Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 6. 12:24

Teljesen kiszáll a félvezetőgyártásból az AMD

Átírta megállapodását az AMD és a Globalfoundries, amelynek keretében teljesen kiszáll a chipgyártásból az AMD, cserébe felmondhatta kizárólagos beszállítói szerződését a 28 nanométeres termékek esetében. Több lábon fog állni a processzorgyártás.

Módosította beszállítási szerződését az AMD és a Globalfoundries - jelentette be a két vállalat tegnap. A lépés részeként az AMD átadta még meglévő tulajdonrészét a lapkagyártóban, ezzel teljesen kivonult a szilíciummegmunkálás iparágából.

A Globalfoundries létrejöttekor az AMD 34,2 százalékos részesedést birtokolt a lapkagyártó cégben, amelyet akkor stratégiai tulajdonhányadként és kiváló befektetési lehetőségként mutatott be a cég. A részesedés azonban 2009 óta fokozatosan lecsökkent 8,8 százalékra, most pedig ezt a tulajdonrészt is eladja az AMD. Ezzel a Globalfoundries teljes mértékben a Mubadala Development befektetési alap tulajdonába kerül - ez az Egyesült Arab Emirátusok kormányának befektetési eszközkezelője.

A tulajdonrész adásvételéhez szorosan kötődik a lapkagyártó Globalfoundries és a tervezéssel illetve értékesítéssel foglalkozó AMD beszállítói szerződésének módosítása. A korábban érvényes megállapodás szerint a Globalfoundries kizárólagos státuszt élvezett a 28 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkák szegmensében, az új szerződésben a gyártó lemondott erről az exkluzivitásról.

Magasabb kockázat, több lehetőség

Az AMD bejelentése szerint az új megállapodásban új beszállítói modellben egyeztek meg. Míg eddig az AMD csupán a működőképes lapkák után fizette a gyártót, a hibás termékeket pedig nem volt köteles átvenni. Ezzel szemben az új megállapodás szerint az AMD megmunkált ostyák (waferek) után fizeti a gyártót, tekintet nélkül a selejthányadra. Az AMD vezetői elismerik, hogy az új fizetési modell nagyobb kockázatot hordoz a cég számára, ugyanakkor lehetőség is a költséghatékonyabb gyártásra.

A Globalfoundries korábban súlyos kihozatali gondokkal küzdött, a megmunkált szilícium hatalmas arányban selejtes lett, amit az AMD a szerződés értelmében nem vett át. A megállapodásnak ugyanakkor hátránya is volt, az átvett termékek után ugyanis az AMD lényegesen többet fizetett. A korábbi megállapodás tehát az AMD számára kedvező volt a magas selejtarány idején, azonban a fajlagos költség állandó maradt a kihozatal javulásával is. A korábbi megállapodás a kockázatot egyértelműen a Globalfoundries oldalán helyezte el - magas kihozatal mellett jól, alacsony mellett rosszul jártak, az AMD pedig előre kalkulálható összeget fizetett a leszállított termékért. Az új megállapodásban a kockázatvállalalás megfordul, a kihozatal ingadozása az AMD-nek "fáj majd", cserébe az alacsony selejtarány is náluk jelenik meg nyereségként.

Gazdaságos modellváltás?

Az AMD szerint a kockázat átvállalása nem csökkenti érdemben a Globalfoundries motivációját a selejtarány leszorítására, a szállítási szerződés ugyanis az AMD számára lekötött kapacitást továbbra is működő termékekben állapítja meg. Így a gyártónak is elemi érdeke, hogy a megrendelést minél gyorsabban (vagyis minél alacsonyabb selejtaránnyal) teljesítse, így más megrendelők igényét is ki tudja elégíteni.

A modellváltás melletti másik érv, hogy a 32 nanométeres gyártás kihozatala végre elérte a megfelelő színvonalat, ennek megfelelően az ilyen termékek volumene az előző negyedévben 80 százalékkal emelkedett. További jó hír, hogy az AMD illetékesei szerint sikerült a piaci keresletnek megfelelő mennyiségű terméket legyártani, vagyis az eladásokat a gyártás szűk keresztmetszete többé nem fogta vissza. Ezzel a növekménnyel egyébként a 32 nanométeres lapkák már az AMD termékmixének egyharmadát tették ki, az előző generációs 45 nanométeres és a 28 nanométeres chipek mellett.

Több partner

Az AMD másik fontos érve a beszállítói megállapodás megváltoztatására az exkluzivitás felmondása volt. Míg a korábbi szerződés kizárólagos jogot biztosított a Globalfoundries számára a 28 nanométeren készülő termékek esetében, ez a kitétel az új megállapodásban már nem szerepel. Ez megnyitja az utat a többi gyártó, így a TSMC előtt is az AMD processzoraihoz. Az AMD szerint a kizárólagosság felrúgása ellenére a Globalfoundries is készít majd 28 nanométeren processzorokat, a tervezett arányról azonban nem adott ki információt a vállalat. A bejelentést követő konferenciahíváson annyit azonban beismert Thomas Seifert, az AMD pénzügyi igazgatója, hogy 28 nanométeres APU-k készülnek majd a TSMC és a Globalfoundries gyártósorain is, azonban különböző termékeken dolgozik majd a két partner, átfedés így nem lesz. Seifert továbbá megemlítette, hogy a Trinity 28 nanométeres utódja szintén a Globalfoundries gyáraiban készül majd, a TSMC így várhatóan az alacsony fogyasztású és teljesítményű processzorok gyártását veheti át.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az AMD és a Globalfoundries sietett ugyanakkor leszögezni, hogy a két vállalat együttműködése továbbra is rendkívül szoros, a hosszútávú partnerségben semmilyen fennakadást nem okoz a most bejelentett változás. A két cég továbbra is együtt dolgozik a 22 nanométeres gyártástechnológia beindításán - bár annak tőkeköltségeit egyedül a Globalfoundries viseli.

Súlyos ár

Az új szerződés keretében az AMD 703 millió dollárt ad a Globalfoundriesnak a következő két évben, ebből 425 millió dollár készpénz, 278 millió dollárt pedig a 8,8 százalékos részesedés tesz ki. Az összeg egy részét, 150 millió dollárt tegnap folyósította az AMD, 50-50 milliót júliusban és októberben fizetnek ki, a fennmaradó 175 millió dollár pedig 2013 első negyedévében lesz esedékes. Az AMD szerint ezt ellensúlyozza, hogy a korábbi megállapodásban foglalt 420 millió dollár fix költség kifizetése alól mentesültek és csupán a leszállított, megmunkált ostyák után kell fizetniük. Seifert szerint idén mintegy másfél millió dollárra vesznek majd megmunkált szilíciumot a Globalfoundriestól, ugyanezért az árért számottevően kevesebb lapkát kaptak volna a korábbi megállapodás szerint.

A bejelentés hírére az AMD részvényárfolyama 5,2 százalékkal esett, ami úgy értelmezhető, hogy a befektetőknek nem tetszik a további készpénzkiáramlás és a bizonytalanabbá váló jövőkép. Seifert ugyanakkor kijelentette, hogy az AMD likviditása nincs veszélyben, a Seamicro felvásárlása, a hamarosan esedékes 500 milliós törlesztés és a Globalfoundries kifizetése után is marad mintegy másfél milliárd dolláros készpénzállomány.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.