:

Szerző: Koi Tamás

2011. december 13. 12:34

Segítsünk Európának sávszélességet mérni!

Idén ősszel amerikai és angol mintára az öreg kontinens nagy vezetékes sávszélesség-felmérése is kezdetét vette: az Európai Bizottság megrendelése nyomán tízezer önkéntes bevonásával vizsgálja az internetkapcsolatok minőségét egy külső cég. A méréssorozathoz a HWSW két munkatársa is csatlakozott.

Az Európai Bizottság idén ősszel adott zöld utat annak az átfogó, tízezer európai vezetékes internetkapcsolat paramétereit mérő tesztsorozatnak, melyet egy külső cég, a SamKnows végez. Ez lesz minden idők legnagyobb, legátfogóbb internetes sebességtesztje, melyhez a HWSW is csatlakozott, egy UPC és egy Magyar Telekom végponttal, melyek műszaki paramétereiről két év múlva, amikor a teszt véget ér, hatalmas mennyiségű adat áll majd rendelkezésre.

Fehér doboz

A SamKnows a nagy európai internettesztbe összesen tízezer önkéntes vont be, ezeknek a jelentkezőknek egy-egy "Whitebox" nevű eszközt postázott ki, ami valójában egy átalakított szoftverrel rendelkező,  802.11n-kompatibilis TP-Link router (a pontos típus a visszajelzések alapján változhat). A berendezésnek csak a vezetékes portjai használhatók, a rádiós egységet kizárólag a környékbeli AP-k és kliensek forgalmának monitorozására használja a rendszer.

Itt érdemes mindjárt megállni pár szóra, a SamKnows mérési metodikája felvet ugyanis számos adatvédelemmel kapcsolatos kérdést - a folyamatos megfigyeléstől való félelem pedig számos potenciális tesztelőt távol tart attól, hogy jelentkezzen. Fontos leszögezni, hogy a Whitebox csak az internetkapcsolat paramétereit jegyzi fel és továbbítja a SamKnows szervereire, a felhasználóról semmilyen személyes jellegű adatot nem rögzít, így például nem jegyzi fel, milyen oldalakat látogatottak az adott kapcsolaton keresztül.

A rendszer ehelyett egy sor, az internetkapcsolat minőségére közvetlenül utaló paramétert jegyez a nap 24 órájában (bizonyos tesztek csak inaktív időszakokban futnak le, hogy ne foglaljanak sávszélességet), így a mérések közt szerepel többek közt többszálú HTTP le- és feltöltési teszt, csomagveszteség-mérés, DNS-lekérdezés válaszidő és hibaszázalék valamint videó-adatfolyam teljesítmény. A projekthez való csatlakozás az internetkapcsolat használója számára is szolgál előnnyel, hiszen a mért adatokhoz nem csak a SamKnows, valamint az EU, hanem maga a felhasználó is hozzáfér egy erre a célra rendszeresített webes felületen, melyet egyedi bejelentkezési azonosító megadásával csak ő láthat. A SamKnows emellett havonta e-mailben is részletes riportot küld a tesztben résztvevőknek, melyben a mérések kivonatolt eredményei szerepelnek.

Egy ilyen teszthez tehát minden magára valamit is adó, a telekommunikációs iparág jobbítása iránt elkötelezett európai polgárnak illik csatlakozni, így a HWSW két munkatársa is jelentkezett a projektre, a routerek pedig a jelentkezést követő kiválasztási procedúra után, pár héten belül meg is érkeztek Magyarországra. A Whitebox telepítése teljesen zökkenőmentes, a leírást követve gyorsan be lehet illeszteni az otthoni internetes infrastruktúrába. A rendszer telepítésének talán legnagyobb hátulütője, hogy a Whiteboxhoz csatlakozó vezetékes kliensek számára csak 100 Mbps sávszélességű Ethernet-kapcsolat áll rendelkezésre, másrészt pedig a kis dobozkát értelemszerűen két éven keresztül etetni kell árammal, ennek a költségei azonban vélhetően senki pénztárcáját nem fogják komolyan megterhelni.

A hardveres telepítés után az eszköz rövidesen regisztrálja magát a SamKnows rendszerébe, ezt követően érkezik meg a regisztrációkor megadott e-mail címre az internetes monitorozórendszer hozzáféréséhez szükséges összes információ. Amint arról fentebb is írtunk, a mérések alakulását egy könnyen áttekinthető felületen folyamatosan nyomon követheti a felhasználó, a naplózás révén akár több hétre, vagy hónapra visszamenőleg ellenőrizheti, hogy az adott időszakban milyen volt az internetkapcsolat minősége.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szűrések megfelelő beállításával akár óránkénti bontásban is látható, hogy a nap különböző időszakaiban, azaz csúcsidőben és csúcsidőn kívül képes volt-e a hálózat ugyanazt a sávszélességet, illetve késleltetési szintet hozni. A rendszer egyébként tényleg elképesztő mennyiségű adatot gyűjt be, vannak olyan mérések (ilyen például a késleltetés), amiből óránként több százat futtat le a Whitebox, majd a statisztikában feltűnik a két szélsőérték, valamint a mérések átlaga.

A rendszer használata során számunkra - illetve alighanem a legtöbb felhasználó számára - a legbeszédesebb méréssorozat mindenekfelett a letöltési és feltöltési sávszélességet felmérő. Ebben a tekintetben a hazai szolgáltatók általában hozzák az ígért szintet, néhány szélsőséges esettől eltekintve. A két szerkesztőségi tesztben a UPC internetkapcsolata jóval stabilabbnak bizonyult a SamKnows riportja - illetve saját felhasználó tapasztalat - alapján, mint a T-Home kábelnet, melyen jól látszott, hogy csúcsidőben a legtöbb minőségi paraméter romlott. Nyilván ebből messzemenő következtetéseket csak az adott végpont minőségére vonatkozóan lehet levonni.

Jól jöhet reklamáció esetén

Ezzel a méréssel tehát egy időszakosan rendetlenkedő, csúcsidőben beduguló internetkapcsolat pillanatok alatt kiszűrhető, de éppúgy lefülelhetők azok a szolgáltatók, melyek a reklámozottnál jóval szerényebb sávszélességet biztosítanak csak, illetve a szolgáltatásminőségük nem éri el a kötelező célértékeket. Más kérdés, hogy a Whitebox méréseire hivatkozva lehet-e, érdemes-e például vonalvizsgálatot kérni, ugyanakkor tapasztalataink szerint az eszköz és a statisztikai rendszer nagy pontossággal rá tud világítani a problémás esetekre, vagyis igazi aduásszá válhat annak a felhasználónak a kezében, aki a pénzéért cserébe joggal várja el az ígért internetszolgáltatást.

A nagy európai sávszélesség-tesztre még most is fogadnak jelentkezést Magyarországról, ehhez egy magyar nyelvű jelentkezési űrlapot kell kitölteni a SamKnows oldalán. Ugyanitt részletes telepítési utasításokat is ad a cég. A mérésekért cserébe ellenszolgáltatás nem jár, illetve maga a statisztikai rendszer hozzáférés és a Whitebox az ellenszolgáltatás - utóbbi a jelentkező tulajdonába kerül a csatlakozástól számított második év lejártával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.