Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 28. 10:40

Már nem csak játékkonzol az Xbox

Tegnap mutatkozott be a Microsoft Xbox platformon a Comcast és az HBO Go hanggal is vezérelhető tévés alkalmazása. A bemutatóval kapcsán a Microsoft egy érdekes tendenciára hívta fel a figyelmet: az Xbox készüléket egyre inkább használják az emberek a játékon kívül egyéb szórakoztató funkciókra is.

A Microsoft belső statisztikái szerint az amerikai Xbox Live Gold tagok átlagosan havi 84 órát töltenek bejelentkezve az online rendszerbe, de ma már nem csak a komolyabb multiplayer játékokkal ütik el az idejüket, hanem aktívan használni kezdték az otthoni szórakoztató funkciókat, például a tévé- és filmnézést, zenehallgatást, illetve az alkalmi, egyszerűbb játékokat is.

A nyilvánosságra hozott információk szerint most fordult először elő, hogy az amerikai Xbox felhasználók több időt töltöttek el multimédia tartalmak fogyasztásával a Live rendszerben, mint a videójátékokkal. Sajnos pontos statisztikákkal a Microsoft nem szolgált, de az biztos, hogy a Live TV platform népszerű és valóban használt megoldássá vált. Eközben a videójáték eladások 20 százalékkal csökkentek februárban, ami tovább erősíti azt a felvetést, hogy az Xbox egyre több háztartásban már nem az egyszerű játékkonzol szerepet tölti be, hanem kiváltja a médialejátszót és a set-top box-ot is. Ugyan a videojáték eladások ötödével csökkentek, az Xbox 360 továbbra is a csúcson van és immár tizennegyedik hónapja a legkeresettebb konzol az USA-ban.

Az Xbox nem csak játék

Az otthoni szórakoztató központ funkciók pedig bizonyára tovább bővülnek és várhatóan a Microsoft tovább erősíti ez irányú fókuszát. Egyes hírek szerint az Xbox Live is kap egy online zenei streaming szolgáltatást, ami a Spotify-hoz hasonló funkcionalitást ad a felhasználók kezébe. Ez kiváló kiegészítés lenne a már most is meglévő videós és tévés tartalmakhoz. A Netflix, Hulu, YouTube videózás, az IPTV képesség, illetve a last.fm, a Zune mozi és zenelejátszó már bizonyított a Live Gold előfizetési rendszerben.

Amennyiben a streaming zenei szolgáltatással és a Skype-pal is kiegészül a felhozatal, akkor sok olyan családban is alapvető eszközzé válhat az Xbox, ahol a játék nem fontos tényező. Az üzleti stratégia pedig az, hogy ezek a prémium lehetőségek az ingyenes Live csomagnak nem képezik részét, kizárólag a Live Gold előfizetők férhetnek hozzájuk. Így a Microsoft is érdekelt abban, hogy minél több felhasználót vonzzanak így a konzolhoz. Az alap üzleti modellben magát a hardvert jó ideig veszteséggel értékesíti a cég és a játékprogramok eladásából termel profitot. A játékprogramok helyett immár új bevételi forrásként jelentkezhetnek a tartalmi szolgáltatások is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ez a perspektíva érdekes módon nagyobb bevétellel kecsegtethet, mint az eredeti játékos felállás. A fent említett havi 84 órás jelenlegi Live használathoz képest egy átlagos amerikai havonta 150 órát néz tévét vagy használ valamilyen televíziós nem lineáris szolgáltatást. Így az Xbox önmaga ellenőrizheti a játékokkal töltött időt, illetve a médiafogyasztásra fordított időt is. Az Xboxon most is elérhető, illetve a jövőben bevezetésre kerülő tartalomszolgáltatások közös jellemzője, hogy havi előfizetési díjért cserébe érhetőek el. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó egyrészt fizet a Live Gold csomagért, illetve mellette például a Netflix vagy az HBO előfizetésért is.

Harc a nézők pénzéért

A Microsoftnak ezen a területen a legnagyobb konkurensévé maguk a tévégyártók válhatnak, akik a készülékeken belül az okostévé megoldásokkal adják ugyanezeket a lehetőségeket. A legjobb példa erre a Samsung, ahol az alkalmazás piactér kínálatából már most összeválogathatják a felhasználók ugyanazokat a tartalmakat és azok appjait, amit az Xbox is kínál.

A hardvergyártók és platformszolgáltatók, illetve az internetszolgáltatók törekvései a felhasználók szemszögéből viszont egy újabb problémát vetnek fel: az üzleti megállapodások befolyásolják majd, hogy melyik platformon, melyik szolgáltatónál milyen internetes tartalmak érhetőek el. A netsemlegességgel kapcsolatos problémák épp az Xbox, Comcast és HBO háromszögön belül jelentek meg a tegnapi bejelentés kapcsán, amiről a HWSW tegnapi cikkében olvashatóak további részletek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról