:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 31. 11:47

Árat emel a Vodafone a telefonadó miatt

Július 1-i hatállyal módosítja lakossági és üzleti tarifáit a Vodafone Magyarország az ugyanebben az időpontban bevezetett telefonadó hatására.

Most már biztos, hogy a Telenor Magyarország mellett a Vodafone is módosítja árait a nemrég megszavazott, július elsején életbe lépő telefonadó hatására. A cég ma tájékoztatja ügyfeleit a részletekről, végeredményben mindenki többet fog fizetni, de ezt nem a percdíjak emelésén keresztül valósítja meg a szolgáltató. A mobilcég kínálatában lévő, ingyenes perceket biztosító konstrukciók továbbra is lehetőséget adnak a nulla forintos percdíjjal lebonyolított hívásokra.

Nem tudják vállalni

A Vodafone felsővezetése a cég mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a telefonadó egy olyan, újabb súlyos teher, amit nem tud egyedül vállalni a társaság, többek közt azért sem, mert a válságadóval szemben itt nem ideiglenes adóról van szó. Diego Massida, a vállalat vezérigazgatója ugyanakkor hozzátette, a cég nem hárítja át az adót teljes mértékben ügyfeleire, helyette ahol lehetséges, sávos megoldást választ.

Ez azt jelenti, hogy az előfizetéses ügyfeleknél a havidíjak a tarifacsomag tartalmától függően fix összeggel növekednek, az emelés azonban egyik esetben sem haladja meg a törvényben előírt nettó 700 forintot. Kisvállalati ügyfeleknél "fix kiegészítő havi díjat" vezet be a szolgáltató, ez szintén nem lehet több nettó 1250 forintnál (ez egyébként fele a törvényben meghatározott limitnek). Feltöltőkártyás ügyfeleknél a Vodafone a percdíjakat fogja megemelni, de a cég közleménye szerint az emelés nem éri el a nettó 2 forintot, valamint nem vonatkozik a jutalom percekre és SMS-ekre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Massida a sajtótájékoztatón elmondta, a Vodafone azonnal módosítja a fenti limiteket, amint az adótörvényhez beterjesztett módosító indítványt megszavazza a Parlament, és a módosítás életbe lép. Az eredeti adójogszabály május 18-i bevezetését követő alig két héten belül beterjesztett módosítás értelmében a törvényben meghatározott limitek csak a jövő évtől érvényesek majd, idén magánszemélyek esetében havonta maximum 400, vállalatoknál pedig 1250 forint lehet az adóteher.

Százmilliárd a tét

Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a telefonadó és az ágazati különadó együttesen az iparág számára nagyjából 100 milliárd forintos extra adóköltséget jelent (a cég kalkulációi szerint csak az új adó 8-10 milliárd forint extra kiadás éves szinten, feltételezve, hogy a telefonálási szokások nem változnak). A vezető hozzátette, ha a Vodafone "lenyelte" volna az adóterheket, az gyakorlatilag egyet jelentett volna a fejlesztési költségek elapadásával.

Az már az új jogszabály megszavazása előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy a mobilszolgáltatók az ágazati különadó mellett bevezetett új adónemet már nem fogják lenyelni. A Telenor Magyarország közölte, amíg az ágazati különadót és a telefonadót egyszerre kell fizetnie, az utóbbi által jelentett terheket közvetett módon át fogja hárítani a fogyasztókra. A cég egyelőre nem közölt részleteket a konkrét tervekkel kapcsolatban. A legnagyobb hazai piaci szereplő, a Magyar Telekom egyelőre nem közölte, módosítja-e árait a telefonadó hatására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.