Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 30. 11:41

Plázákban is utat mutat a Google Maps

A Google Maps for Android épületeken belüli térképnézettel bővült. Egyelőre csak béta a funkció és elsőként néhány bevásárlóközpont és repülőtér belső tereiben segít eligazodni.

A Google Maps az Android platform egyik alapszoftvere, illetve a Market kínálatából is az egyik legnépszerűbb program százmilliós letöltésszámmal, 1,5 millió értékeléssel. A Google saját térképszolgáltatását jó ideje már nem párhuzamosan fejleszti az Android, illetve a többi mobil platformra, az androidos verzió sokkal fejlettebb és funkciógazdagabb mint az iOS-en vagy a többi platformon futó változat. A plusz képességek akkor kezdtek kibontakozni, amikor a Google Androidon átállt a bitképes megjelenítésről a vektoros térképekre, amivel.nem csak az adatforgalom mennyiségét csökkentette, hanem szabadon forgathatóvá, rétegezhetővé tette őket.

Ennek a fejlődésnek egy következő lépése az épületeken belüli navigáció megjelenése. A Google Maps adatbázisába fokozatosan kerülnek be a bevásárlóközpontok, repülőterek és egyéb nagy épületek, amiken belül a Maps képes több szintet, emeletet is kezelni. A helymeghatározás egyébként is igen pontossá vált a GPS mellett a cellainformáció és a Wi-Fi hotspotok jelerősségének mérésével. Korábban a Nokia is próbálkozott azzal, hogy az Ovi Maps szolgáltatás épületeken belül is képes legyen utat találni a felhasználónak, de ha nem volt szabad rálátás az égboltra, akkor a készülék nem tudott pontos helyadatokkal dolgozni.

Wi-Fi alapú helymeghatározás

Az Android (ahogyan az iOS is) viszont szinte tökéletesen használja a GPS információk mellett a mobiltornyok és a Wi-Fi hotspotok adatait és egy sűrűn behálózott környéken néhány méteres pontossággal el tudja helyezni a felhasználót a térképen GPS vétel nélkül is. Az új Google Maps többek közt arra is képes, hogy egy épületen belül megkülönböztesse azt is, hogy melyik szinten vagyunk, a Wi-Fi jelerősségek változásait követve a térkép képes követni ha egy plázában a mozgólépcsővel vagy lifttel egy emelettel feljebb vagy lentebb mentünk.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Elsőre talán feleslegesnek tűnhet a funkció, mint oly sokszor, de aki próbált már egy ismeretlen plázában megtalálni egy konkrét üzletet és perceket töltött el az irányító táblák értelmezésével, vagy ha valaki egy óriási reptéren igyekezett a lehető leggyorsabban eljutni egy kapuhoz, az tudja, hogy ez milyen hasznos, fontos lehet. Jelenleg a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtéren, a chicagói O’Hare, a tokiói Narita International és néhány egyéb repülőtér térképei elérhetőek, bevásárlóközpontokból pedig indulásként az amerikai Macy’s, Bloomingdale’s és Home Depot üzletek, illetve az IKEA áruházak találhatóak meg.

A terjeszkedés viszont már nem olyan egyszerű mint a közutak esetén, a boltok ugyanis magánterületen vannak, a Google minden esetben engedélyt kell kérjen a tulajdonostól, üzemeltetőtől, illetve a tervrajzokhoz is hozzá kell jutnia. Bizonyára lesznek üzletek, ahol a világ minden információjának közzététele által okozott eufória helyett a biztonság és a szkepticizmus lesz erősebb, és nem vesznek részt ebben. A magyar felhasználók számára pedig valószínűleg azért kell majd várni a beltéri térképekre, mert ez a réteg nem tud automatikusan frissülni a nagy térképadatbázisokból, hazánk pedig nincs a prioritás lista elején, hogy erre túl hamar erőforrásokat szánjon a webes cég.

Az ékszerboltnál fordulj jobbra!

Elvileg a Maps képes lesz a jövőben itinert írni az épületeken belüli útvonalakhoz is, használva a lifteket és mozgólépcsőket. A pontok már most is ott vannak, de egyelőre az épület bejáratáig navigál a program. A funkció természetesen ingyenes, a Google továbbra is a hirdetési felületeinek támogatására használja szinte minden praktikus találmányát.

Az indoor navigáció mellett az új Maps-verzió kapott néhány apróbb javítást is, például végre szabályozható, hogy navigáció közben kikapcsoljon-e a kijelző háttérvilágítása, illetve egy gyorsmenübe kerültek az eddig csak bonyolultan elérhető különböző funkciók, mint a places, navigáció, kedvencek. A 6.0-ás Google Maps verzió bárki számára frissíthető a Marketen keresztül, az elmúlt verziók fontos újdonságait pedig egy látványos demooldalon nézheti végig az érdeklődő.

a címlapról