Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 19. 14:22

Fojtogatja a piac a Google Walletet

A Google Wallet ígérete, hogy az okostelefonok világába elhozza a kényelmes és gyors NFC-s fizetést, a teljes mobiltárca funkcionalitást. A probléma csupán annyi, hogy a sikeres pilotok után nem indult meg a terjedése, kizárólag az amerikai Sprint előfizetők használhatják, és csak két mobillal.

A szolgáltatás használatához annyi feltételnek kell megfelelni, hogy gyakorlatilag továbbra is elmondható, hogy a Google Wallet nem létezik. Kizárólag azok a felhasználók próbálgathatják az okostelefonos tárcát, akik az Egyesült Államokban a Sprint előfizetői, és a Google Nexus S 4G vagy a Samsung Galaxy Nexus készüléket vásárolták meg. Ráadásul az elfogadás is viszonylag korlátozott, továbbra is csak San Francisco és New York területén érdemes próbálkozni vele.

A Wallet rossz szerencséjét az is mutatja, hogy az elmúlt időszakban a projekten dolgozó több Google-alkalmazott is elhagyta a céget és átnyergeltek más mobilfizetéssel foglalkozó vállalatokhoz, mint például a gyors növekedést produkáló Square-hez, illetve többen egyszerűen csak a Google-ön belül kerültek át más projektekre.

Nem csak a Verizon tiltakozik

A Galaxy Nexus megjelenése előtt kipattant anno a hír, hogy a készüléken nem lesz elérhető az alkalmazás, ami valóban igaznak is bizonyult, legalábbis a Verizon szolgáltató ügyfelei számára, illetve mindenki másnak, kivéve a Sprint ügyfeleknek. A Verizon és a Google közti csörte nem vezetett sehová, a szolgáltató kiállt érvei mellett és továbbra sem támogatja a Google fizetési megoldását. Ennek ellenére a Google folyamatosan azt kommunikálja, hogy egyre több készüléken és egyre több szolgáltatónál fog megjelenni.

A valóság azonban az, hogy a mobilszolgáltatók mindenhol saját maguk által kontrollált fizetési rendszereket szeretnének kialakítani. Ez a felhasználó szempontjából bizonyos szinten kellemetlen, hiszen a túlzottan töredezett piac biztosan azt jelenti, hogy folyamatos kompromisszumokkal kell szembesülni a használat során. Az USA-ban a Verizon mellett az AT&T és a T-Mobile is a saját megoldását, az Isis-t tervezgeti, Magyarországon szintén ehhez hasonló a helyzet, hiszen a Mobiltárca Egyesültet alapítói között mindhárom mobilszolgáltató, több bank és fizetési megoldásszállító is van.

Betonfal

A Google Wallet terjedése organikusan biztosan nem fog megvalósulni, hiszen az operátorok saját hatáskörben nem fogják engedni, hogy a Google egy újabb területen használja őket anélkül, hogy a bevételekből is részesülnének. Egyetlen olyan forgatókönyv van, ami a Google számára szerencsésnek tűnik, mégpedig az, hogy a mobilszolgáltatók biztosítják az NFC biztonsági elemeit SIM-alapon és a SIM Secure Elementen belül a Google “helyet” vásárol magának, illetve szolgáltatásának. Ebben az esetben a mobilszolgáltatók nem tudnak tranzakciós bevételekkel számolni, viszont egyszerűbb modellben nyernek ki pénzt a mobilfizetésből.

A vízválasztó az a pillanat lesz, amikor végre tényleg bemutatkozik az Isis is, ami mögött nem csak a szolgáltatók, de például a Visa is ott áll. A Wallet az Isis előtt biztosan nem kap zöld lámpát az USA-ban sem, hiszen az AT&T és a Verizon attól fél, hogy az Isis piacát felzabálná a Google még mielőtt az egyáltalán létrejön.

Még a készülékgyártók sem szeretik

A Sprint kínálatában egyébként nem csak a fent említett két modell lenne alkalmas arra, hogy támogassa a Google Walletet, de a többi gyártót sem sikerült meggyőzni arról, hogy fel kellene engedni a szolgáltatást a készülékre. Nagyon úgy tűnik, hogy a Google grandiózus tervei hiába voltak alaposan kidolgozva, a kapuk összezártak a webes cég előtt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google Wallet egy nagyon jó rendszer, benne van a potenciál, hogy betöltse egy új fizetőeszköz szerepét. Pontosan tudja ezt a piac többi szereplője is. Tanulságos volt az eset, a szöveges hirdetések, illetve a videomegosztás világában, a teljes ökoszisztéma most felkészültebb formációban védekezik egy elsöprő, a többi szereplőt az értékláncból kihagyó megoldás ellen.

A még meg sem sütött tortán való veszekedés tovább lassíthatja az NFC-s fizetés implementációját, éppen ezért biztos, hogy a funkció elterjedése a vártnál is lassabban halad majd és még az sem lesz elég hozzá, hogy a felhasználók kezében NFC-képes mobilok vannak. Bizonyos szempontból ez a felhasználói edukációt könnyebbé teszi, hiszen mire 3-5 év múlva a éretté válik a mobilfizetés témája, addigra már a legtöbb ember számára természetes lesz az érintés nélküli azonosítás, adatcsere és egyéb interakciók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról