:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 28. 10:03

Valódi riválist kap a Google Maps

Jelenleg de facto szabványnak számít a Google Maps használata az online szolgáltatásokban. Hamarosan azonban megváltozhat ez, ahogy az OpenStreetMap kezdeményezés egyre több támogatóra lel.

Jelentős iparági szereplők komoly összegekkel támogatják az OpenStreetMap projektet - a Microsoft után az Apple és a Foursquare is támogatja a projektet. Új hír azonban, hogy a redmondiak nem csak információval és fejlesztői kapacitással, de pénzügyileg is segíti a mozgalmat, amely ilyen támogatás mellett rövid távon a Google Maps vetélytársa lehet.

Szabad adatbázisra saját szolgáltatás

Az OpenStreetMap mozgalom logikája a Wikipédiára hasonlít, a térképes adatbázist a felhasználók hozzák létre és gondozzák, javítják, de természetesen a cégek is rengeteg adattal, háttérfejlesztéssel szállnak be. Az adatbázis mindenki számára szabad, Creative Commons CC-BY-SA (nevezd meg, így add tovább) licenc alatt használható fel. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó szolgáltatásnak meg kell jelölnie az adatok forrását és hasonlóan nyitott formában elérhetővé kell tennie azokat. Az OpenStreetMap rendszer limitációja, hogy API-kéréseket nem szolgál ki, ahhoz nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával. Így megnyílik az út a MapBoxhoz hasonló fizetős szolgáltatások előtt, amelyek versenyképes áron nyújtanak vizualizációt az OpenStreetMap adataihoz.

Az OpenStreetMap megjelenése és komoly vetélytárssá alakítása valódi versenyt eredményezhet a térképes alkalmazások piacán. Jelenleg a Google Maps kifejezetten drágának számít, ami a befutott, de pénzügyileg még nem sikeres startupok számára súlyos anyagi terhet jelenet. Ez volt az oka annak is, hogy a Foursquare webes felületén átállt az OpenStreetMap (pontosabban MapBox) használatára - az API-hívásonként számlázó Google Maps már jelentős kiadást jelentett a hatalmas forgalmat generáló oldal számára.

Ha egyedül nem megy

A szabad szoftveres fejlesztés a tech-szektorban hagyományos módja az összefogásnak: az eredményre egyik fél sem teheti rá a kezét, azonban használhatja saját termékeinek alapjaként. A szabad szoftver (például a Linux) piaci értelemben értéktelen, ingyenes. A rá épülő szolgáltatások, szoftverek, hardverek azonban jelentős hasznot hajtanak a partnereknek, akik válláról lekerült a fejlesztés terhe, a közös kódbázist munkamegosztásban készítik, a megkülönböztető elemeket pedig mindenki saját maga fejleszti. A Linux ennek legsikeresebb példája, kommoditizálta az operációs rendszer fogalmát - ma már az otthoni routerektől a nagyvállalati vasakon futó virtuális gépekig és az Androidig számtalan rendszer használja a kernelt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyártók a speciális hozzáadott tartalommal ne tudnák megkülönbözteti magukat - ahogy router és router között is látványos különbségek vannak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az OpenStreetMap hasonló elven működik majd: a szereplők változatos saját szoftvereikben használhatják majd, különböző szolgáltatásokat építhetnek rá, miközben nem szorulnak a Google Mapsre, és a saját térképes szolgáltatás kifejlesztését sem kell egyedül finanszírozniuk. Ezzel piaci értelemben a Google adatbázisa elértéktelenedik, a Mapsért kérhető árprémium pedig nagyot esik.

A Google-re nézve súlyosabb problémát jelent, hogy az iparági összefogás nyomán a versenytársak térképeinek minősége is gyorsan javulhat. Az Android egyik fontos megkülönböztető eleme a kiváló Google Maps, amely gyakorlatilag minden, lokációval kapcsolatos feladatot képes ellátni a turn-by-turn navigációtól a buszmegálló-keresésig. Ilyen kiterjedt és pontos adatbázissal egyelőre sem a Microsoft, sem az Apple nem rendelkezett, összefogásuk nyomán azonban könnyen létrejöhet egy potens versenytárs.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.