Szerzők: Dojcsák Dániel, Gálffy Csaba

2011. július 26. 16:17

Mobil operációs rendszert fejleszt a Mozilla

A Mozilla bejelentette az igen ambiciózus “Boot to Gecko” projektjét, aminek során egy teljes, önállóan is működő webes operációs rendszert hozna létre, hasonlót a Google a Chrome OS-hez.

Android, de mégsem

A Boot to Gecko projekt célja, hogy egy olyan, webalkalmazások futtatására optimalizált operációs rendszer jöjjön létre, mint amilyen a Google Chrome OS. A Mozilla azonban nem szeretne belefogni a háttér fejlesztésébe, ezért a hardverek vezérlésére a Google nyílt forrású Androidjának alapjait használja - a hozzáadott érték mindössze a felhasználói felület és az alkalmazások gyűjteménye lesz és persze a böngésző, mint a webes alkalmazások futtatókörnyezete.

A kernel és a illesztők kivétel nélkül az Androidból származnak, noha Mike Shaver, a Mozilla műszaki stratégiai vezetője hangsúlyozta, hogy az Androidból csak annyit szeretnének felhasználni, amennyit feltétlen szükséges. Ez azt jelenti, hogy az Android felhasználók által is látható és megismerhető felületei nem, csupán az amúgy linuxos alapok fognak visszaköszönni a Mozilla webes operációs rendszerében.

A Chrome OS nyomán

A terv grandiózus, de a Mozillának számos kihívással kell majd megküzdenie ahhoz, hogy sikerre vihesse az ötletet. Ezek egy részén a Google már túl van, de talán nem véletlen, hogy az erőforrásokban amúgy nem szűkölködő keresőóriás többször elhalasztotta a Chrome OS bemutatását, az alacsony szintű szoftveres környezet fejlesztése ugyanis kompetencia hiányában nem haladt túl gyorsan. A Mozilla láthatóan tisztában van ezzel a kihívással, ezért is jelentették be a projektet ilyen korán - a bejelentést ugyanis felhívásnak is szánják a Mozilla-közösség tagjai és külső fejlesztők számára. A projekt sorsát az fogja majd meghatározni, hogy létrejön-e egy koherens fejlesztői csoport, amely rendelkezik megfelelő kompetenciával egy ilyen nagyszabású ötlet megvalósításához.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy ilyen rendszer fejlesztésének egyik legnagyobb nehézségét az új webes API-k megépítése jelenti - a böngésző-operációs rendszernek képesnek kell lennie azokra az alapvető feladatokra, amire a "hagyományos" társai, ehhez pedig lehetőséget kell adnia a hardvereszközök eléréséhez. Az okostelefonok esetében a legfontosabb területeknek a hanghívás, SMS, kamera, USB, Bluetooth és az NFC számítana, ha már a Mozilla a mobil eszközök irányába indulna el.

A Mozilla célkitűzései szerint az operációs rendszer egyedi biztonsági modellt használ majd, amely megteremti az alkalmazások futásának privilégiumalapú kezelését - a hardveres elemek és az operációs rendszer funkcióinak elérhetővé tétele az API-n keresztül rendkívüli körültekintést igényel. Ez a célkitűzés szembemegy az asztali operációs rendszerek (és böngészők) fejlesztési trendjével, amely a web és a kernel minél hermetikusabb elválasztására törekedett (például sandboxing technikákkal). A Boot to Gecko és a Chrome OS ezzel ellentétben a webes alkalmazások számára széleskörű hozzáférést adna, ami rendkívüli biztonsági megoldásokat igényel.

Ha valóban elkészül a Gecko OS, akkor a legnagyobb kérdés az lesz, hogyan reagálnak erre a fejlesztők, milyen támogatottságot tudhat majd maga mögött a platform. A terv és a remény az, hogy a Chrome OS által keltett figyelem farvizén evezve a webes operációs rendszerek nagy népszerűséget szereznek és elegendően sok fejlesztő dönt majd úgy, hogy alkalmazásait webes alapokon készíti el, így platformfüggetlenül megjelenhet számos eszközön.

Katalizálhat

Mindenképp érdemes odafigyelni a Mozilla tevékenységére - a nonprofit alapítvány égisze alatt sok izgalmas ötlet valósulhat meg, számos területen tud kísérletezni anélkül, hogy kényszer lenne a sikerre. A Mozilla szerepe ebben az esetben lehet az is, hogy a többi szereplő tanulhat, fejlődhet a mobil eszközök, a webes rendszerek területén.

Elsőként várhatóan egy androidos eszközön láthatjuk majd élőben a Mozilla operációs rendszerét, oda viszonylag könnyen elkészülhetnek a driverek is, illetve újra lehet hasznosítani a nyílt forráskódú Android meglévő részeit. Az operációs rendszer és az első működő eszköz bemutatásához már szükség van arra, hogy a végleges API-k működőképes prototípusai is elkészüljenek, anélkül ugyanis csak egy tetszhalott rendszert láthatnánk, tartalmak nélkül.

A Mozilla ígérete szerint a fejlesztés teljesen nyilvánosan történik majd, a fejleményeket a Boot to Gecko Github oldalán lehet követni. A projekt előrelépéseit a Mozilla nem akarja magának megtartani, a kidolgozott új szabványokat be fogják terjeszteni az illetékes testületek elé - ami sokat segíthet a webes alkalmazások hosszútávú fejlődésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról