Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 2. 17:45

Nem tudja a Groupon, hogy mekkora a vesztesége

Tovább árnyalja a Grouponról kialakult, korántsem fényes képet az újabb botrány. A cég könyvelési hibákra hivatkozva módosította a már lezárt negyedik negyedév pénzügyi eredményeit, 14,3 millió dollárral alacsonyabb lett így a forgalom.

A chicagói cég "anyagi gyengeséget" mutatott ki a pénzügyi kontrollingjában és bejelentette, hogy negyedik negyedéves forgalma alacsonyabb lett a korábban számítottnál. A különbséget az adja, hogy a kereskedők felé a korábban számítottnál magasabb lett a visszatérítések összege - az eltérés 14,3 millió dollár. Ennek megfelelően a Groupon bevétele a negyedik negyedéveben 492,2 millió dollár a korábban számolt 506,5 millió dollár helyett. A kuponoldal álláspontja szerint a hiba ott következett be, hogy a vártnál jóval magasabb arányban adtak el nagyértékű kuponokat - ezek visszatérítési aránya pedig nagyobb mint a szokásos.

A tavalyi súlyos ballépések után a könyvelési tévedés újra muníciót ad a Groupon és a Groupon-modell kritikusainak. Mint ismeretes, számtalan szakértő szerint az egyedi hirdetési formának számító kedvezménykereskedés hosszútávon nem fenntartható üzleti modell, a megközelítés zászlóshajójának számító Groupont pedig kreatív könyveléssel és a problémás üzleti mutatók elhallgatásával vádolták. A kritikusoknak részben igazuk lett, tőzsdére lépése előtt a vállalat könyvelését az amerikai tőzsdefelügyelet rakatta rendbe, a vidám képzeletbeli számok helyére pedig meglehetősen masszív mínuszok kerültek júniusra, a tőzsdei bemutatkozásra.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A március 30-án feltárt könyvelési tévedés azonban a Groupon auditorával, az Ernst&Young pénzügyi szolgáltatóval kapcsolatban is kérdéseket vet fel, az auditor ugyanis a könyvelési folyamatot végigköveti, a problémás elemeket pedig (elméletben) azonnal kiszúrja. Ez különösen a fiatal, különleges üzleti modellel rendelkező cégek esetében kritikus. "Ezt észre kellett volna venniük az auditoroknak. Az üzlet azonban annyira gyorsan nőhet, hogy a megfelelő kontrolling eszközök csak késve kerülnek helyükre" - fogalmazott Herman Leung, a Susquehanna Financial Group szakértője. A Groupon helyzete azért is nagyon szokatlan, mert a tőzsdére lépés előtt és közvetlenül utána a tőzsdefelügyelet és a pénzügyi szervek hagyományosan alaposan átvizsgálják a könyvelést, így a hibához vezető hiányosságokra ilyenkor fény szokott derülni.

A tőzsde reakciója nem késlekedett, a Groupon részvényei a bejelentés hírére több mint 12 százalékkal estek és folyamatosan zuhannak. A befektetői bizalomvesztés bizonyos mértékig indokolt is, a könyvelési sarokszámok utólagos, hibára hivatkozással történő módosítása ugyanis a vállalat alapvető kompetenciáját és megbízhatóságát vonja kétségbe.A tisztesség helyreállítására érdekében a Groupon bejelentette, hogy könyveiket és a kontrolling csoportot egy új könyvvizsgálóval is átvilágíttatják az év végéig.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.