Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 27. 15:05

Már nem tartja magát nagyra a Groupon

Bár a befektetői hangulat korántsem pozitív, számos tényező sürgeti a Groupon tőzsdei belépőjét, amelyre még október folyamán sor kerülhet.

Kevesebb részvényt és alacsonyabb áron ad el a Groupon a tőzsdére lépés keretében - jelentette be a vállalat. A kuponoldal hét elején kezdte meg az "IPO roadshowt", vagyis a tőzsdére lépés előtti, a befektetőkkel való találkozást szolgáló mini konferenciasorozatot. A "roadshow" keretében a Groupon és a tőzsdére lépést levezető pénzügyi szakemberek a legfontosabb befektetési bankokkal és alapokkal találkoznak és próbálják meggyőzni őket a vásárlásról - a bemutatót a Business Insider nyilvánosságra is hozta.

A belsős információk szerint azonban a Groupon a korábban emlegetett 20 mililárd dolláros értékelés helyett mintegy 12 milliárd dollárra értékeli magát a kezdő részvénykibocsátáskor, ami igen jelentős visszalépést jelent. Az értesülések alapján a kibocsátandó részvények számát is drámaian megkurtítja a kuponoldal, így az eredetileg tervezett 30 százaléknyi helyett 10 százaléknál is alacsonyabb tulajdonhányad kerül majd közkézre. A számítások szerint így a teljes részvénypakett ára 500-700 millió dollár lehet - szemben a korábban rebesgetett, 5 milliárdot is meghaladó értékű tőkebevonással.

Mesterségesen visszafogott kínálat

A tőzsdére lépés logikája azonos a klasszikus kereslet-kínálat törvényével, a Groupon elementáris érdeke pedig induláskor egészséges szintre tornázni a részvényárfolyamot. Ennek megfelelően megpróbálják alacsonyra méretezni a kínálatot annak érdekében, hogy a relatív magas kereslet az első napon felhajtsa a részvény árát. A Groupon által közzétett adatok szerint az IPO-t követően 180 napos lockout indul be, ennyi ideig garantáltan nem kerülnek új részvények a piacra. Ezt a féléves periódust követően azonban az alkalmazottak és a befektetők piacra dobhatják részvénypakettjeiket - igazából erre játszik most a kuponoldal tulajdonosi csoportja.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az információk szerint a Groupon agresszívan próbál a befektetők várakozásai elébe menni, ennek megfelelően ma Andrew Mason elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy az értékesítési csapat legrosszabbul teljesítő 10 százalékát elküldi - a mintegy 4800 főből ezek szerint 480-nak távoznia kell a cégtől. A bejelentéssel a korábbinál is nagyobb nyomás nehezedik a vállalat értékesítőire, a kudarc ugyanis személyes jövőjüket fenyegeti. A taktikai lépés könnyen visszacsaphat, a krónikusan túldolgoztatott értékesítők teljesítménye ugyanis a kibontakozó belharcok és kétségbeesett teljesítményhajszolás hatására akár csökkenhet is.

Lokális maximum

Bár a tőzsdei hangulat ma kifejezetten kedvezőtlennek számít, a következő hónapokban a mainál is sokkal rosszabb lehet a helyzet. A globális makrogazdasági adatok bármelyik pillanatban negatívba fordulhatnak, ami katasztrófát jelentene a Groupon IPO-ja szempontjából. Ugyan hosszútávon minden bizonnyal lesz még kedvezőbb befektetői hangulat a tőzsdén, a mai állapot középtávon könnyedén lokális maximumnak számíthat.

A rossz kilátások mellett a Groupon befektető türelmetlensége és az üzleti modell instabilitása is a minél gyorsabb IPO felé hajtják a céget. A közzétett adatok szerint a Groupon elérhette növekedése csúcsát - egyrészt az üzleti modell közel áll a bedőléshez, másrészt a befektetők és a részvényopciókkal rendelkező alkalmazottak egyre türelmetlenebbek, szeretnék részvényeik egy részét minél hamarabb pénzre cserélni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról