Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 30. 11:41

Plázákban is utat mutat a Google Maps

A Google Maps for Android épületeken belüli térképnézettel bővült. Egyelőre csak béta a funkció és elsőként néhány bevásárlóközpont és repülőtér belső tereiben segít eligazodni.

A Google Maps az Android platform egyik alapszoftvere, illetve a Market kínálatából is az egyik legnépszerűbb program százmilliós letöltésszámmal, 1,5 millió értékeléssel. A Google saját térképszolgáltatását jó ideje már nem párhuzamosan fejleszti az Android, illetve a többi mobil platformra, az androidos verzió sokkal fejlettebb és funkciógazdagabb mint az iOS-en vagy a többi platformon futó változat. A plusz képességek akkor kezdtek kibontakozni, amikor a Google Androidon átállt a bitképes megjelenítésről a vektoros térképekre, amivel.nem csak az adatforgalom mennyiségét csökkentette, hanem szabadon forgathatóvá, rétegezhetővé tette őket.

Ennek a fejlődésnek egy következő lépése az épületeken belüli navigáció megjelenése. A Google Maps adatbázisába fokozatosan kerülnek be a bevásárlóközpontok, repülőterek és egyéb nagy épületek, amiken belül a Maps képes több szintet, emeletet is kezelni. A helymeghatározás egyébként is igen pontossá vált a GPS mellett a cellainformáció és a Wi-Fi hotspotok jelerősségének mérésével. Korábban a Nokia is próbálkozott azzal, hogy az Ovi Maps szolgáltatás épületeken belül is képes legyen utat találni a felhasználónak, de ha nem volt szabad rálátás az égboltra, akkor a készülék nem tudott pontos helyadatokkal dolgozni.

Wi-Fi alapú helymeghatározás

Az Android (ahogyan az iOS is) viszont szinte tökéletesen használja a GPS információk mellett a mobiltornyok és a Wi-Fi hotspotok adatait és egy sűrűn behálózott környéken néhány méteres pontossággal el tudja helyezni a felhasználót a térképen GPS vétel nélkül is. Az új Google Maps többek közt arra is képes, hogy egy épületen belül megkülönböztesse azt is, hogy melyik szinten vagyunk, a Wi-Fi jelerősségek változásait követve a térkép képes követni ha egy plázában a mozgólépcsővel vagy lifttel egy emelettel feljebb vagy lentebb mentünk.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Elsőre talán feleslegesnek tűnhet a funkció, mint oly sokszor, de aki próbált már egy ismeretlen plázában megtalálni egy konkrét üzletet és perceket töltött el az irányító táblák értelmezésével, vagy ha valaki egy óriási reptéren igyekezett a lehető leggyorsabban eljutni egy kapuhoz, az tudja, hogy ez milyen hasznos, fontos lehet. Jelenleg a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtéren, a chicagói O’Hare, a tokiói Narita International és néhány egyéb repülőtér térképei elérhetőek, bevásárlóközpontokból pedig indulásként az amerikai Macy’s, Bloomingdale’s és Home Depot üzletek, illetve az IKEA áruházak találhatóak meg.

A terjeszkedés viszont már nem olyan egyszerű mint a közutak esetén, a boltok ugyanis magánterületen vannak, a Google minden esetben engedélyt kell kérjen a tulajdonostól, üzemeltetőtől, illetve a tervrajzokhoz is hozzá kell jutnia. Bizonyára lesznek üzletek, ahol a világ minden információjának közzététele által okozott eufória helyett a biztonság és a szkepticizmus lesz erősebb, és nem vesznek részt ebben. A magyar felhasználók számára pedig valószínűleg azért kell majd várni a beltéri térképekre, mert ez a réteg nem tud automatikusan frissülni a nagy térképadatbázisokból, hazánk pedig nincs a prioritás lista elején, hogy erre túl hamar erőforrásokat szánjon a webes cég.

Az ékszerboltnál fordulj jobbra!

Elvileg a Maps képes lesz a jövőben itinert írni az épületeken belüli útvonalakhoz is, használva a lifteket és mozgólépcsőket. A pontok már most is ott vannak, de egyelőre az épület bejáratáig navigál a program. A funkció természetesen ingyenes, a Google továbbra is a hirdetési felületeinek támogatására használja szinte minden praktikus találmányát.

Az indoor navigáció mellett az új Maps-verzió kapott néhány apróbb javítást is, például végre szabályozható, hogy navigáció közben kikapcsoljon-e a kijelző háttérvilágítása, illetve egy gyorsmenübe kerültek az eddig csak bonyolultan elérhető különböző funkciók, mint a places, navigáció, kedvencek. A 6.0-ás Google Maps verzió bárki számára frissíthető a Marketen keresztül, az elmúlt verziók fontos újdonságait pedig egy látványos demooldalon nézheti végig az érdeklődő.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.