Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 29. 15:55

Visszautasította a Zynga ajánlatát a Rovio

Megtört a Zynga felvásárlási hulláma, a PopCap Games után a Rovio is visszautasította felvásárlási ajánlatát. A döntésben a brutális vállalati kultúrának is része lehet, a kiszemelt cégek alkalmazottai húzódoznak attól, hogy a Zynga részeivé váljanak.

Hatalmas, mintegy 2,25 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot utasított vissza az Angry Birds fejlesztője, a Rovio. A felvásárló a Zynga lett volna, a két fél azonban nem tudott megegyezni az árról. Az információk egyelőre homályosak, így azt sem tudni, hogy a 2,25 milliárdos összeg a Rovio által követelt, vagy a Zynga által ajánlott summának felel meg, annyi azonban az egybevágó értesülésekből kiderül, hogy a két vállalat nem tudott megegyezni.

A Rovio-kudarc már a második a Zynga közelmúltjából. A facebookos játékokkal befutott játékgyár korábban a PopCap Games-t találta meg felvásárlási ajánlatával, a céget azonban végül az Electronic Arts vette meg. A belső információk szerint a PopCap végül a magasabb ajánlattevő mellett döntött, az EA ugyanis 750 millió dollárnyi készpénzt, és a cég további eredményeitől függően újabb fél millárd dollárt adott érte.

A belső információk szerint azonban nem csak az ár miatt vesztett el két fontos felvásárlást a Zynga. Az ilyen ügyleteknél negatív tényezőnek számít a rendkívül szigorú vállalati kultúra is. "Az elnök-vezérigazgatói pozícióban dolgozó Pincus saját bevallása szerint szenvedélyesen követi az adatokat és folyamatosan monitorozza a játékok illetve különböző osztályok fejlődését és teljesítményét. A fejlesztői csapatok vezetői folyamatos heti jelentésekben tájékoztatják a főnököt a forgalomról, az aktív játékosok számáról illetve a felhasználói elégedettségről. A csapatok negyedévente kiértékelik teljesítményüket az Inteltől átvett célok és kulcseredmények rendszerében" - írja a New York Times.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A különböző metrikákra helyezett rendkívüli hangsúly tovább fokozza az iparágra jellemző kiélezett versengést - ami az alkalmazottak jelentős részére rendkívül negatív hatással van. A beszámolók szerint minden szinten gyakori a hangos veszekedés, legyen szó Pincus és közvetlen alárendeltjei, vagy a különböző fejlesztői csapatok egymás közötti kommunikációjáról.

Ugyan a vállalati kultúra hasonló a teljes számítógépes játékokat gyártó iparban, a gyors növekedésre fókuszáló Zynga a hírek szerint egészen extrém módon kemény az alkalmazottakkal. Az eredmények azonban Pincust igazolják, a cég négy rövid év alatt hatalmasra nőtt, a várakozások szerint pedig még az év vége előtt egymilliárd dolláros részvénykibocsátásra készül. A kemény munka eredménye: a cég értékét 10-15 milliárd dollárra teszik, összehasonlításképp az Activision-Blizzard 13 milliárd, az Electronic Arts pedig 7 milliárd dollárt ér.

A szigorú elvárások ugyanakkor nehéz helyzetbe hozzák a Zynga rekrutációját is, a tehetséges fejlesztők gyakran inkább választanak alacsonyabb terheléssel járó munkahelyeket. Ez azt jelenti, hogy a Zynga magasabb bérekkel és részvényopciókkal kénytelen elcsábítani a már bizonyított fejlesztőket és középvezetőket, és csak azok közül a pályakezdők közül válogathatnak, akiket máshová nem vettek fel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról