Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 19. 11:46

Windows Phone 8: nem jár majd?

Nem tudni, hogy a mai Windows Phone-vásárlók megkapják-e a rendszer következő verzióját. A források ellentétes információkat állítanak, a Microsoft pedig mélyen hallgat. Az Apollo kódnevű verzió várhatóan ősszel érkezik, vadonatúj alapokon, ami a műszaki inkompatibilitást valószínűsíti.

Ellentétes információk láttak napvilágot a Windows Phone következő, várhatóan 8-as verziószámmal megjelenő változatáról. Egyes értesülések szerint a jelenleg árusított készülékek frissíthetőek lesznek az őszre várt rendszertől, mások szerint azonban a Windows Phone 8 a platform teljes "rebootjának" felel meg és nem kompatibilis a korábban gyártott okostelefonokkal. A híresztelésnek lehet valóságalapja, a Windows 8-at és az okostelefonos platformot közelebb hozó Apollo kódnevű új rendszer radikálisan eltérő szoftveres alapokat kaphat, ami megkérdőjelezi a régi eszközök kompatibilitását.

Ellentmondás, hivatalos hallgatás

A Microsoft evangelistája, Nuno Silva határozottan állítja, hogy minden telefon, amely Windows Phone rendszert futtat, megkapja majd az új operációs rendszert is. Kérdésre válaszolva Silva expliciten kijelentette, hogy még a legelső generációs készülékek is megkapják majd a frissítést. "Amit a Microsoft nyilatkozott és amit elmondhatok, az összes készülék megkapja a Windows Phone következő verzióját, az Apollót" - mondta Silva. "Az összes, ami a piacon elérhető. Az első megvásárolható generációtól. Az LG-k, a Samsungok, az Omnia 7, az első piacra dobott generáció is" - mondta a platformevangelista.

A The Verge értesülése azonban ennek homlokegyenest ellentmond. A "megbízhatóként" jellemzett névtelen forrás szerint Windows Phone 8-ra nem lehet frissíteni majd, a rendszert csak a (várhatóan) ősszel megjelenő új telefonok tudják futtatni, az összes többi, ma elérhető telefon pedig marad a 7.5-ös verzión. Ezt az értesülést Mary Jo Foley, a ZDnet munkatársa más forrásból is meg tudta erősíteni, a Windows Phone 8 eszerint valóban nem érkezik frissítésként a már létező modellekre.

A Microsoft egyelőre hivatalosan csupán annyit állít, hogy a rendszerek között az alkalmazások bizonyos kompatibilitást mutatnak majd, így a Windows Phone 7.5-öt célzó alkalmazások futnak majd a 8-as verzió is. Ezzel a Microsoft megoldaná a legfontosabb ilyenkor felmerülő problémát, a platform töredezettségét, ami a fejlesztőkre róna további feladatot. A Microsoft hivatalos nyilatkozata szerint "az összes, ma a Piactéren található alkalmazás futni fog a Windows Phone következő verzióján. Ezen túl nincs megosztani való információnk a következő kiadásról." A Microsoft másik nyilatkozata szerint "célunk az összes Windows Phone 7-es alkalmazást elérhetővé tenni Windows Phone 8-on". A nagyon precízen fogalmazott közlemények semmit nem állítanak azonban a készülékek kompatibilitásáról, ami legalábbis arra utal, hogy még nem született végleges döntés Redmondban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows Phone 8-cal kapcsolatos találgatások már korábban beindultak. Egyes források szerint az okostelefonos rendszer már a "nagy" Windows kernelre épül majd, amelyet a Windows RT kedvéért már ARM-ra portolt a Microsoft. Ezzel sokkal közelebb kerülne a redmondiak asztali, tabletes és telefonos platformja és könnyebben megteremthető lenne az alkalmazásboltok közötti átjárás. Ez utóbbi egyébként a tabletes (ARM-alapú) Windows egyik legnagyobb problémája lesz: míg az iPad és az androidos tabletek képesek futtatni okostelefonos alkalmazásokat, a két Windows-platform között ilyen egyértelmű átjárás egyelőre nincs. A fejlesztőkörnyezetek azonosak, és kis módosítással a telefonos alkalmazásból készíthető metrós változat - de a két piactér jelenleg párhuzamosan működik. A platformok egyesítése logikus lépés a Microsofttól.

Fürdővízzel a gyermeket?

A Microsoft azonban nagyon vékony jégen táncol a Windows Phone 8 tekintetében. Ha a rendszer (talán éppen pont a kernelcsere miatt) nem fut majd a ma megvásárolható készülékeken, azzal pont a legjobb felhasználóival, a korai adoptálókkal szúrna ki a szoftvercég. Képzeljük el például a Lumia 800 és a napokban bemutatott Lumia 900 vásárolóinak felháborodását arra a hírre, hogy a várhatóan ősszel debütáló új operációs rendszert nem futtathatják, néhány hónapos telefonjaik műszaki tartalma ugyanis nem felel meg a rendszer követelményeinek.

Remélhetőleg a Microsoft mindent megtesz azért, hogy ezt a rémálomba illő forgatókönyvet elkerülje. Az ilyen lépés ugyanis elidegenítené a már meghódított fogyasztókat, kettészakítaná a bimbózó platformot - a versenytársaknak pedig fontos muníciót adna a Windows Phone kritizálásához. A kérdés csupán az marad, hogy az új rendszerre frissítésnek műszaki vagy marketinges gátjai lennének. Az előbbi súlyos hibát jelentene a fejlesztésben és a végrehajtásban, utóbbi pedig megkérdőjelezné a Microsoft hitelességét és tiszteletét a felhasználókkal szemben.

Frissítés: a cikk megjelenése óta Nuno Silva visszavonta nyilatkozatát, miszerint minden telefon megkapta volna az Apollo frissítést. Silva MSDN-blogján közölte, hogy ő is csak az alkalmazások felfelé kompatibilitásáról beszélt, csupán kétértelműen fogalmazott a portugál bloggereknek adott interjújában. Silvát feltételezhetően a Microsoft szólíthatta fel a háttérben a nyilatkozat visszavonására, az ugyanis ellentétben állhat a redmondiak ki nem mondott terveivel. A Microsoft egyelőre továbbra sem nyilatkozik az ügyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról