Szerzők: Dojcsák Dániel, Gálffy Csaba

2011. december 2. 13:17

Jön a Windows 8 publikus béta

Belső információk szerint hamarabb jöhet a Windows 8 béta, mint ahogy eddig számíthattunk rá. A Microsoft gőzerővel dolgozik azon az utóbbi hetekben, hogy a használható, kipróbálható verzió minél hamarabb elérhető legyen, igaz így is 2012 elejéig kell rá várni.

A redmondi cég képviselői két amerikai médiumnak, a The Next Webnek és a WinRumorsnak is nyilatkozatot adtak a Windows 8 béta várható megjelenési időpontjáról. A The Next Web úgy tudja, hogy február végéig biztosan nem kapják meg a felhasználók a lehetőséget, hogy otthon kipróbálhassák a Windows 8-at, míg a WinRumors tegnapi új információja szerint már január végén kint lehet a publikus béta.

Sőt, ez utóbbi oldalon megjelent egy plusz információ, miszerint a Microsoft már a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n, a CES-en demózza majd a szoftvert. Igaz, az még nem a publikus béta verzió lesz, de az ígéret szerint egy ahhoz nagyon közeli változat. Ez egybevág a Microsoft korábbi fejlesztési ütemterveivel, a Windows 7 betája például 2009 január elején jelent meg.

A január 9-én rajtoló rendezvény ráadásul további meglepetéseket is tartogat, ugyanis a Microsoft ugyanitt rántja le először a leplet a várhatóan Metro dizájnnal készült új Office verzióról is. A WindRumors értesülése szerint az Office nem végleges, ám kipróbálható változata január végén válhat kipróbálhatóvá.

A januári CES-nél korábban is leplez le újdonságot a Microsoft - december 6-án mutatja be a Windows 8 Marketplace alkalmazásboltot a redmondi óriás. Rendkívül sokatmondó, hogy az Xbox 360-ra is aznap érkezik új Dashboard frissítés - ami a kiszivárgó értesülések szerint szintén új alkalmazásbolt-funkcionalitást kap. A Dashboard tesztelői szerint az Xbox megkapja a Facebook, Hulu, Netflix és Twitter támogatását is - a Windows 8 és Xbox között várhatóan erősítendő szinergiáról azonban kevés információ szivárgott ki. A várakozások szerint egységes tartalomboltot kap a két platform, és az sem elképzelhetetlen, hogy az xboxos játékok PC-s változatait nem kell majd újra megvenni.

Desktop: lenni vagy nem lenni?

A Microsoft a hajrában egyébként kénytelen meghozni bizonyos döntéseket, kompromisszumokat is - legalábbis erre utal a héten elejtett információ, miszerint az ARM-alapú Windows 8 mégsem kapná meg az Asztalt. Ez azt jelentené, hogy a tableteketen kizárólag a Metro felületen keresztül használhatják majd az operációs rendszert a felhasználók. A bombaként robbanó információt Paul Thurrott osztotta meg a közönséggel, forrásként pedig saját belső microsoftos informátorait nevezte meg. Thurrott szerint a Microsoft jelenleg is aktívan mérlegeli a hagyományos desktop hasznát a tableteken - jelenleg pedig a mérleg nyelve arra mutat, hogy a hagyományos felület kimarad az érintős eszközökből.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Emellett a gondolat mellett szól, hogy az ARM utasításarchitektúrát használó eszközökön nem futnak módosítás nélkül a korábbi windowsos alkalmazások, újrafordításra, bizonyos fokú portolásra mindenképp szükség van a platform támogatásához. Az ilyen módon leszűkülő átjárás teljes megszüntetése várhatóan fájdalmasan érintené a felhasználók és fejlesztők egy kis részét, cserébe a vállalat teljes mellszélességgel állhatna az új Metro felület mögé.

A Windows 8 végső kiadási dátumát egyelőre csak találgatni lehet, de a Nokia már most bejelentette, hogy 2012 júniusában be fog mutatni Windows 8 alapú tableteket, az augusztus végi back-to-school időszakra pedig már biztosan a boltokban lesz a szoftver, illetve a hozzávaló eszközök is. Az utóbbi hetekben, hónapokban a Windows 8-ról már szinte minden lényeges információt, változást, új funkciót elcsepegtetett a Microsoft, a témában részletesen lehet olvasni a HWSW Windows 8-cal foglalkozó anyagaiban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról