Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Mobilnetben lenyomta a Telenort a Vodafone

Koi Tamás, 2011. június 22. 10:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Májusban az ügyfélszám alapján felállított versenyben mindkét mutatót tekintve megelőzte a Vodafone a Telenort, a cég ezzel átvette a második helyet a mobilnet-szolgáltatások hazai piacán.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb, májusi adatokat tartalmazó gyorsjelentése szerint Magyarországon 1 millió 503 ezer mobilnet-előfizetőt tartottak nyilván a Telenornál, a T-Mobile-nál és a Vodafone-nál - ez az előző hónaphoz képest 55 ezres növekedést jelent. Az aktív, vagyis a megelőző három hónapban legalább 1 bájt adatot forgalmazó előfizetők száma is nőtt, 1 millió 109 ezerről 1 millió 150 ezerre.

Az év ötödik hónapjának kétségtelenül legjelentősebb piaci eseménye, hogy az évekig utolsó helyen kullogó Vodafone kitartó küzdelem árán mind az aktív, mind a teljes ügyfélbázis számát tekintve megelőzte a Telenort. A Vodafone egy hónap alatt körülbelül 20 ezer új mobilnet-ügyfelet szerzett, miközben a Telenor csak 4,5 ezret, és a piros szolgáltató aktív ügyfélbázisa is nagyobb mértékben nőtt, igaz, itt a helycsere már tavaly nyáron megtörtént.


HWSW-grafika. Forrás: NMHH

A Telenor annak ellenére nem tudott a Vodafone előtt maradni a versenyben, hogy a cég nemrég jelentős promóciós támogatással újraindította 100 megabájtos forgalmi keretet tartalmazó, elsősorban mobilkészülékekre optimalizált internetes csomagját Telenor Klikk néven, emellett jelentősen bővítette okostelefonokból álló kínálatát. A Telenornál továbbra is feltűnően nagy az inaktív, vagyis a megvásárolt (vagy ajándékba kapott) előfizetésüket nem használó ügyfelek száma, ez egyébként a mobil hangpiacon is a cég egyik sajátosságának tekinthető.

A Vodafone mellett a piacot stabilan, és senki által nem zavartatva vezető, közel 50 százalékos részesedéssel rendelkező T-Mobile is mérföldkőhöz ért májusban: a cég teljes mobilnetes ügyfélbázisa első ízben lépte át a 700 ezres határt. A növekedés ütemét jól jelzi, hogy a vállalat tavaly júniusban szerezte meg az ötszázezredik, decemberben pedig a hatszázezredik mobilnetes előfizetőjét.

Az ügyfelek által bonyolított adatforgalmat tekintve a Telenor továbbra is vezet, az egy főre jutó havi adatmennyiség májusban 1,57 gigabájt volt, a Vodafone-nál és a T-Mobile-nál ugyanez a mutató 1,07 és 1,10 gigabájton állt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a Telenornál a riválisokhoz viszonyítva továbbra is nagyobb arányban vannak jelen a modemes ügyfelek, mint a telefonos internethasználók.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.