:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 15. 14:44

Vélemény: Érdekes lehet-e a Lumia 900?

A nyáron két új, Windows Phone operációs rendszerre épülő Nokia okostelefon is piacra kerülhet Magyarországon: a finn gyártó lefelé és felfelé egyaránt bővíti portfólióját. Jön a Lumia 610 és a Lumia 900.

Mielőtt a címben feltett kérdés alapján bárki azt a következtetést vonja le, hogy a HWSW temetni készül a Nokiát és a WIndows Phone-t, szeretném leszögezni, hogy a Lumia 900, a finn gyártó legújabb csúcskészüléke nagyon jó telefon, a mezőny többi tagjához és a lehetőségekhez képest friss kinézettel, a legtöbb célra tökéletesen megfelelő teljesítménnyel és innovatív operációs rendszerrel. A kérdés ugyanakkor továbbra is az, hogy vajon a nagyobb tömegek számára érdekes lehet-e a készülék, akár az Egyesült Államokban, akár Európában, netán azon belül hazánkban.

Nagy dolog

Az idei CES-en, tehát több mint négy hónapja bejelentett Lumia 900-ról mostanra nagyjából mindent elmondtunk, amit el lehetett mondani, így kifejezetten kíváncsi voltam arra, hogy a Nokia magyarországi szakemberei mit tudnak hozzátenni az eddigiekhez a mai budapesti sajtóbemutatón. Mint megtudtuk, a Nokia Lumia 900-nál minden a nagyságról és a sebességről szól, és hát ez bizony egy csúcskészülék. Megdöbbentő.

Ami azt illeti, a Lumia 900 az összképet tekintve valóban egy versenyképes készülék, az egy darabból kialakított polikarbonát ház, az AMOLED-kijelző (melynek felbontása jóformán az egyetlen fájó pont az egész hardver tekintetében) és a Windows Phone operációs rendszer már szinte tökéletes elegyet alkot. Pusztán a specifikációkat és a minőséget (tényleg nagyon jól össze van rakva a telefon, egy szavunk nem lehet rá) elnézve tehát látszólag minden adott a sikerhez. Ahhoz a sikerhez, melyet profán módon éppen egy másik Nokia készülék, a Lumia 800 veszélyeztet a leginkább.


Balra a Lumia 800, jobbra a Lumia 900 - idősebb kisöcsi

Történt ugyanis, hogy a Nokia tavaly október végén hatalmas felhajtással bemutatta kínálatának első két Windows Phone-os darabját, a Lumia 710-et és a 800-at, melyek közül utóbbi érthető módon sokkal nagyobb figyelmet kapott. Igazság szerint már a Lumia 800 dizájnja sem volt teljesen új, de a Nokia olyan ügyesen rejtegette a kulcspiacok vásárlói elől a meegós N9-et, hogy a Lumia 800 esetében az egyébként tényleg gyönyörű külső csöppet sem veszített frissességéből.

Size matters

Aztán a Nokia gondolt egyet, és megcsinálta a Lumia 900-at, 16 százalékkal nagyobb kijelzővel és minden más tekintetben gyakorlatilag változatlan hardveres és szoftveres tartalommal. A méretváltozás egyes vélemények szerint indokolt volt, mások szerint felesleges, talán Észak-Amerikában, ahol majdnem minden a méretről szól, jobb üzenete van egy ilyen változatnak, mint Európában. Ha már itt tartunk, a Lumia 900 húsvét vasárnap rajtolt Amerikában, ahol máig sokan azt gondolják a Nokiáról, hogy japán eredetű gyártó, rosszabb esetben, hogy kínai.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülék tengerentúli fogadtatásáról korábban írtunk, mindenesetre az jól látszott az átszűrődő véleményekből, hogy a bemutató a CES-t, majd később a barcelonai MWC-t követően nem korbácsolta fel különösebben a kedélyeket: a sajtó vegyes fogadtatásban részesítette a Lumia 900-at, melyet máig kizárólag az AT&T-nél lehet megvásárolni (érdekes és nyilván nem teljesen véletlen párhuzam, hogy az első iPhone szintén AT&T exkluzív volt).

Rizikófaktor

A Nokia a Windows Phone portfólió termékpolitikájával kockázatos játékot vállalt fel, hiszen egy felső-középkategóriás készülék bemutatása után hozakodik elő egy vele külsőleg szinte szakasztott egyező, ugyanakkor értelemszerűen drágább csúcsmodellel. Máshogy kifejezve, a Lumia 900 "csak" egy nagyobb Lumia 800, bemutatása ezért óhatatlanul nem fog akkorát durranni, mintha már eredetileg, október végén ezt húzta volna elő Stephen Elop Nokia-vezér a zsebéből Londonban, a Nokia Worldön.


Teljes a Windows Phone portfólió

Jellemző, hogy a mai sajtóbemutatón hiába volt ott a Lumia 900, az igazi sztár a középkategóriát képviselő Lumia 610 volt, mely 60 ezer forint körüli árával a kínálat legolcsóbb darabja lehet. Az elsősorban fiatalabbakat, vagy első okostelefon-tulajdonosokat megcélzó készülék várhatóan június elején kerül a boltokba Magyarországon, csak ez után, de minden bizonnyal ugyanabban a hónapban érkezik a Lumia 900 is a márkaboltokba és a mobilszolgáltatókhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.