Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 22. 12:43:00

MPVI lesz az állami mobilszolgáltató vállalat neve

MPVI Zrt. néven jött létre a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és az MFB közös irányítású vállalata, amely a cégek által konzorciumban elnyert frekvencián mobilszolgáltatást indíthat.

A Gazdasági Versenyhivatal mai közleménye szerint engedélyezte a Magyar Posta Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., valamint az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. közös
vállalatának, az MPVI Zrt.-nek a megalapítását, melyre az NMHH frekvenciapályázatán elnyert frekvenciahasználati jogosultságot átruházzák.

A vállalkozások 2011. december 6-án Konzorciumi Szerződést kötöttek, melynek alapján kizárólagos tulajdonukban álló gazdasági társaságot alapítanak, amelyre az elnyert frekvenciahasználati jogosultságukat átruházzák.A vállalatok 2012. február 24-én benyújtott kérelmükben a közös vállalkozás alapításához - mint vállalkozások összefonódásához - a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérték. A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy a felek tevékenységei között nincs érdemi átfedés, a tranzakció következtében a piaci versenyt károsan befolyásoló hatásokkal nem kell számolni, így engedélyezte a közös irányítású vállalkozás megalapítását, amelynek neve MPVI Mobil Zrt. lett. Az új operátornak legkésőbb 2013 elejéig meg kell kezdenie a működést.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Amint az ismert, az állami cégekből álló konzorcium összesen 5 MHz-nyi frekvenciához jutott hozzá a tavaly felszabadított, összesen 10,8 MHz-nyi duplex frekvenciát tartalmazó 900 MHz-es EGSM sávból, amelyre tavaly augusztusban írt ki tendert a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH). A konzorcium ezen felül az 1800 MHz-es "D" blokkban és a 2100 MHz-es "E" blokkban további 15-15 MHz-nyi frekvenciához jutott.

Az új szolgáltató indulásához a három már piacon lévő szolgáltatóknak mielőbb nemzeti roamingmegállapodást kell kötnie a negyedik operátorral, így - akárcsak a Vodafone piacra lépésekor - az ügyfelek a kezdetekkor a Magyar Telekom, Telenor és Vodafone hálózatát fogják használni a telefonáláshoz és mobiladat-forgalmazáshoz. Az új szereplőnek első körben a nagyobb, 30 ezernél több lelket számláló városokban, valamint a főbb közlekedési útvonalak mentén kell megkezdenie a saját hálózat kiépítését. Az új cég üzleti modellje nem hivatalos információk szerint elsősorban az állami szektor kiszolgálására, valamint adatszolgáltatás nyújtására fókuszálhat.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 00:28

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.