Szerző: Koi Tamás

2011. december 13. 12:34

Segítsünk Európának sávszélességet mérni!

Idén ősszel amerikai és angol mintára az öreg kontinens nagy vezetékes sávszélesség-felmérése is kezdetét vette: az Európai Bizottság megrendelése nyomán tízezer önkéntes bevonásával vizsgálja az internetkapcsolatok minőségét egy külső cég. A méréssorozathoz a HWSW két munkatársa is csatlakozott.

Az Európai Bizottság idén ősszel adott zöld utat annak az átfogó, tízezer európai vezetékes internetkapcsolat paramétereit mérő tesztsorozatnak, melyet egy külső cég, a SamKnows végez. Ez lesz minden idők legnagyobb, legátfogóbb internetes sebességtesztje, melyhez a HWSW is csatlakozott, egy UPC és egy Magyar Telekom végponttal, melyek műszaki paramétereiről két év múlva, amikor a teszt véget ér, hatalmas mennyiségű adat áll majd rendelkezésre.

Fehér doboz

A SamKnows a nagy európai internettesztbe összesen tízezer önkéntes vont be, ezeknek a jelentkezőknek egy-egy "Whitebox" nevű eszközt postázott ki, ami valójában egy átalakított szoftverrel rendelkező,  802.11n-kompatibilis TP-Link router (a pontos típus a visszajelzések alapján változhat). A berendezésnek csak a vezetékes portjai használhatók, a rádiós egységet kizárólag a környékbeli AP-k és kliensek forgalmának monitorozására használja a rendszer.

Itt érdemes mindjárt megállni pár szóra, a SamKnows mérési metodikája felvet ugyanis számos adatvédelemmel kapcsolatos kérdést - a folyamatos megfigyeléstől való félelem pedig számos potenciális tesztelőt távol tart attól, hogy jelentkezzen. Fontos leszögezni, hogy a Whitebox csak az internetkapcsolat paramétereit jegyzi fel és továbbítja a SamKnows szervereire, a felhasználóról semmilyen személyes jellegű adatot nem rögzít, így például nem jegyzi fel, milyen oldalakat látogatottak az adott kapcsolaton keresztül.

A rendszer ehelyett egy sor, az internetkapcsolat minőségére közvetlenül utaló paramétert jegyez a nap 24 órájában (bizonyos tesztek csak inaktív időszakokban futnak le, hogy ne foglaljanak sávszélességet), így a mérések közt szerepel többek közt többszálú HTTP le- és feltöltési teszt, csomagveszteség-mérés, DNS-lekérdezés válaszidő és hibaszázalék valamint videó-adatfolyam teljesítmény. A projekthez való csatlakozás az internetkapcsolat használója számára is szolgál előnnyel, hiszen a mért adatokhoz nem csak a SamKnows, valamint az EU, hanem maga a felhasználó is hozzáfér egy erre a célra rendszeresített webes felületen, melyet egyedi bejelentkezési azonosító megadásával csak ő láthat. A SamKnows emellett havonta e-mailben is részletes riportot küld a tesztben résztvevőknek, melyben a mérések kivonatolt eredményei szerepelnek.

Egy ilyen teszthez tehát minden magára valamit is adó, a telekommunikációs iparág jobbítása iránt elkötelezett európai polgárnak illik csatlakozni, így a HWSW két munkatársa is jelentkezett a projektre, a routerek pedig a jelentkezést követő kiválasztási procedúra után, pár héten belül meg is érkeztek Magyarországra. A Whitebox telepítése teljesen zökkenőmentes, a leírást követve gyorsan be lehet illeszteni az otthoni internetes infrastruktúrába. A rendszer telepítésének talán legnagyobb hátulütője, hogy a Whiteboxhoz csatlakozó vezetékes kliensek számára csak 100 Mbps sávszélességű Ethernet-kapcsolat áll rendelkezésre, másrészt pedig a kis dobozkát értelemszerűen két éven keresztül etetni kell árammal, ennek a költségei azonban vélhetően senki pénztárcáját nem fogják komolyan megterhelni.

A hardveres telepítés után az eszköz rövidesen regisztrálja magát a SamKnows rendszerébe, ezt követően érkezik meg a regisztrációkor megadott e-mail címre az internetes monitorozórendszer hozzáféréséhez szükséges összes információ. Amint arról fentebb is írtunk, a mérések alakulását egy könnyen áttekinthető felületen folyamatosan nyomon követheti a felhasználó, a naplózás révén akár több hétre, vagy hónapra visszamenőleg ellenőrizheti, hogy az adott időszakban milyen volt az internetkapcsolat minősége.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A szűrések megfelelő beállításával akár óránkénti bontásban is látható, hogy a nap különböző időszakaiban, azaz csúcsidőben és csúcsidőn kívül képes volt-e a hálózat ugyanazt a sávszélességet, illetve késleltetési szintet hozni. A rendszer egyébként tényleg elképesztő mennyiségű adatot gyűjt be, vannak olyan mérések (ilyen például a késleltetés), amiből óránként több százat futtat le a Whitebox, majd a statisztikában feltűnik a két szélsőérték, valamint a mérések átlaga.

A rendszer használata során számunkra - illetve alighanem a legtöbb felhasználó számára - a legbeszédesebb méréssorozat mindenekfelett a letöltési és feltöltési sávszélességet felmérő. Ebben a tekintetben a hazai szolgáltatók általában hozzák az ígért szintet, néhány szélsőséges esettől eltekintve. A két szerkesztőségi tesztben a UPC internetkapcsolata jóval stabilabbnak bizonyult a SamKnows riportja - illetve saját felhasználó tapasztalat - alapján, mint a T-Home kábelnet, melyen jól látszott, hogy csúcsidőben a legtöbb minőségi paraméter romlott. Nyilván ebből messzemenő következtetéseket csak az adott végpont minőségére vonatkozóan lehet levonni.

Jól jöhet reklamáció esetén

Ezzel a méréssel tehát egy időszakosan rendetlenkedő, csúcsidőben beduguló internetkapcsolat pillanatok alatt kiszűrhető, de éppúgy lefülelhetők azok a szolgáltatók, melyek a reklámozottnál jóval szerényebb sávszélességet biztosítanak csak, illetve a szolgáltatásminőségük nem éri el a kötelező célértékeket. Más kérdés, hogy a Whitebox méréseire hivatkozva lehet-e, érdemes-e például vonalvizsgálatot kérni, ugyanakkor tapasztalataink szerint az eszköz és a statisztikai rendszer nagy pontossággal rá tud világítani a problémás esetekre, vagyis igazi aduásszá válhat annak a felhasználónak a kezében, aki a pénzéért cserébe joggal várja el az ígért internetszolgáltatást.

A nagy európai sávszélesség-tesztre még most is fogadnak jelentkezést Magyarországról, ehhez egy magyar nyelvű jelentkezési űrlapot kell kitölteni a SamKnows oldalán. Ugyanitt részletes telepítési utasításokat is ad a cég. A mérésekért cserébe ellenszolgáltatás nem jár, illetve maga a statisztikai rendszer hozzáférés és a Whitebox az ellenszolgáltatás - utóbbi a jelentkező tulajdonába kerül a csatlakozástól számított második év lejártával.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról