GPU-k, a HPC jelentőségét idejekorán felismerő NVIDIA fölénye megkérdőjelezhetetlen ezen a területen, 53 szuperszámítógépben a zöld logós cég chipjei dolgoznak.

Az új rangsorban egyetlen rendszer van, amely Intel Xeon Phi ("Knights Corner") lapkákat is használ a masszívan párhuzamos feladatok gyorsítására - ez az Intel saját rendszere, a lista 150. helyét foglalja el 118 teraflopsos teljesítményével. Figyelemre méltó a rendszer energiahatékonysága, a wattonkénti 1170 gigaflops számítási teljesítményt csak a BlueGene/Q gépek tudják felülmúlni, de azok egyedi fejlesztésű chipekre épülnek, míg a Xeon Phi lapkák a kereskedelmi forgalomban is hozzáférhetők lesznek PCI Express felületű bővítőkártyákon.

a címlapról