Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 6. 12:24

Teljesen kiszáll a félvezetőgyártásból az AMD

Átírta megállapodását az AMD és a Globalfoundries, amelynek keretében teljesen kiszáll a chipgyártásból az AMD, cserébe felmondhatta kizárólagos beszállítói szerződését a 28 nanométeres termékek esetében. Több lábon fog állni a processzorgyártás.

Módosította beszállítási szerződését az AMD és a Globalfoundries - jelentette be a két vállalat tegnap. A lépés részeként az AMD átadta még meglévő tulajdonrészét a lapkagyártóban, ezzel teljesen kivonult a szilíciummegmunkálás iparágából.

A Globalfoundries létrejöttekor az AMD 34,2 százalékos részesedést birtokolt a lapkagyártó cégben, amelyet akkor stratégiai tulajdonhányadként és kiváló befektetési lehetőségként mutatott be a cég. A részesedés azonban 2009 óta fokozatosan lecsökkent 8,8 százalékra, most pedig ezt a tulajdonrészt is eladja az AMD. Ezzel a Globalfoundries teljes mértékben a Mubadala Development befektetési alap tulajdonába kerül - ez az Egyesült Arab Emirátusok kormányának befektetési eszközkezelője.

A tulajdonrész adásvételéhez szorosan kötődik a lapkagyártó Globalfoundries és a tervezéssel illetve értékesítéssel foglalkozó AMD beszállítói szerződésének módosítása. A korábban érvényes megállapodás szerint a Globalfoundries kizárólagos státuszt élvezett a 28 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkák szegmensében, az új szerződésben a gyártó lemondott erről az exkluzivitásról.

Magasabb kockázat, több lehetőség

Az AMD bejelentése szerint az új megállapodásban új beszállítói modellben egyeztek meg. Míg eddig az AMD csupán a működőképes lapkák után fizette a gyártót, a hibás termékeket pedig nem volt köteles átvenni. Ezzel szemben az új megállapodás szerint az AMD megmunkált ostyák (waferek) után fizeti a gyártót, tekintet nélkül a selejthányadra. Az AMD vezetői elismerik, hogy az új fizetési modell nagyobb kockázatot hordoz a cég számára, ugyanakkor lehetőség is a költséghatékonyabb gyártásra.

A Globalfoundries korábban súlyos kihozatali gondokkal küzdött, a megmunkált szilícium hatalmas arányban selejtes lett, amit az AMD a szerződés értelmében nem vett át. A megállapodásnak ugyanakkor hátránya is volt, az átvett termékek után ugyanis az AMD lényegesen többet fizetett. A korábbi megállapodás tehát az AMD számára kedvező volt a magas selejtarány idején, azonban a fajlagos költség állandó maradt a kihozatal javulásával is. A korábbi megállapodás a kockázatot egyértelműen a Globalfoundries oldalán helyezte el - magas kihozatal mellett jól, alacsony mellett rosszul jártak, az AMD pedig előre kalkulálható összeget fizetett a leszállított termékért. Az új megállapodásban a kockázatvállalalás megfordul, a kihozatal ingadozása az AMD-nek "fáj majd", cserébe az alacsony selejtarány is náluk jelenik meg nyereségként.

Gazdaságos modellváltás?

Az AMD szerint a kockázat átvállalása nem csökkenti érdemben a Globalfoundries motivációját a selejtarány leszorítására, a szállítási szerződés ugyanis az AMD számára lekötött kapacitást továbbra is működő termékekben állapítja meg. Így a gyártónak is elemi érdeke, hogy a megrendelést minél gyorsabban (vagyis minél alacsonyabb selejtaránnyal) teljesítse, így más megrendelők igényét is ki tudja elégíteni.

A modellváltás melletti másik érv, hogy a 32 nanométeres gyártás kihozatala végre elérte a megfelelő színvonalat, ennek megfelelően az ilyen termékek volumene az előző negyedévben 80 százalékkal emelkedett. További jó hír, hogy az AMD illetékesei szerint sikerült a piaci keresletnek megfelelő mennyiségű terméket legyártani, vagyis az eladásokat a gyártás szűk keresztmetszete többé nem fogta vissza. Ezzel a növekménnyel egyébként a 32 nanométeres lapkák már az AMD termékmixének egyharmadát tették ki, az előző generációs 45 nanométeres és a 28 nanométeres chipek mellett.

Több partner

Az AMD másik fontos érve a beszállítói megállapodás megváltoztatására az exkluzivitás felmondása volt. Míg a korábbi szerződés kizárólagos jogot biztosított a Globalfoundries számára a 28 nanométeren készülő termékek esetében, ez a kitétel az új megállapodásban már nem szerepel. Ez megnyitja az utat a többi gyártó, így a TSMC előtt is az AMD processzoraihoz. Az AMD szerint a kizárólagosság felrúgása ellenére a Globalfoundries is készít majd 28 nanométeren processzorokat, a tervezett arányról azonban nem adott ki információt a vállalat. A bejelentést követő konferenciahíváson annyit azonban beismert Thomas Seifert, az AMD pénzügyi igazgatója, hogy 28 nanométeres APU-k készülnek majd a TSMC és a Globalfoundries gyártósorain is, azonban különböző termékeken dolgozik majd a két partner, átfedés így nem lesz. Seifert továbbá megemlítette, hogy a Trinity 28 nanométeres utódja szintén a Globalfoundries gyáraiban készül majd, a TSMC így várhatóan az alacsony fogyasztású és teljesítményű processzorok gyártását veheti át.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az AMD és a Globalfoundries sietett ugyanakkor leszögezni, hogy a két vállalat együttműködése továbbra is rendkívül szoros, a hosszútávú partnerségben semmilyen fennakadást nem okoz a most bejelentett változás. A két cég továbbra is együtt dolgozik a 22 nanométeres gyártástechnológia beindításán - bár annak tőkeköltségeit egyedül a Globalfoundries viseli.

Súlyos ár

Az új szerződés keretében az AMD 703 millió dollárt ad a Globalfoundriesnak a következő két évben, ebből 425 millió dollár készpénz, 278 millió dollárt pedig a 8,8 százalékos részesedés tesz ki. Az összeg egy részét, 150 millió dollárt tegnap folyósította az AMD, 50-50 milliót júliusban és októberben fizetnek ki, a fennmaradó 175 millió dollár pedig 2013 első negyedévében lesz esedékes. Az AMD szerint ezt ellensúlyozza, hogy a korábbi megállapodásban foglalt 420 millió dollár fix költség kifizetése alól mentesültek és csupán a leszállított, megmunkált ostyák után kell fizetniük. Seifert szerint idén mintegy másfél millió dollárra vesznek majd megmunkált szilíciumot a Globalfoundriestól, ugyanezért az árért számottevően kevesebb lapkát kaptak volna a korábbi megállapodás szerint.

A bejelentés hírére az AMD részvényárfolyama 5,2 százalékkal esett, ami úgy értelmezhető, hogy a befektetőknek nem tetszik a további készpénzkiáramlás és a bizonytalanabbá váló jövőkép. Seifert ugyanakkor kijelentette, hogy az AMD likviditása nincs veszélyben, a Seamicro felvásárlása, a hamarosan esedékes 500 milliós törlesztés és a Globalfoundries kifizetése után is marad mintegy másfél milliárd dolláros készpénzállomány.

a címlapról