Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 19. 11:00

Majd három tucatnyi bugot javítottak a Chrome-ban

Múlt hét végén menetrendszerűen frissítette saját fejlesztésű böngészőjének stabil kiadását a Google.

A multiplatformos Chrome webböngésző alig két héttel harmadik születésnapja után ért el a 14-es főverzióhoz, miután a fejlesztők a menetrendszerű időközönként (hat hét) jelentkező frissítési ciklushoz elkészítették a legfrissebb kiadást. A programozók a legújabb verzióban összesen 32 sérülékenységet javítottak ki, ezek egy részét külsős "bugvadászok" jelentették a cégnek - az ő markukat a Google erre a célra rendszeresített keretéből ezúttal több mint 14 ezer dollár üti összesen.

A Google a legutóbbi, augusztus eleji frissítés óta kijavított 32 hiba közül egyet sem talált kritikusnak saját, négyfokozatú veszélyességi skáláján. A magas biztonsági kockázatot jelentő sebezhetőségekből összesen 15-öt javítottak ki, míg 10 közepes, a maradék 7 pedig alacsony veszélyességi besorolást kapott. A Chrome esetében utoljára áprilisban kellett kijavítaniuk a fejlesztőknek kritikus besorolású biztonsági sebezhetőséget.

A magas biztonsági kockázatú sérülékenységek közül hat a böngésző memóriakezeléséhez köthető, a közepes veszélyességű fokozatú hibák közül pedig a néhány igen kevés felhasználót érint csak, lévén a böngésző kambodzsai és a tibeti karakterkészleteivel hozható összefüggésbe. A Google szokásához híven csak azután ad részletes tájékoztatást a javítások pontos tartalmáról és a kijavított hibákról, amikor a felhasználóknak már kellő idő állt rendelkezésükre ahhoz, hogy frissítsék a böngészőjüket.

Ott leszel?

Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

Ott leszel? Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

Az új Chrome ezúttal sem bővelkedik új funkcióban, a verziószám-növekedéssel a fejlesztők elsősorban hibák kijavítására összpontosítanak. Ettől függetlenül a Chrome 14 tartalmaz néhány, fejlesztők számára izgalmas funkciót, így például az új kiadás egyebek mellett már támogatja a Web Audio API-t. Az új verzió Mac-es verziója immár támogatja a Mac OS X 10.7-tel, vagyis a Lionnal megjelent új gördítősáv-rendszert is.

A böngésző új verziója automatikusan települ azoknál a felhasználóknál, akik valamelyik korábbi verziót használták.

a címlapról

last minute bug

32

Döcögősen rajtol a Firefox 78

2020. július 3. 10:05

A Mozillának az utolsó utáni pillanatban kiszúrt bugok miatt kellett félbeszakítania a frissítés kiadását.